Какво представлява ихтиозата

Ихтиозата действително се смята за наследствено заболяване. Проявява се не само с вроговяване на кожата, но и с нарушение на белтъчната, въглехидратната и масната обмяна. Както и с повишена функция на щитовидната и половите жлези, а също и недостиг на витамин А. Обикновената ихтиоза, която се среща най-често, се проявява в ранното детство и се характеризира със суха кожа, образуване на люспички с белезникав или сивкав цвят. В тежки случаи те придобиват вид на корички, пластинки. Често тя се съчетава с атопичен дерматит, себорея и бронхиална астма. А всичко навежда на мисълта, че в организма има невроендокринни нарушения.
Съществува и вродена ихтиоза, която се развива от 3-я до 5-я месец от бременността на майката. Кожата на новороденото напомня костенурка, а това вероятно е предизвикано от “заплаха на живота” на нероденото бебе, т.е. от аборт, който майката е възнамерявала да направи. Такива деца често са нежизненоспособни. Ако се роди с ихтиозни нарушения, то изисква цял живот грижи и защита. Неговата кожа трудно се снабдява с кръв, много слабо отделя пот, мастните жлези не работят – затова на детето са нужни специални условия.
Освен това се назначават и други витамини – от групата В, препарати с желязо – те стимулират имунната система. Под контрол трябва да се държат както щитовидната, така и надбъбречните жлези – назначават се хормони. А също и отделните органи. Но това е работа на лекарите. На болния са нужни и общо укрепващи процедури.
Препоръчваме слънчеви бани, но само сутрин, за да не се прегрявате. Може и ултравиолетово облъчване в съвсем малки дози. Помага и къпането в морето, но ако нямате възможност, си правете бани у дома – нужни са 15-20 процедури. Най-добре да ги редувате: с морска сол, след това с глицерин, с минерални соли, със сода, с нишесте, с хвойнови иглички, със ситно сено. След банята обработете кожата с мазен крем с добавен витамин А. Можете да използвате и крем са след бръснене с витамин Ф, но добавяте в него малко зехтин. Всеки сам си подбира какво най-много му помага.
Ако във вашето семейство има човек с такова заболяване, значи в рода ви има подобна предрасположеност. И това е свързано с някаква стресова ситуация, в отговор на която генът може да мутира и като резултат да развиете кожна реакция – във вид на себорея, кератоза, блефарит, дистрофия на ноктите и костите, различните дерматити. Затова е необходимо да игнорирате до колкото можете стресовете и да контролирате емоциите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *