Пет начина за премахване на брадавици

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Разгледайте тези опции но също така не забравяйте да се консултирате със дерматолог

Брадавиците са малки лезии по кожата. Те са леко повдигнати и червеникаво-кафяви на цвят и се характеризират с плоска повърхност. Те често се появяват на някои части на лицето, но също така са склонни да се открият по ръцете и шията.

Плоските брадавици са друга често срещана проява на човешкия папиломен вирус (HPV), който често засяга юношите. Те не представляват сериозен проблем, но са заразни и се появяват, когато имунната ви система е отслабена.

Защо се появяват брадавиците

Както споменахме по-горе, брадавиците са проява на инфекция с човешки папиломен вирус (HPV), който има повече от 100 различни подвида.

За разлика от щамовете, които причиняват генитален HPV, те са доброкачествени и не представляват риск освен появата на брадавицата. Въпреки това, именно външният им вид кара хората да искат да ги премахнат.

Премахване на брадавици чрез салицилова киселина

Концентрации на салицилова киселина, вариращи от 10% до 20%, показват положителен ефект при лечението на плоски брадавици. Всъщност това е една от терапиите от първа линия за справяне с този козметичен проблем. Въпреки това, трябва да се прилага всеки ден, в продължение на няколко седмици, за най-добри резултати.

Криотерапия

Криотерапията не винаги дава очакваните резултати, когато става въпрос за премахване на брадавици. Въпреки това, обикновено работи след няколко сесии в повечето случаи.

Криотерапията използва течен азот за замразяване на брадавицата. Това е една от терапевтичните възможности, които се отличават със своята бързина, въпреки че приложението му е свързано с известен дискомфорт. За премахване на цялата брадавица може да е необходимо лечение 2 до 4 пъти на всеки 1 до 3 седмици.

Понякога това не дава добри резултати и дерматолога ще ви препоръча други видове лечения.

Кантаридин

Кантаридинът е химично съединение, получено от испанската муха (Lytta vesicatoria). Приложен локално, той има способността да генерира мехури, без да причинява остатъчни белези. Поради това действие хората често го използват, за да изчезнат брадавиците.

В повечето случаи човекът не изпитва болка, когато се прилага продуктът. Веднъж приложен, лекарят ще го отстрани в рамките на 3 до 8 часа и ще покрие брадавицата с превръзка. След това ще го премахнат след 24 часа. Лечението има 70 процента отговор след 2 приложения.

Електрокоагулация

Тази процедура е по-агресивна от предишните. Всъщност това изисква използването на анестезия и изисква следоперативни грижи. Въпреки че може да бъде ефективен при премахването на брадавицата, той може да остави белези.

Импулсен багрилен лазер

Това лечение се откроява, защото е по-бързо. Въпреки това липсват доказателства за ефикасност, причинява болка и може да остави белези. Освен това е много по-скъпо от другите опции.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *