Салмонелоза от яйца

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Смята се, че салмонелата може да влезе в тялото само чрез сурови яйца и птиче месо

Салмонелоза

Всъщност, може да се заразите със салмонелоза и от домашни любимци като папагали или костенурки.

Салмонелоза: определение на заболяването

Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, причинено от бактерии от рода Salmonella. Най-често хората се заразяват при ядене на сурови яйца или недопечено месо.

При салмонелоза стомахът на човек се „извива“, температурата се повишава, появяват се водниста диария, гадене и повръщане. Има случаи, в които заболяването преминава от само себе си в рамките на няколко дни. При възрастни хора или хора с отслабена имунна система салмонелозата може да причини дехидратация и други сериозни усложнения.

За да намалите риска от инфекция, по-добре е да избягвате да ядете определени сурови храни, да използвате отделна дъска за рязане и нож за месо. Не забравяйте да миете ръцете си след контакт с животни.

МКБ код

В Международната статистическа класификация на болестите и свързаните със здравето проблеми, единадесета ревизия (МКБ-11), салмонелозата е включена в групата „Други салмонелни инфекции” и се обозначава с код А02. В зависимост от формата на заболяването се разграничават пет подгрупи.

Подгрупи на салмонелоза (според ICD-11):

• A02.0 – Салмонелен гастроентерит.
• A02.1 – Салмонелозна септицемия.
• A02.2 – Локализирана салмонелозна инфекция.
• A02.8 – Друга уточнена салмонелозна инфекция.
• A02.9 – Салмонелозна инфекция, неуточнена.

Заразна ли е салмонелата

Причинителят на салмонелозата са грам-отрицателни подвижни бацили от рода Salmonella (семейство Enterobacteriaceae), който обединява 46 вида микроорганизми.

Родът е кръстен на американския ветеринарен лекар Даниел Елмър Салмон, който пръв изолира чиста култура на патогена от вътрешностите на прасе.

Повечето салмонели са опасни не само за хората, но и за животните и птиците.

По правило следните видове салмонела водят до салмонелоза при хората: S. typhimurium, S. enteritidis, S. panama, S. infantis, S. newport, S. agona, S. derby, S. london и някои други. Те са причина за 85–91% от случаите на всички диагностицирани салмонелози.

Разпространение

Естествената чувствителност на хората към салмонелозата е висока. Децата под 5-годишна възраст са най-чувствителни към салмонела.

Причини за салмонелоза

Причинител на заболяването са бактерии от рода Salmonella, които живеят в телата на животни, влечуги и птици и могат да бъдат предадени на човек, ако той влезе в близък контакт с източника на инфекцията или консумира сурови или недостатъчно топлинно обработени яйца, млечни продукти и месо.

Рискови групи за заразяване със салмонелоза:

• хора, които отглеждат птици, котки, кучета, крави, кози, овце или други животни у дома;
• ловци;
• ветеринарни лекари;
• работещи в бактериологични лаборатории;
• работници в месопреработвателни предприятия, кланици, птицеферми;
туристи.

Рискови фактори за салмонелоза

Отслабена имунна система

По правило малък брой бактерии няма да доведат до развитие на салмонелна инфекция, тъй като нормалната чревна микрофлора не позволява на салмонелата да се прикрепи към чревната стена и да се размножи. Но рискът се увеличава, ако имунната система не работи правилно. Това се случва при деца под 5 години, при хора над 65 години и при пациенти с имунна недостатъчност.

Някои лекарства

Тези, които редовно приемат лекарства против киселини, са по-склонни да се разболеят. Факт е, че такива лекарства неутрализират солната киселина, която обикновено убива патогенни микроорганизми, които случайно навлизат в храносмилателната система. В резултат на това изкуствено спиране на защитните системи салмонелата лесно може да навлезе в червата и да доведе до инфекция.

Друга „граница“ са микроорганизмите, които живеят в червата и пречат на чуждите бактерии да се размножават, като буквално ги изтласкват извън тялото. След курс на антибиотици повечето от „добрите“ представителите на чревната микрофлора умират, поради което всяка бактерия (не само салмонела) може лесно да доведе до инфекция.

Домашни любимци

Костенурки, гущери, жаби, пилета, папагали са чести домакини на салмонела. Затова рискът от инфекция се увеличава, ако такъв домашен любимец живее у дома.

За да намалите риска от инфекция, трябва да избягвате контакт с вода, която животното е докосвало (например вода от аквариум, заграждение или терариум), а също така не яжте и не пийте в стаята, където вашият домашен любимец живее или се разхожда свободно.

Начини на предаване на салмонелоза

Салмонелозата е зоонозна инфекция, която може да се предаде на хората от животни, влечуги и птици.

Хората обикновено се заразяват със салмонела, когато ядат сурови или недоварени яйца, или пият непастьоризирано мляко. Бактерии могат да останат и в недостатъчно сготвено или недопечено месо.

Освен това са възможни и други пътища за предаване на инфекцията.

Контактно и битово предаване на салмонелоза

Инфекцията възниква, когато патогенът влезе в контакт с увредена кожа и лигавици. Можете да се заразите, като погалите болно животно.

Аспирационно предаване на салмонелоза

Заразяването става чрез вдишване на частици вълна, прах, оборски тор или почва, върху които остава салмонела. Можете да се разболеете, когато почиствате помещения и зони, където се отглеждат болни животни.

Класификация на салмонелозата

Има четири форми на заболяването, които се различават по вида и местоположението на лезиите.

Форми на салмонелоза по вид и местоположение на лезиите:

• стомашно-чревен (локализиран) – източникът на инфекция се образува в стомашно-чревния тракт и не се простира извън него;
• генерализирана – инфекцията се разпространява в цялото тяло;
• бактериално носителство – инфекцията „дебне“ в тялото и или изобщо не се проявява, или периодично се повтаря.

Етапи на развитие на салмонелоза

Заболяването преминава през четири последователни етапа.

Салмонелата първо навлиза в храносмилателната система. На този етап човек не усеща никакви симптоми.

След това бактериите навлизат в чревната лигавица и се установяват там. Този процес също не е придружен от изразени прояви на заболяването.

Първите симптоми на салмонелоза се появяват, когато бактериите активно се размножават в чревната лигавица и образуват патологични огнища. Имунната система се активира за борба с бактериите. Смъртта на бактериите е придружена от освобождаване на ендотоксин, който причинява основните симптоми на заболяването – повръщане, гадене, диария.

Развиващият се имунитет и активната чревна подвижност спомагат за премахването на салмонелата от тялото.

Ако имунната система не успее да се справи със салмонелата, бактерията може да се разпространи чрез кръвообращението в тялото и да доведе до сериозни усложнения (сепсис) или да „дебне“, тихо паразитирайки в стомашно-чревния тракт (човек става носител на бактерията).

Салмонела симптоми

Времето от момента, в който бактерията навлезе в тялото до появата на първите симптоми, се нарича инкубационен период. При салмонелоза той е средно от 6 часа до 3 дни, но може да достигне и 8 дни. Първите симптоми на инфекция със салмонела се развиват остро и са подобни на тези при хранително отравяне или стомашен грип.

Най-честите симптоми на салмонелоза:

• водниста диария (понякога в изпражненията се откриват кръв и слуз);
• рязко влошаване на здравето (слабост, общо неразположение);
треска и втрисане;
• болка и спазми в корема.

Симптомите продължават средно от 2 до 7 дни, въпреки че разхлабените изпражнения след салмонелоза могат да продължат до няколко месеца.

По-рядко при инфекция със салмонела пациентите се оплакват от гадене, повръщане и главоболие.

Усложнения при салмонелоза

Повечето хора, преживели няколко неприятни дни от острия период на салмонелоза, се възстановяват напълно дори без специално лечение. Но в някои случаи инфекцията може да доведе до сериозни усложнения.

Дехидратация

Това е най-очевидната опасност от салмонелоза или по-скоро от продължителната водниста диария. Заради нея човек губи много течности, в резултат на което може да се наруши балансът на електролитите, необходими за нормалното функциониране на вътрешните органи, включително мозъка и сърцето.

Признаци на дехидратация поради салмонелоза:

• няма уриниране или обемът на произведената урина рязко е намалял;
• суха уста;
• хлътнали очи;
• световъртеж;
• слабост;
• объркване.

Дехидратацията, която настъпва при деца, заради заразяване със салмонела, може да се прояви с други симптоми: сух или лепкав език, вискозна слюнка, плач без сълзи, хлътнали бузи или фонтанела, пелената остава суха за повече от 3 часа.

Ако се появят такива симптоми, трябва да се обадите на Бърза помощ или лекар възможно най-скоро.

Бактериемия

В редки случаи, ако има твърде много бактерии в стомашно-чревния тракт, те могат да навлязат в кръвта и да се разпространят в тялото, като се установяват в други органи и тъкани, причинявайки възпаление.

Прояви на бактериемия при салмонелоза:

• менингит – възпаление на тъканите около гръбначния и главния мозък;
• ендокардит – възпаление на лигавицата на сърцето или сърдечните клапи;
• остеомиелит – възпаление на костите и костния мозък;
• васкулит – възпаление на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове.

Реактивен артрит

Хората, които са имали салмонелоза, са по-склонни да развият реактивен артрит (Синдром на Райтер-Лерой), както и възпаление на ставите.

Прояви на реактивен артрит след салмонелоза:

• болки в ставите (особено в коленете, глезените и стъпалата), които могат да продължат с месеци и нарушават подвижността на крайниците и ви пречат да спортувате;
• дразнене на лигавицата на очите;
• болка при уриниране.

Това усложнение на инфекцията при салмонела е рядко и обикновено засяга хора на възраст от 20 до 40 години. По правило симптомите изчезват средно в рамките на една година, дори и без специално лечение.

Салмонелоза по време на бременност

Причинителите на салмонелозата, бактериите от рода Salmonella, не могат да проникнат през плацентата и да заразят плода. Но инфекцията на жена със салмонелоза, докато носи дете, все още представлява опасност както за нея, така и за бебето: тежката диария увеличава риска от развитие на акушерски усложнения (преждевременно раждане и спонтанен аборт).

Диагностика на салмонелоза

Ако температурата на човек се повиши, здравословното му състояние се влоши, ако появи се водниста диария и стомахът му се „усуква“, той трябва да се консултира възможно най-скоро с общопрактикуващ лекар или да отиде в най-близкота болница

Трябва незабавно да се обадите на Бърза помощ в следните случаи:

• затруднено дишане;
• припадък;
• тежка слабост (човек постоянно спи или лежи);
• кардиопалмус;
• конвулсии.

Към кой лекар трябва да се обърна при съмнение за салмонелоза?

По правило хората първо се обръщат за консултация към общопрактикуващ лекар, който при съмнение за салмонелоза ги насочва към специалист – инфекционист. Децата се лекуват от педиатър.

По време на консултацията лекарят ще проведе проучване и преглед и евентуално ще предпише инструментални и лабораторни изследвания.

Ако се появи тежка диария, треска и непоносима болка в корема, трябва да се обадите на Бърза помощ възможно най-бързо.

Диагностика на салмонелоза

По време на прегледа лекарят измерва кръвното налягане, слуша сърдечния ритъм и оценява състоянието на кожата, очите и лигавиците. Педиатърът може да направи ректален преглед, за да търси кръв и слуз в изпражненията.

Лабораторна диагностика

За диагностика се предписват клинични и биохимични кръвни тестове, тестове за антитела срещу салмонела и култура на изпражненията за салмонелоза. За оценка на общото състояние на човек се извършва клиничен кръвен тест.

Биохимичният кръвен тест ви позволява да оцените състоянието на черния дроб и бъбреците на фона на заболяването и да избегнете развитието на усложнения. При типичен неусложнен курс няма да има значителни отклонения в резултатите от анализа.

Може да са необходими резултати от изследване на изпражненията, за да се определи точната причина за диарията, повръщането и коремната болка. Лабораторните изследвания позволяват на лекаря да идентифицира салмонелата и да се избере ефективно антибактериално лечение.

За да се разбере дали човек има салмонелоза, се прави PCR тест. PCR тестът позволява да се идентифицира генетичния материал на салмонела в изпражненията и да се потвърди или отхвърли диагнозата салмонелоза.

В допълнение, резултатите от PCR теста се използват за диференциална диагноза с грип, коремен тиф и други инфекции, засягащи стомашно-чревния тракт.

Инструментална диагностика

По правило на пациенти с неусложнена салмонелоза не се предписват инструментални изследвания. Лекарят може да насочи човек за такива изследвания, ако има съмнение за увреждане на вътрешните органи и системи.

За диагностика се използват:

• радиография и диагностична пункция на ставите – позволява да се оцени степента на увреждане на съединителната тъкан;
• електрокардиография (ЕКГ) – диагностика на сърдечно увреждане;
електроенцефалография (ЕЕГ), КТ и ЯМР на главен/гръбначен мозък и лумбална пункция с изследване на цереброспинална течност – диагностика на неврологични заболявания.

Салмонела лечение

Ако резултатите от теста потвърдят салмонелоза, на пациента ще бъде предписано лечение. Основната цел на терапията е да се излекува бактериалната инфекция. Затова лекарят ще предпише курс с антибиотици. Освен това, ако имате салмонелоза, е важно да избягвате дехидратацията. За да направите това, специалистът ще препоръча да пиете повече течности и да приемате специални разтвори за възстановяване на електролитния баланс.

Ако течността веднага излезе обратно с повръщане, можете да смучете кубчета лед или да намокрите устните си с тях – това ще помогне да се предотврати дехидратацията.
В допълнение, лекарят може да предпише спазмолитични лекарства за облекчаване на коремна болка. Понякога прилагането на топла кърпа или нагревателна подложка може да помогне за облекчаване на болезнените коремни спазми.

При тежки случаи на салмонелоза пациентите се хоспитализират в отдела за инфекциозни заболявания.

Антибиотик при салмонела

Съгласно съвременните клинични препоръки винаги се предписва антибактериална терапия за салмонелоза. Особено важно е да се получи такова лечение за пациенти, чиято салмонелоза е тежка и за хора с отслабена имунна система.

Пробиотици

През 2013 г. група микробиолози от Калифорнийския университет изследваха ефекта на пробиотичен щам на бактерията E. coli върху чревни инфекции. Учените са открили, че пробиотичните добавки с E. coli не само помагат за облекчаване на диарията и коремната болка, причинени от инфекция със салмонела, но също така ускоряват процеса на оздравяване, тъй като потискат растежа на салмонелата в червата.

Проучването е проведено върху лабораторни животни, така че все още не е възможно да се направи окончателно изявление относно ползите от пробиотиците срещу салмонелозата при хората, но получените резултати призовават пробиотиците да се разглеждат като възможен начин за справяне с инфекцията.

Ако лекарят е предписал антибиотици за лечение, тогава след курс на терапия човек може да изпита симптоми на дисбиоза: диария или запек, подуване на корема. Такива странични ефекти са причинени от смъртта не само на патогенна салмонела, но и на полезните бактерии. Особено засегнати са представителите на нормалната чревна микрофлора. За да възстановите баланса на полезните бактерии, лекарят може да препоръча пробиотици.

Пробиотичните добавки се различават значително по качество и състав, така че трябва да ги избирате само след консултация със специалист.

Диета и режим на пиене

Тъй като салмонелозата е опасна поради дехидратация, за да се ускори възстановяването, е важно да се увеличи консумацията на вода, плодови напитки и неподсладен чай.

Децата и възрастните, на които им е трудно да пият големи количества течност, се препоръчва да използват фармацевтични електролитни разтвори.

Някои храни могат да влошат диарията, дължаща се на заразата със салмонела, така че те трябва да бъдат изключени от диетата по време на заболяване.

Храни и напитки, които причиняват диария, поради салмонелоза:

• алкохол;
• кофеинови напитки;
• мляко и млечни продукти;
• пържени, мазни, пикантни храни;
сладкарски изделия;
• някои плодове (ябълки, праскови, круши, сини сливи).

На пациентите със салмонелоза се препоръчва да ядат леки постни храни, като супи с втори или трети бульон (водата се сменя два или три пъти), овесена каша с вода и сухар.

Прогноза и профилактика на салмонелоза

В повечето случаи неусложнената салмонелоза преминава от само себе си средно за една седмица, въпреки че разхлабените изпражнения след инфекция могат да продължат до няколко месеца. Прогнозата е благоприятна.

Тези, които са се възстановили от заболяването, развиват нестабилен имунитет. Вероятността да се разболеят отново е висока.

Профилактика на салмонелоза

Най-често хората се заразяват със салмонела, когато ядат лошо обработени храни, замърсени с изпражнения на заразени животни (месо, сурови яйца, плодове, зеленчуци и зеленчуци).

Салмонелата може да попадне върху плодовете и зеленчуците, ако ги режете на недобре измита дъска за рязане след сурово месо или ако пипате плодовете с немити ръце след използване на тоалетната.

Правила за избягване на инфекция със салмонелоза:

• Измийте ръцете си след използване на тоалетна, смяна на памперс или грижа за някой болен.
• Измивайте ръцете си преди и след приготвяне на храна и след боравене със сурово месо или яйца.
• Използвайте различни дъски за рязане и ножове за сурово месо, риба, зеленчуци и плодове.
• Не мийте сурово месо, риба и яйца преди готвене (бактериите бързо умират при термична обработка, но остават дълго време по стените на мивката и могат да се разпространят върху другиястия, плодове и зеленчуци).
• Избягвайте да ядете недостатъчно топлинно обработено или сурово месо, яйца или непастьоризирани млечни продукти.
• Измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация.

Някои видове салмонела могат да проникнат от черупката в жълтъка, ако яйцата се съхраняват в хладилника повече от месец. Затова отделението за яйца в хладилника често има капаче. Животните, включително домашните, са чести носители на салмонелоза. Следователно, ако в семейството живее домашен любимец, трябва да се спазват допълнителни правила за превенция.

Правила за превенция на салмонелоза в семейства с домашни любимци:

• Избягвайте присъствието на животното на места, където се приготвя или съхранява храна, или където се консумира храна.
• Измивайте ръцете след контакт с животни, особено преди приготвяне или ядене на храна.
• Не източвайте водата от аквариума в мивка, използвана за готвене. За да избегнете разпространението на бактерии, е по-добре да излеете такива отпадъци в тоалетната.
• Почиствайте мястото, където се отглежда животното (аквариум, заграждение, терариум) с ръкавици за еднократна употреба.
• Не използвайте изпражненията на вашия домашен любимец като тор.

Източник: www.hopkinsmedicine.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Салмонелоза от яйца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *