Методът Гокхейл ще ви избави от болки в гърба!

Знаете ли защо представителите на примитивната племена никога не се оплакват от болки в гърба?

болки в гърба

Болките в гърба са много коварни. Повечето хора в някакъв момент имат проблеми, съпроводени с болки в гърба. Лечението често не работи и проблемът става хроничен.

Вярвате или не, в света има племена, които нямат проблеми с болките в гърба. Например, някои от местните племена в Централна Индия нямат болки в гърба. При тях не настъпват промени в гръбначния стълб, с течение на времето.

Специалистката по акупунктура Естер Гокхейл сама се е сблъскала с проблема „болки в гръбнака“. След раждането на своето дете тя се разболяла от дискова херния. Претърпяла операция, но година по-късно всичко се случило отново. Осъзнавайки, че традиционната медицина не е в състояние да се справи с този проблем, Гокхейл започва да изучава позата на тялото и поведенческите особености на коренното население в Азия, които все още нямат проблеми с гръбначния стълб. За целта тя отишла в планините на Еквадор, живеела в малки рибарски селища в Португалия и в отдалечени села на Западна Африка.

В книгата си Гокхейл е публикувала снимки на жени, които прекарват седем до девет часа на ден, като се навеждат непрекъснато, събирайки водни кестени. Тези жени са доста стари, но нямат болки в гърба.

Естер се опитала да разбере какво общо имат тези различни хора, и първото, което забелязала било очертанията на гръбначния им стълб – всички те просто имали царствена осанка, която много се отличавала от осанката на модерния градски човек.

Ако погледнете гърба си, той ще изглежда като буква S в профил: с една извивка на върха и втората – в долната част. Но тези две големи криви не се срещат при хората от племената, които не се измъчват от болки в гърба. S-образният гръбнак е неестествена форма за човека. J-образен гръбнак е това, от което се нуждаем.

Много антични статуи имат J-образен гръбнак, за разлика от S-образната форма, характерна за съвременния цивилизован човек

Гърбът на статуите е почти плосък до самия хълбок, където се извива, така че бедрата са зад гръбнака. Същата форма на гръбнака се демонстрира от примитивните племена и малките деца – и това е една добра, здравословна форма за човека.

Правият гръб е гаранция за здрав гръбнак. И навикът да държите гърба си прав може да се формира на почти всяка възраст. Просто следвайте няколко прости правила и правете упражнения, докато работите на бюрото си, вечеряте или се разхождате пеша.

Ето съветите за прав гръбнак и живот без болка в гърба на Естер Гокхейл. Представяме ви ги в най-прост вид, за да ги запомните лесно, и да ги прилагате по-често.

1. Кръгови движения с раменете. Наляво, надясно, в синхрон или без синхрон – въртете раменете винаги, когато се сетите.

2. „Удължете“ гръбнака. Добавянето на допълнителна дължина към гръбнака е много лесно. Внимателно, без да се огъвате, поемете дълбоко въздух и се протягнете до височина, която е възможна за вас. Запазете тази височина чрез издишване. Дишайте отново и растегнете още по-високо. Това изисква известно усилие, но упражнението наистина удължава гръбначния стълб и укрепва коремните мускули.

3. Стискайте глутеалните мускули докато вървите. В много примитивни култури хората притискат глутеалните мускули на всяка стъпка. Това е една от причините, поради които имат толкова здрав хълбок, поддържащ долната част на гърба.

4. Не позволявайте появата на „втора брадичка.

5. По-малко време прекарвайте седнали.

Естер Гокхейл успяла да постигне J-образна форма на своя гръбнак и болките изчезнали. Разбрала, че може да помогне на други хора, затова разработила набор от упражнения, написала книгата „8 стъпки към по-здрав гръб“ и отворила студио, в което помага на хиляди хора всяка година.

Магнитен Колан Нанобелт
Магнитен колан НАНОБЕЛТ помага при болки в кръста и гръбнака

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *