Как социалните мрежи развращават децата?

Днес децата все повече се държат предизвикателно, снимат се и публикуват провокативни видеоклипове в социалните мрежи

децата
Децата имитират родителите

Понякога родителите им нямат против и дори им помагат да записват видеоклипове, които силно наподобяват съдържание за възрастни. Защо се случва това и какви могат да бъдат последиците за психиката?

Напоследък има все повече такива видеоклипове, особено в приложението Likee, където можете да снимате кратки музикални видеа и да прилагате специални ефекти към тях. Като конкурент на TikTok, социалната мрежа привлича вниманието с широките си възможности за монетизация – например местните валути под формата на „боб“ и „диаманти“ могат да бъдат заменени за реални пари и „изтеглени“ от приложението.

Но за да станете популярни и да печелите пари, ви трябват много последователи, мнения, лайкове и коментари. Имате нужда от съдържание, което грабва вниманието. А в Likee това са детски видеоклипове… със сексуална конотация.

„ИСКАМ ДА СЪМ КАТО МАМА“

На определен етап от развитието децата започват да имитират своите родители. По този начин те задоволяват интереса си към непознати досега действия, като пробват роклята или обувките на мама. Момчетата имитират походката на баща си, използват неговите фрази, опитват се да се обличат в костюма му или се правят, че се бръснат. А момичетата правят опити да приличат на майка си: слагат червило, правят си маникюр, пробват нейните рокли и токчета.

Подобни действия не представляват заплаха: те са естествени, лишени от сексуална конотация, обяснява детският и семеен психолог Екатерина Кес. „Децата в предучилищна възраст често играят ролеви игри, като влизат в ролята на възрастни – лекар, учител, продавач“, подчертава тя.

„Линията между естественото изследване на заобикалящия живот и сексуализацията (когато дадено действие или явление има сексуален оттенък) се прекъсва, когато детето започне да демонстрира явно сексуално поведение. И това е не само неетично, но и разрушително за неговата психика.“

дете и майка
Искам да съм като мама…

ЗАЩО ПРАВЯТ ТОВА?

Трудно е да си представим, че детето самостоятелно иска да се облича предизвикателно и да позира „просто така“. В повечето случаи това е резултат от външно влияние.

Психоложката посочва три причини, които тласкат децата към сексуализирано поведение:

• Имитация на идоли – днес това са млади блогъри, певци и актьори, които се държат така, все едно са много по-зрели от годините си. Вземайки техния пример, много деца започват да вярват, че именно това поведение може да ги направи по-популярни, интересни и „готини“;

• За да се открояват от тълпата. Изглежда, че снимките и видеоклиповете от този формат са един от най-лесните начини да се привлече внимание и да стане то „различно от всички останали“;

• Гледане на съдържание за възрастни в Интернет. На своя телефон или този на приятел, или дори на лаптопа на родителите си – имайки достъп до порнография твърде рано, децата могат да започнат да имитират поведението, което виждат.

ЗАЩО ДЕТСКАТА СЕКСУАЛИЗАЦИЯ Е ОПАСНА?

Създаването на този вид фото и видео съдържание винаги има последици за психиката на детето, дори ако след няколко години тийнейджърът изтрие приложението и никога не се връща към този формат на „изява“.

„Разбира се, такива деца са изложени на риск от сексуален тормоз и насилие от по-големи деца или възрастни. Също така е много вероятно те да започнат сексуалния си живот рано – казва Екатерина Кес.

„Освен това имиджът им е съсипан. Те започват да вярват, че е възможно да привлекат вниманието към себе си само чрез предизвикателно поведение, флирт, сексуални движения, провокативен външен вид и специфични изражения на лицето. Поради това има промяна в акцента от вътрешно към външно съдържание. “

Освен това си струва да се отбележат въпросите за самоуважението. Много тийнейджъри, особено момичета, вземат пример от модели на снимки в социалните мрежи – позират красиво в модни, тесни или разкриващи гърдите дрехи, с ярък грим… Те искат да бъдат същите, а несъответствието с „идеалните“ форми им създава комплекси.

„КЪДЕ ГЛЕДАТ РОДИТЕЛИТЕ?“

Лесно е (и основателно) да се обвинят социалните мрежи и развлекателните приложения за всичко това. Но в повечето случаи родителите знаят какви видеа снимат децата им – в крайна сметка е невъзможно да остане скрито дълго време. И често те подкрепят потомството си – предлагат идеи за видеоклипове, помагат при тяхното изпълнение, дори участват в снимките.

Например, в едно такова клипче момиче в тясна мини-рокля, отговарящо на въпроса на потребител: „Къде гледат родителите ти?“, сочи майка си, облечена в същото облекло. Защо се случва това? Защо родителите не потискат, а съзнателно или не насърчават сексуализацията на собствените си деца?

Според Екатерина Кес родителите са объркани относно насоките за положително и неприемливо поведение. Първо, защото те самите виждат десетки такива видеоклипове всеки ден, и второ, защото те също стават участници в надпреварата за популярност – с помощта на собствените си деца.

„Кликове, харесвания, коментари… Бих казала, че има някаква деградация на родителите“, отбелязва психологът.

„ПИШЕТЕ НА МАМА“

Поради възрастта си децата не могат да поемат всички функции на възрастните – особено ако въпросът засяга финансовата сфера. Какво да рекламират, какви теми да покрият, с кого да снимат и за колко? Това се решава от техния продуцент, тоест от родителя.

На пръв поглед това изглежда най-добрият вариант – мама или татко няма да ги излъжат. Те познават подопечния си по-добре от всеки друг и ще действат само в негов интерес. Но в действителност всичко се оказва различно.

„Родителите започват да гледат на детето не като на човек със собствени чувства, а като на източник на пари и популярност. То се превръща в средство за постигане на целите им, и затова те се ръководят от собствените си желания, а не от нуждите на детето. Всичко това несъмнено води до нарушаване на отношенията родител-дете “, заключава Екатерина Кес.

Екатерина Кес

Относно експерта

Екатерина Кес е детски и семеен психолог с 20-годишен опит, автор на няколко книги, превърнали се в бестселъри в Русия, съосновател на първото онлайн училище за възпитание.

Източник: psychojournal.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *