Кои са билките, които подобряват метаболизма и намаляват захарта?

Как да нормализираме метаболизма, използвайки растения, редуциращи захарта? Ето съветите на натуротерапевта професор Татяна Киселева

захарта
Репеят е една от билките, които подобряват метаболизма и намаляват захарта

Извличаме излишъка

Понякога наистина ни се иска да хапнем нещо сладко, от което не сме в състояние да се откажем. И не можем да избягаме от тази мания. Така тялото ни сигнализира, че има нужда от енергия или е в стресово състояние и се нуждае от релакс. Неслучайно в източната медицина сладкият вкус се счита за терапевтичен при редица заболявания и състояния.

Татяна Киселева

Например, сладкото е полезно в жегата, „обира” прекомерната топлина в тялото, помага на сърцето, овлажнява и предпазва тъканите на човешкия организъм от изсушаване. Сладкото е универсален антистрес фактор и най-бързият източник на енергия, особено за мозъка, сърцето и мускулите. Глюкозата (включително тази, получена при разграждането на захарта в организма) има способността да поддържа бариерната функция на черния дроб срещу токсични вещества.

Обратната страна на монетата не е толкова радостна

Обмяната на въглехидратите е лесно да се събори. Почти всички от нас са се сблъскали с това по време на карантина, и е много трудно да се възстанови. Зависимостта на организма от консумацията на излишни количества сладко е близка до наркотичната: колкото повече ядем сладко, толкова повече ни се иска да ядем още и още захар. И опасността е не само в рафинираната бяла захар, но и в скритите захари. Тях ги има в готовите продукти, удобните и бързи храни, сосовете, соковете, газираните напитки, сладкишите и други модерни „вкусотии“. Плюс това, ниската мобилност помага да се намали чувствителността на клетките към инсулин, развитието на застой на кръвта и енергията в организма.

За предотвратяване на развитието на диабет и нормализиране на метаболизма ще помогне ежедневната употреба на хранителни и лечебни растения, които намаляват захарта в организма. През май и юни те са навсякъде – буквално на една ръка разстояние.

Ще премахнем излишната вода и глюкоза, като използваме леки диуретици:

– копър;
– магданоз;
– маруля;
– репичка;
– плодове от хвощ.

И още: прясно смляно и прясно сварено кафе (но не и кафе от машина или такова в капсули). Прибавяме и чай от изсушени брезови листа, липа и черен бъз, прясно сварен черен и зелен чай.

Какви са ползите от краставиците?

Някои растения съдържат инсулиноподобни вещества – растителен инсулин, който за разлика от животинския е небелтъчен по природа и не се разгражда в стомаха. Коприва, репей, глухарче, боровинки (плодове и листа), детелина, шушулки от зелен боб с доказан антидиабетичен ефект са много богати на растителен инсулин. Пресният сок от редица зеленчуци има инсулиноподобен ефект; най-активни са соковете от картофи и зелеви листа, към които се добавят магданоз, моркови, маруля, цвекло, листа от млада коприва, глухарче, глухарче и цикория. А краставиците са за предпочитане, стане ли въпрос за редукцията на инсулина.

Те подобряват чувствителността на тъканите към инсулин (което е особено важно при диабет тип 2). Подобно свойство имат много други подправки, като канела, карамфил, индийско орехче, кардамон и джинджифил.

Много зеленчуци и зърнени храни са богати на диетични фибри, които са важни за намаляване на захарта

Между другото, източната медицина, за разлика от западната, не забранява консумацията на зърнени култури при захарен диабет. Сред тях е пектинът, който има регулаторен ефект върху чревната имунна система, перфектно детоксикира излишната глюкоза и има антимутагенен ефект. Може да използваме лимон, цвекло и краставици като източник на пектин. А пектинът от краставица също предизвиква увеличаване на секрецията на инсулин и има благоприятен ефект върху метаболизма на мазнините.

Обогатяването на диетата с алкални храни е полезно за понижаване на кръвната захар. В леко алкална среда глюкозата може спонтанно да се превърне във фруктоза и маноза, за което не се изисква усвояване на инсулин. Най-алкални са: репичка, цвекло, моркови, целина, маруля, спанак, краставици и горски плодове, картофи, листата на глухарчето, ревен, касис, праскови, сини сливи и сушени ябълки.

Макро- и микроелементите са важни за регулирането на метаболизма на захарта и мазнините

Магнезият се натрупва в просото, овеса, зеления грах, копъра, магданоза, цвеклото, листа от маруля. Много цинк има в чесъна, лука, морковите. Йодът се намира в рибата, водораслите, чесъна, цвеклото, касиса, ягодите. За образуването на инсулин и използването на глюкозата най-важни са съединенията на хром и манган. Основните източници на хром са говеждото месо, черния дроб, пълнозърнестите зърнени храни, цвеклото, гъбите. Манган има в подправки, като и спанак и в зелените листа от други зеленчуци, зърнените култури – пшеница, лимец, елда, просо, цвекло и моркови, зелен грах и боб, бирена мая и бадеми.

От гледна точка на източната медицина, захарният диабет е заболяване, възникнало поради липсата на ин (мокро, хладно) и „изгарянето“ на вътрешната топлина.

„Горчивите“ продукти спомагат за охлаждането на „топлината“: салата с листа от глухарче (предварително попарени с вряла вода), салати с маруля и артишок. Тялото ще добави ин-енергия и от цвеклото, варените картофи и кисело-млечните продукти.

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *