ДАЙВОБЕТ / DAIVOBET

Съдържа калципотриол, бетаметазон, течен парафин, полиоксипропилен-15-стеарил етер, α- токоферол, бял мек парафин.

Предназначение

дайвобетДАЙВОБЕТ е продукт за локално външно приложение при псориазис. При това заболяване част от клетките на кожата се развиват патологично бързо, поради което в някои нейни зони се образуват плаки със зачервяване, задебеляване и люспесто покритие. Прилагането на ДАЙВОБЕТ нормализира този процес и овладява симптоми като сърбеж и лющене.

Как се приема

ДАЙВОБЕТ се препоръчва от дерматолог след поставена диагноза псориазис вулгарис. Полага се като тънък филм веднъж дневно, като максималната доза за всички третирани зони общо е 15 г дневно и до 100 г седмично. Третираната кожа не може да е над 30% от цялото. Продължителността на лечението е до четири седмици. Ако се налага терапията да се изпълнява още, това може да стане само под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

Приложението на медикамента може да причини влошаване на псориазиса; не са изключени симптоми като зачервяване и сърбеж, дерматит, а в редки случаи – алергична реакция с оток на лицето и дихателни затруднения. Съобщавано е също за реакции на фоточувствителност. Някои от ефектите като сърбеж са преходни и се проявяват само в началото.

При продължително приложение не е изключено да се проявят симптоми, свързани с кортикостероидната съставка; става дума за атрофия на третираните кожни участъци, разширение на капилярите, стрии, интензивно окосмяване, възпалена кожа около устата, депигментация. В редки случаи е възможно да се увеличат стойностите на калция в кръвта, както и да бъде потисната функцията на надбъбречните жлези. Подобни отклонения са възможни при предозиране или при прекалено дълга употреба.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ДАЙВОБЕТ не се използва при алергия към една или повече съставки на продукта.

Лекарството е противопоказано при тежки заболявания на бъбреците и черния дроб.

Не се използва при кожни заболявания и състояния като фепхекти, бактериални или гъбични инфекции; туберкулза, розацея, кожни увреждания при сифилис; акне, стрии, чупливост на вените, някои разновидности на псориазиса като пустулозен и ексфолиативен.

Медикаментът не се полага върху лицето; при третиране на ръцете следва да се избягва докосването на лицето.

Бременни и кърмачки използват медикамента ограничено и само по лекарска препоръка.

Продуктът не бива да се използва продължително върху големи участъци от кожа. Ограничава се излагането на слънце. Третираната с ДАЙВОБЕТ кожна зона не трябва да се превързва.

Избягва се приложението при деца и подрастващи под 18 години; липсват клинични данни за подобни пациентски групи.

Взаимодействие с други медикаменти

ДАЙВОБЕТ се полага самостоятелно върху псориатичните зони на тялото. Съвместяването с други продукти – системни или локални, става само след точен анализ от страна на лекуващия.

Усреднена цена в аптеките – 25 лв за опаковка от 15 г

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *