Как влияе калцият на кръвоносните съдове

Здравейте, аз съм на 72 години, имам остеопороза и постоянно пия хапчета, съдържащи калций. Прочетох във вестника, че това е вредно за кръвоносните съдове. Посъветвайте ме как да постъпя.

Минка Радева – Велико Търново

Един от начините за лечение на остеопорозата е употребата на калциеви добавки. Липсата на лечение на заболяването в бъдеще може да доведе до опасни фрактури. Калцият наистина оказва отрицателен ефект върху кръвоносните съдове, а от две злини избираме по-малката. Така че ще трябва да си направите изследвания, за да определите нивото на увреждане на съдовете, а след това лекарят да ви предпише оптималния за вас прием на калциеви препарати.

Най-добрият начин да предотвратите поя­вата на остеопороза е да приемате хормонални заместители. Разбира се, не всички ефекти на хормоналната терапия са така положителни. Ако не е изчислено всичко както трябва, една терапия с естроген и гестаген може да доведе до странични действия, които не са никак безопасни и дори крият риск за здравето. Разбира се, преди каквато и да било терапия трябва да се консултирате с лекар, за да може той да прецени какви са възможностите и да вземе най-доброто решение именно за вашето състояние, а оттам и лечение.

ВНИМАНИЕ!

Достъпна в различни форми е хормонал­ната заместителна терапия. Общо взето, тези терапии включват прием на таблет­ки, пластири и влагалищни кремове. Ако това не е подходящата терапия точно за вашия случай, има и много други медика­менти, които помагат за намаляване на костната загуба и даже може да увеличат плътността на костите с времето.

Какви мерки може да приложите, за да се предпазите от остеопороза?

Първо и най-важно е да приемаме доста­тъчно количество калций и витамин D. А жени­те, които се намират в предменопаузно състо­яние, както и тези, които вече са прекрачили в климакса, трябва да вземат поне по 1200 мг калций и 400 мг витамин D на ден. Жените, които са в менопауза, но не приемат хормони, трябва да вземат по 1500 мг калций и 800 мг витамин D на ден. За мъжете е препоръчително да вземат по 100Q мг калций, това е за тези под 65 години, а тези над 65 – 1500 мг. Както всички знаем, един източник на калций са прясното и киселото мляко. Физически упражнения – те са полезни във всяка една въз­раст. По-специално физическите упражнения спомагат за образуването на здрави кости и забавят значително загубата на плътността им. Забравете и за цигарите, защото те подпомагат увеличаването на костната загуба, затова е добре просто да се откажете от тях.

Не прекалявайте с алкохола. Ако приемате повече от 200 мл алкохол на ден, рискувате да помогнете за намаляването на костната маса и нейното образуване, както и да нарушите способността на организма да усвоява кал­ций. Пийте по-малко кафета. Ако не можете да се откажете напълно от кафето, то поне го ограничете до две-три чаши на ден, но трябва сериозно да наблегнете на приема на калций.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *