Кондиломи: събрахме топ съвети и чести грешки при лечение на генитални брадавици

Кондиломи е наименованието, с което са известни гениталните брадавици

Прочетете най-важното за лечението на генитални брадавици.

Гениталните брадавици или т.нар. кондиломи заемат челна позиция в списъка на полово-предаваните болести. Това е една от най-разпространените зарази. Причинява се от Човешки папиломен вирус (ЧПВ), от който познати са над 120 типа. Преобладаващата част от видовете ЧПВ не причиняват заболявания при човек. Има такива, които водят до появата на брадавици по ръцете, по стъпалата. Около 40 са обаче онези от разновидностите, които се предават при полов контакт и които водят до появата на кондиломи.

В голяма част от случаите при сексуален контакт с носител на ЧПВ вирусът остава в неактивно състояние в организма на партньора за дълъг период от време. Могат да минат години след акта преди да се развият брадавици. Периодът за появата на кондиломи може да е и по-кратък – до няколко месеца се появяват характерните образувания в интимната зона.

Как да разпознаем кондилома?

Половите брадавици могат да се опишат като сравнително малки образувания, които се сливат с цвета на околната кожа. Структурата им е зърниста, може да се сравни с карфиол. При жената се появяват отвън или във влагалището, както и по шийката на матката. Половият член е мястото, където се развиват те при мъжете, като и при двата пола е възможна появата около ануса. След орален сексуален контакт със заразен партньор е възможна появата на кондиломи и в устната кухина.

Трябва да се има предвид, че кондиломите не предизвикват оплаквания. При малка част от пациентите може да се усеща само сърбеж или лек дискомфорт в засегнатата зона.

При съмнения за кондиломи – при лекаря!

Както вече стана дума, кондиломите се прихващат след сексуален контакт със заразен партньор, бил той орален, вагинален или анален.

Ако имате съмнения, че е възможно да сте се заразили, трябва да се обърнете към специалист – дерматолог или венеролог, който след преглед и при необходимост след изследвания ще постави точна диагноза. При жените от значение е да се извърши обстоен преглед за евентуални поражения, които заразата би могла да е нанесла по репродуктивната система.

Презервативите не дават гаранция!

Имайте предвид, че единственият сигурен начин да не прихванете вируса е да нямате сексуални контакти със заразен партньор. След като се потвърди диагнозата и докато трае лечението също се препоръчва въздържание.

Не мислете, че използването на презерватив е достатъчна предпазна мярка. Да, ефект има, но само в случаите, когато след поставяне презервативът покрива всички видими брадавици при мъжа. Гаранцията не е обаче 100-процентова, тъй като е възможно да има миниатюрни брадавици, наличието на които не е отчетено.

Да лекувам ли гениталните брадавици?

Лечението е задължително!

Отговорът на този въпрос, предполагам, е ясен – да! Причините са много – като се започне от риск за разпространение на заразата и се стигне до опасността от развитието на онкологично заболяване. Важно е да се знае, че дори да се разруши външният израз на вируса, възможно е той да остане в тялото и при отслабване на имунитета или развитието на нова благоприятна среда да се появи отново.

В редовете по-долу правим опит да разгледаме в цялост методите, посредством които е възможно лечението на генитални брадавици. Ще обърнем внимание и на страна в терапевтичния път, която често остава пренебрегната. А именно – кои са грешките, които най-често се допускат.

Кое е подходящото лечение при кондиломи?

В зависимост от броя, големината и локацията на гениталните брадавици следва да се подбере подходящо лечение. При по-леки случаи със задоволителен резултат е използването на кремове и разтвори директно върху израстъка при спазването на определен схема на нанасяне. В други ситуации подходящо е отстраняването на кондиломите посредством хирургическа интервенция. Към днешна дата на все по-голяма популярност се радват и нововъведения в терапиите като криотерапия, изгаряне на брадавиците с лазер или посредством електрокоагулация.

Като нация, здраво привързана към народните методи за лечение, няма как да пропуснем да отбележим, че в тефтерите с домашни рецепти се намират и такива, които церят въпросната предавана по полов път зараза.

При лечението на кондиломи от съществено значение е не само премахването на външното проявление на заразата, но и укрепване на общия имунитет. Само така може да се смята, че скоро след премахването на брадавица няма да се появят нова или нови. Гаранцията за това, както вече стана дума, не е пълна, но лечението е единственият способ да се ограничи предаването на вируса от партньор на партньор.

Важно! Много жени изпадат в паника, когато по време на бременност установят появата на брадавица в областта на половите органи. В много случаи образуванията изчезват дори без лечение няколко месеца след раждането.

При други, при които кондиломи са били налични преди забременяването, е възможно по време на износването размерите им да се увеличат до толкова, че да възпрепятстват естественото раждане.

Единични са обаче случаите, при които майката предава на бебето си вируса, предизвикващ генитални брадавици.

Традиционно лечение на генитални брадавици

Понякога кондиломите са миниатюрни!

Ако си падате в някаква степен традиционалист или по-скоро нямате доверие на бабините съвети за премахване на кондиломи, то в редовете по-долу можете да прочетете по малко повече за най-популярните методи, предлагани от традиционната медицина.

В случай, че става дума за малки по размер кондиломи, то могат да се прилагат разнородни средства за локално нанасяне. Чрез употребата им се цели постепенното залиняване на брадавиците и опадането им на някакъв етап от лечението. В повечето случаи мазилата и кремовете се прилагат по схема, спазването на която е от съществено значение за цялостния оздравителен процес.

Възможен метод за лечение на вируса, предизвикал появата на островърхи папиломи, както още са познати кондиломите, е и чрез приема на перорални медикаменти.

Ако брадавиците с много на брой или големи по размер, то преобладаващата част от специалистите прилагат много по-агресивни методи за лечение. Подобни са премахването чрез използването на лазер или електрически лъч или изгарянето чрез нанасяне на азотна киселина. На особена популярност към днешна дата се радват:

Изгаряне с лазер

Място сред иновативните методи за премахване на генитални брадавици намира и лазерът или по-точно CO2 лазер. Самата процедура се осъществява след поставяне на местна упойка, поради което рядко се усеща болка или някаква друга форма на дискомфорт. Срокът за възстановяване също е предимство – едва няколко дни са необходими, за да се възстанови кожата около третираното място. Не остават белези или други форми на кожни травми.

Грешка: Процедурата е препоръчително да се прави през есенно-зимния сезон. Така кожата ще има време да се възстанови преди използването на басейни и други водни басейни.

Изгаряне с течен азот

Значително по-достъпен метод е изгарянето с течен азот. Методът създава поносим дискомфорт, но неприятното при него е, че повторната поява на брадавици по гениталиите е твърде вероятна.

Кои са продуктите за локално приложение?

По всяка вероятност всеки, който е решил да лекува гениталните брадавици чрез мехлеми и кремове за локално приложение, е наясно, че по този начин той единствено третира външния белег на вируса.

Ако не се предприемат паралелни мерки за цялостно укрепване на имунната система, то след седмица, месец или година вирусът ще репликира.

Салицилова киселина в медикаменти за мазане
Салициловата киселина е достъпен метод за премахване на брадавици.

Салициловата киселина е сред основните компоненти на голям брой продукти за локално приложение при генитални брадавици. Открива се в мехлеми, кремове, като приложим при тези проблеми е и салицилов спирт. Водещо преимущество на салициловият спирт е ниската цена и обстоятелството, че се открива в почти всяка аптека.

Ако решите да прилагате продукт със съдържание на салицилова киселина, то съветът, който най-често се дава, е да се правят превръзки, които се сменят на всеки 12 часа.

Грешка: Безразборното прилагане на кремове и мехлеми със съдържание на салицилова киселина може сериозно да увреди кожата около брадавицата.

Ето какво четем в популярен форум:

 

Алдара – скъп, но ефективен продукт

Алдара крем е сред най-скъпите продукти в аптечната мрежа, които се продават за лечение на брадавици. Действието му е конкретно насочено към кондиломи по половите органи и около ануса, а отзивите за продукта за красноречиви – действа. Активната съставка в мазилото е ивиквимод, което го прави подходящо средство за лечение и на по-сериозни кожни състояния като кератоза и някои форми на онкологични заболявания.

Продуктът се нанася внимателно върху чиста и суха кожа и се оставя да действа от 6 до 10 часа. Едва след това времето кожата се измива повторно. Не бива да се надвишава препоръчаната от производителя дозировка, защото това няма да доведе до по-бързото оздравяване, а ще провокира по-голям дискомфорт в третираната зона.

Грешка: Основната грешка, която се допуска, е нанасянето на крема във влагалището, уретрата или ануса при наличие на брадавици в тях.

Кондилин солуцио

Кондилин солуцио съдържа подофилотоксин – вещество, извлечено от смола с растителен характер. Използва се локално за третиране на кондиломи по външните полови органи. Действието му е насочено към блокиране на ензимите, които подпомагат делението на вирусните клетки.

Лечението с Кондилин солуцио трае 3 дни, през които се осъществя по 1 апликация на всеки 12 часа. Преди нанасяне на продукта кожата се измива и подсушава. След това не е необходимо да се изплаква – само за няколко минути той се абсорбира напълно от кожата.

След като преминете през един курс на лечение с препарата се прави почивка от 4 дни. Следват още 2, при необходимост 3 до пълното премахване на израстъците по гениталиите.

Грешка: Продуктът не бива да се използва директно върху отворени рани и при кървене. Здравата кожа около брадавицата не се третира.

Панавир – гел или инжекции

Панавир е продукт с изцяло натурален състав, който също се използва за лечение на херпеси и брадавици. Интересното е, че активната съставка в гела е извлечена от листа на картофи, които се отличават със силен имуномоделиращ ефект.

Ако се използва за лечение на генитални брадавици се нанася по 2 пъти на ден, като ефективен е най-вече в ранните етапи на развитие на заразата.

Панавир под формата на разтвор се използва и за интервенозни вливания.

Изопринозин за перорален прием
Изопринозин е популярен продукт за орален прием!

Освен локално, гениталните брадавици се лекуват и чрез приема на различни медикаменти. Един от най-популярните продукти е Изопринозин с активна съставка инозин пранобекс. Използва се за лечение на разнородни вирусни заболявания. Действието му е насочено срещу патогенния организъм, предизвикал появата на кондилом – препаратът стопира понататъшно му развитие.

В зависимост от стадия на разпространение на брадавиците се назначава подходяща схема за лечение с Изопринозин. За стандартно лечение се възприема курс от 14 дни, който при необходимост се удължава до 28 дни.

Грешка: Като често срещана грешка се отбелязва своеволно преустановяване на приема на медикамента, щом брадавицата се отдели от кожата. Това обаче може да доведе до развитието на резистентност на останалия в тялото вирус.

В голямата си част тези, а и останалите медикаменти за лечение на кондиломи, се назначават от специалист.

Домашни рецепти за лечение на генитални брадавици

Ако решите, че ще се лекувате с някой от съветите на народната медицина, то трябва да сте подготвени – от една страна, за дълъг период на спазване на предписанията, от друга, за вероятен неуспешен изход от терапията.

Ето кои са най-често прилаганите домашни рецепти за премахване на кондиломи, както и някои от грешките, които често се допускат по време на лечението.

Лечение с ябълков оцет
Ябълковият оцет лекува кондиломи!

Ползите си при лечение на кондиломи ябълковият оцет дължи на комбинацията между противовъзпалителни и антивирусни свойства. Тъй като многократно сме писали за ползите за здравето от ябълковия оцет, то директно преминаваме към рецептата за лечение на брадавици по половите органи.

От изключително значение е преди да третирате брадавиците, да нанесете върху кожата около израстъка плътен слой вазелин. По този начин здравата кожа ще бъде предпазена от корозионното действие на киселия продукт.

Използвайте памучен тампон, който обилно се напоява с оцет. Поставете го върху кондилома и го прикрепете с наличния ви самозалепващ продукт. Оставете компреса да действа 2-3 часа, през което време най-добре е да сте в легнало положение, за да не се размести памука.

След като свалите тампона, оставете мястото „да подиша” за 30 минути, след което повторете процедурата.

Необходим е период от около седмица, през които дни ежедневно описаната процедура се изпълнява по 2 или 3 пъти.

С киселата течност навлажнете памучен тампон и го приложете върху засегнатата област.

Грешка: Пренебрегването на вазелина в рецептата е изключително опасно, защото вероятността ябълковият оцет да изгори деликатната тъкан е огромна.

Лечение с чесън

Чесънът, известен като най-мощният естествен антибиотик, може да се приложи и за лечение на генитални брадавици. Смята се, че действието му е достатъчно мощно, че да елиминира вируса, довел до появата на брадавици по слабините.

Прилага се под формата на паста, приготвена от счукването на няколко скилидки чесън. С нея се намазва внимателно кондилома. Добре е да се направи превръзка и тялото да бъде в покой поне за няколко часа, за да може чесънът да подейства максимално силно.

Можете да ускорите ефекта от действието на чесъна, като на ден приемате до 2 таблетки чесън под формата на хранителна добавка. Подходящ вариант е ДИВ ЧЕСЪН ПЛЮС СЕЛЕН на немския производител Sanct Bernhаrd. По този начин драстично ще повишите имунитета си и ще възпрепятствате нова поява на кондиломи. Ето какво мнение намираме за екстракта от див чесън:

Лечение с алое вера

Още едно растение с доказани ползи здравето е алое вера. Оказва се, че лековитото растение намира приложение и при третиране на кондиломи заради мощния си антивирусен ефект.

За да премахнете брадавиците, необходимо е да разрежете няколко листа алое вера. Като ги натиснете леко, от тях ще потече така полезния гел, с който се напоява памучен тампон. Тампонът се поставя директно върху кондилома и се прикрепя с помощта на лепенка.

Отстранява се едва на сутринта, като процедурата се повтаря ежедневно до изчезването на израстъците.

Със същия успех като при чесъна, се препоръчва приема на алое вера под формата на хранителна добавка. В това отношение пазарът изобилства от продукти, ето няколко подходящи:

Лечение с рициново масло

Лечебните качества на рициновото масло го правят подходящо средство за лечение на кондиломи. Терапията, която се прилага, е ежедневно нанасяне на тампони, напоени в рициново масло. Компресът се прикрепя и се оставя за през нощта. Отстранява се сутрин, а мястото се измива с топла вода. Процедурата се повтаря всеки ден до изпадането на кожния израстък, като важно е по време на душ зоната да се ексфолира нежно, за да се ускори падането на брадавицата.

Грешка: Грубото триене по време на ексфолиране няма да доведе до по-бързо опадане на брадавицата. Напротив, кожата може да се разрани, а това да улесни разпространението на вируса и появата на нови генитални брадавици.

Лечение с масло от чаено дърво
Продуктите с масло от чаено дърво изобилстват.

Маслото от чаено дърво е още един продукт с доказани ползи за лечението на брадавици по половите органи. Антивирусното и антисептичното действие на продукта му дават голяма популярност, в резултат на което рецептите с масло от чаено дърво при кондиломи са не една или две.

Ние се спряхме на предложението, изпратено ни електронната поща от Неизвестен Запознат. Надяваме се, читателят ни наистина да е „запознат”. Ето я и рецептата:

„ … Веднага щом имунитетът ми спадне, папиломите (б.р. още едно наименование на гениталните брадавици) никнат като гъби. Уверих се, че при мен не действа нито една от популярните методика. Горих с ток и с въглерод, пих хапчета и нищо. Затова, казах вече, появили се брадавица, смесвам 4-5 капки висококачествено масло от чаено дърво с малко количество студенопресован зехтин, не повече от 10 г. Разбърквам и мажа. Лягам и оставям да действа поне за час-два. Трябват няколко процедури, не пада от първия път, но факт е, че още след първото нанасяне се вижда промяна в структурата на самата брадавица…”

Грешка: Като грешка, която евентуално можете да допуснете при прилагането на този съвет, е директното нанасяне на масло от чаено дърво върху кожата. То е изключително силно и ще изгори тъканта, затова задължително се разрежда.

Лечение с кромид лук

Популярният кромид лук действа антимикробно, като по този начин възпрепятства разпространението на вируса. Нещо повече – подобрява кръвопритока към мястото от кожата, върху което ЧПВ е намерил конкретно изражение, и по този начин ускорява процеса на възстановяване.

С кромид лук можете директно да третирате гениталните брадавици, като нарежете 2 средни луковици на филии и ги поръсите с 1 ч.л. готварска сол. Лукът се оставя да престои една нощ, а на следващата сутрин се изцежда, най-добре през преса. Полученият сок е лекът, с който се намазват брадавиците. След нанасяне сокът от лук се оставя да действа за час, след което кожата се измива и подсушава необходими са няколко процедури, за да започне брадавицата да изсъхва.

Грешка: Ако усетите парене или друга форма на нетърпим дискомфорт, преустановете процедурата и измийте добре третираната зона. Това се случва при немалък брой от пациентите, тъй като на лечение подлежи изключително специфична част от тялото.

Лечение с кора от банан

Ако на ден изяждате поне по 1 банан, това драстично ще повиши имунната защита на тялото. Така ЧПВ много по-трудно би намерил конкретно изражение.

От корите, на свой ред, се приготвя доказан лек при брадавици. Изрязва се парче с приблизителни размери като на кондилома и при възможност се прикрепя директно към него с помощта на лепенка. Важно е вътрешната част на кората да покрива плътно брадавицата. С компреса се прекарва нощта. По всяка вероятност ще ви трябва доста търпение и поне няколко седмици редовно прилагане, за да има ефект тази рецепта.

Грешка: Лечението се прекратява скоро след началото му заради липса на видими резултати.

Лечение със сода бикарбонат
Сода лекува и кондиломи!

Смята се, че употребата на сода бикарбонат за лечение ще доведе до създаването на неблагоприятна среда, в която вирусът, причинител на генитални брадавици, не би могъл да просъществува.

За прилагането на хлебната сода като лек е необходимо след вземане на душ да оставите половите си органи влажни – да не ги подсушавате. Върху поразената от брадавици зона се поръсва със сода бикарбонат. Така се прекарва нощта, а на сутринта мястото се измива. Процедурата се повтаря ежедневно до постигане на желания резултат.

Грешка: Ако нанесете содата върху суха кожа, няма да има лечебен ефект.

Лечение с листа от смокиня

Още от древността листата от смокиня са се използвали за „горене” на брадавици. Ефектът си дължат на ензима фикаин, който спомага за отстраняване на кондиломите, като същевременно успокояват кожата и намаляват дразненето.

Необходимо е просто да се капнат няколко капки от отделилото се от листата мляко. Без да се отмива се оставя да засъхне. Едва след 3-4 часа мястото се изплаква обилно с вода.

Лечение с яйце

Популярна в народната медицина е и рецепта за премахване на кондиломи с кокоше яйце. За целта ежедневно върху кондилома се нанася прясно яйце и то по няколко пъти на ден. Курсът на лечение трае поне месец или до премахването на най-големия от кондиломите.

Грешка: Лечението се преустановява твърде рано. Този метод иска постоянство и търпение.

Това са може би най-популярните народни методи и средства за премахване на генитални брадавици. И все пак, ще отбележим, че няма универсален способ за лечение на вируса. Ако при вас не подейства някоя от посочените рецепти, можете да опитате следващата, като същевременното правите крачки към подобряване на общото си здравословно състояние.

Важно! Укрепете имунитета

От съществено значение за успеха при лечението на кондиломи е общото укрепване на имунната система. Вече споменахме, че трудно или непостижимо е изцерението от вируса, който причинява възпалението. Но ако защитните сили на организма са активни, много по-трудно заразата ще се проявява отново и отново.

Вираут за общо укрепване на организма!

За целта е необходимо да се спазват онези препоръки, които се дават за здрав дух в здраво тяло. Подходящ е и приемът на добавки, насочени директно към повишаване на естествените защитни сили срещу вируси.

Освен традиционните омега-3 мастни киселини, витамини (А, С, Е и витамини от група В), калций и магнезий, Q10, можете да приемате и специално разработени препарати.

Пример за подобен продукт е Вираут. Това е хранителна добавка, която съдържа екстракт от ехинацея и куркума в комбинация с фолиева киселина. Допринася както за укрепването на имунната система, така и за нормалното състояние на лигавиците. Приемът и е предпоставка за ограничени проявления на кондиломи и други форми на кожни заболявания.

И така – дадохме насоки! Избягвайте сексуални контакти с носители на ЧПВ, лекувайте се задължително и укрепете защитните сили на организма. Само по този начин ще успеете да предпазите себе си и партньора или партньорите си от упорития вирус и от появата на кондиломи.

Източници:

http://www.stdtriage.com/condyloma-genital-warts/

https://en.wikipedia.org/wiki/Condyloma

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *