Може ли врастнал нокът да доведе до ампутация на крака?

Врастнал нокът се нарича научно онихокриптоза

Терминът врастнал нокът се отнася до ситуация, когато нокътната плочка расте в страничната кожна гънка и се появява врастнал нокът. В резултат на това пръстът боли и става трудно за човек да се движи. Най-често този проблем се забелязва при големите пръсти на краката. Ако врастналият нокът не се лекува, могат да възникнат много неприятни последици. Например, може да има болка в крака и симптомите ще се влошат. Също така заболяването може да се повтори, а използваната лекарствена терапия може да бъде краткосрочна.

Поради сериозността на възпалението възниква въпросът: може ли врастнал нокът да причини ампутация на крака?

Д-р Татяна Егорова, дерматолог, трихолог и козметолог обяснява дали и кога може да се случи човек да има врастнал нокът.

Често врастналият нокът не може да причини ампутация на крака. Най-лошото в повечето случаи е нагнояването. Първо, когато се появи врастване, се появява болка, зачервяване в засегнатата област и подуване на тъканите. Колкото по-дълго ситуацията остане нелекувана, толкова по-тежки могат да бъдат последствията. Постепенно ще бъде невъзможно да докоснете пръста, ходенето ще стане по-трудно, защото просто няма да можете да носите обувки. Всичко това ще доведе до сериозно влошаване на качеството на живот.

Д-р Татяна Егорова

Врастналият нокът трябва да се лекува. Подолозите правят това. Те имат специална гама от техники, включително инсталирането на специални скоби за нокти. Освен това ще ви е необходим специален терапевтичен маникюр/педикюр, евентуално цял курс от такива процедури с определена честота (това се определя от ортопеда в зависимост от състоянието на нокътната плочка). Ако ситуацията е достигнала точката на панарициум, трябва да се свържете с хирурзи, които ще вземат решение за интервенция. Често нагнояването се лекува с операция.

Внимание! Врастнал нокът и диабет

Трябва да се има предвид, че все още има условие, когато е необходимо да се обърне специално внимание на врастналия нокът. Това е при диабет. При тази патология ноктите често растат с проблем. Рискът се увеличава поради нарушения на микроциркулацията в тъканите и нарушения на чувствителността, както и поради спад на имунитета. На този фон заздравяването се влошава. Човек може просто да не усети, че има проблеми с краката, ръцете и ноктите. Поради лошото зарастване на рани, такива пациенти могат да развият гангрена, която с напредване на процеса води до загуба на крайник. Ето защо диабетиците трябва да обърнат специално внимание на качеството на своя педикюр и маникюр, както и да проверяват ежедневно ноктите, ръцете и краката, дори и ако нищо не ги притеснява физически или визуално. Ако се появят предупредителни признаци, не трябва да се справяте сами с тях, а незабавно да се консултирате с лекар.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *