Стафилококи – тук събрахме доказаните начини за лечение!

Ето как се лекуват срафилококи!

Стафилококите често предизвикват кожни проблеми!

Какво представляват стафилококите?

Стафилококите са бактерии, които имат идеална сферична форма. При наблюдение под микроскоп се разпознават по струпванията, наподобяващи грозд. Те се числят към Грам положителните бактерии, защото след оцветяване по Грам метода придобиват наситено лилав цвят.

Обичайно стафилококите (които биват над 20 вида) се срещат по кожата, под мишниците, в носа и то при здрави хора. Близо около 30% от населението е носител на заразата, но това не прави тези хора болни. Те могат да бъдат само разпространители, без да боледуват на практика.

В същото време, бактерията се смята за един от най-честите причинители на кожни проблеми. Инфекциите могат да варират от леки – например пъпки – до изключително опасни – инфектиране на хирургична рана или на кръвта.

Какво представлява Златистият стафилокок?

Златистият стафилокок е сред най-опасните разновидности.

Златистият стафилокок или Staphylococcus aureus е сред най-разпространените разновидности на бактерията. В същото време и сред най-опасните. Освен че причинява редица супуративни инфекции, той може да доведе и до по-сериозни състояния.

Супуративните инфекции, или свързани с появата на гной, могат да бъдат повърхностни. При здрав организъм вредните микроорганизми остават на мястото на проникването. Това причинява локално възпаление – на кожата, на космен фоликул, ечемик и прочие.

Инфекциите могат да бъдат и по-тежки – ако в открита рана попадне предмет, заразен със стафилокок, възпалението става трудно за контролиране.

Освен кожни проблеми, Златистият стафилокок може да предизвика още пневмония като усложнение от грип, мастит, флебит, менингит, възпаление на пикочните пътища, възпаление на костите.

Тази разновидност на бактерията може да причини и хранително отравяне. При взаимодействие с храната вредните микроорганизми предизвикват отделянето на ендотоксини, причиняващи диария и повръщане.

При навлизане на стрептококи в кръвта се стига до едни от най-сериозните усложнения. Придвижвайки се чрез кръвта, бактериите могат да достигнат до всеки един орган и да образуват колония. Това е предпоставка за развитието на абцеси и инфектиране на белия дроб, бъбреците, мускулите, сърцето и дори обвивките на мозъка.

Как „атакуват” стафилококите?

Няколко са механизмите, чрез които бактериите поразяват човешкия организъм:

  • прикрепване – бактерията се прикрепва към тъканта посредством повърхностните протеини;
  • проникване – левкоцидин е веществото, което унищожава левкоцитите – предпазната стена на организма, а кинази и хиалуронидаза са ензимите, които разграждат тъканите;
  • потискане – капсула и протеин А са веществата, които не позволяват бактериите – нашественици да бъдат „погълнати” от клетките, отговарящи за защитата на организма;
  • удължаване – биохимични продукти като каротеноиди и катализа са тези, които удължават живота на микроорганизмите;
  • унищожаване – хемолизини, левкотоксини, левкоцидин са само част от токсините, които стафилококите използват, за да разградят клетъчната мембрана;
  • увреждане – екзотоксините са последното звено, което уврежда тъканите и причинява заболяването.

Стафилококите използват цялата тази гама от вредни агенти в една съвършена верига. Те еволюират заедно с развитието на медицината, поради което някои от щамовете на бактерията са или стават резистентни към типичните лекарствени продукти.

Кого поразяват стафилококите?

Често поразени от стафилококова инфекция са пациенти, лекувани в болнични отделения, в хосписи и здравни центрове. Освен заради понижения имунитет, тези болни са изложени на непосредствен контакт с вече съществуваща бактериална среда. По този начин се развиват инфекции на хирургични рани, на кръвта, стига се дори до пневмония или менингит.

При някои новородени стафилококовата инфекция е „подарък“ от родилното отделение.

Често новородените се заразяват с бактерията още преди първото напускане на родилното отделение.

Когато не става дума за заразяване в болнично заведение, то наличието на бактерията най-често се изразява в кожни инфекции.

Като фактори, които са предпоставка за стафилококова инфекция, се посочват:

  • контактът кожа в кожа;
  • рани върху кожата в резултат на порязване, охлузване;
  • обитаване на многолюдни пространства;
  • занижена лична хигиена;
  • нефункционираща имунна система.

Превенция от заразяване със стафилококи

Не могат да се дадат насоки, които на 100 % да ограничат риска от развитие на стафилококова инфекция. В медицинските журнали обаче най-често се изброяват следните предпазни мерки:

  • при наличието на открита рана тя трябва да се покрива при излизане навън и при контакти;
  • при наличието на гнойно възпаление задължителна е редовната подмяна на превръзките. Това е наложително, тъй като в отделяния секрет могат да се съдържат бактерии;
  • подменените превръзки трябва да се изхвърлят с особено внимание;
  • при всяка подмяна на превръзки ръцете и използваните принадлежности трябва да се измиват;
  • не бива да използват общи тоалетни принадлежности, дрехи и кърпи;
  • спалното бельо, кърпите, дрехите трябва да се изпират редовно.

Разказано за стафилококите

В един от популярните форуми у нас, този на Бг-мама, няколко са темите, в които се обсъждат превенцията, заразяването, лечението на стафилококовата инфекция. Интерес за мнозина обаче предизвиква историята на потребител с никнейма pupiii. Разтревожена майка споделя за неволите, които е преживяла покрай заразяването на дъщеря си с бактерията. Споделя, че детето е минало няколко курса на лечение, докато най-накрая възпалението и обривът не са изчезнали. Но най-неочакваното в разказа е причината за заразяване – ватирани клинове! Да, през студените месеци момичето е носило, разказва майка му, панталончета с подплата, който са предизвиквали неконтролируем сърбеж. С неистовото драпане детето наранило кожата си и позволило на бактерията да проникне в тъканта и да предизвика възпаление.

Медикаментозно лечение

В случаите, когато по лабораторен път е потвърдена стафилококова инфекция, следва да се пристъпи към антибиотично лечение.

На практика, самото лечение не е трудно. Трудността се крие в това да бъде открит точният антибиотик, към който бактерията не е развила резистентност. През последните десетилетия се говори за MRSA – нов щам на болестта, който остава незасегнат от някои от най-популярните антибиотични препарати.

В редовете по-долу ще разгледаме някои от най-често предписваните лекарствени продукти:

  • Ципрофлоксацин
Ципрофлоксацин често се предписва при стафилококи.

Този антибиотик влиза в групата на флуорохинолоните. След като антибиограма установи, че бактерията не е развила резистентност към него, той се прилага за лечение на инфекции, порази дихателните пътища, храносмилателната система, репродуктивната система, отделителната система, меките тъкани. Продуктът се прилага и при кожни раздразнения.

Ципрофлоксацин следва да се приема по лекарско предписание. С особено внимание се прилага при пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания, при такива, които страдат от неврологични смущения или аритмия. Терапията с продукта се провежда от 7 до 21 дни в зависимост от интензитета на инфекцията.

  • Бакторбан

Бакторбан е антибиотик, който се нанася локално под формата на маз. Използва се най-вече за лечение на стафилококова инфекция, поразила лигавицата на носа.

От особено значение при използването на продукта е изстискването на много малко количество при всяко нанасяне. С помощта на памучен тампон се нанася в началото на всяка една от ноздрите, след което с внимателни движения продуктът се втрива. Приложението на антибиотика е по няколко дни на ден за период до 10 дни.

  • Гентамицин

Въпреки че продуктът се използва под формата на маз често и без лекарско предписание, пероралната му форма се смята за мощен, широкоспектърен антибиотик, който лекува успешно пораженията при стафилококова инфекция. Радва се на особена популярност в случаите, когато пеницилиновата терапия не е довела до излекуване. Използва се за лечение на септични инфекции, възпаления на белите дробове, възпаления на урогениталния апарат.

  • Зинат

Зинат също влиза в групата на антибиотичните продукти, които се използват при стафилококова инфекция. Предписва се при поражения, засягащи дихателната система – при стафилококи в гърлото, при възпаления на белите дробове. Помага още при бактерии в ухото или меките тъкани, при откриването на стафилококи в урината, както и при кожни болести, причинени от Златист стафилокок.

  • Клацид

Клацид е антибиотик, който влиза в групата на макролидните препарати. Използва се най-вече при инфекции в белите дробове, при заразяване на кожата и меките тъкани. Ефикасен е при възпаления на стомашната лигавица, причинени от стафилококи.

Като често предписвани се определят гликопептидите – те са сред възможните избори за лечение на MRSA. В тази група лекарства влизат и някои от т.нар. нови антибиотици – Linezolid, Daptomycin, Ceftobiprole и други. На този етап те все още се отличават със завидна ефективност при лечението на MRSA.

Стафилококи в носа

Стафилококите често се изолират в носа.

Най-често в носа попада Златистият стафилокок. За да се установи със сигурност наличието на микроорганизмите, се прави изследване на проба, взета от лигавицата на носа.

Като симптоми за наличието на бактерията в носа се сочат повишената телесна температура, появата на червени петна на кожата около носа, цялостна интоксикация на организма. Наличието на Златист стафилокок води и до появата на пъпки с гной в и около носа.

При децата, поразени от стафилококова инфекция в носа, най-честият признак е появата на обрив. Наблюдават се още (особено при инфекция със Златист стафилокок) проблеми в храносмилателната система, изразяващи се в болки, подуване и отделяне на газове.

За новородените инфектирането със Staphylococcus aureus е изключително опасно. Разпознава се по появата на трудно заздравяващи пъпки с гной, както и по силните чревни колики.

Лечение

Преди да посочим конкретни принципи на лечението, важно е да се отбележи, че то е изключително наложително тогава, когато откриването на стафиолококи в лигавицата на носа е причина за чести възпалителни процеси.

В същото време, доказано е, че Златистият стафилокок е безопасен за организма само до един момент. При намаляване на защитните сили в резултат на заболяване, бактерията се активизира. Това е предпоставка за влошаване на цялостната клинична картина.

Преди старта на лечението по правило се прави тест за резистентността на бактерията към един или друг антибиотик. След това се избира медикаментозен курс с антибиотик, който се комбинира с препарати за цялостно укрепване на организма.

Стафилококи в гърлото

Когато става дума за колонизиране на бактерии в гърлото, отново най-често се изолира Златист стафилокок. По принцип вредните микроорганизми започват да се размножават и нанасят поражения, когато общият имунитет на организма се понижи. С увеличаването на броя им се отделят и по-високи нива на токсини, което е предпоставка за заболяване.

При наличието на стафилококи в гърлото най-често се стига до гноен или хроничен тонзилит, стафилококова ангина, стафилококов фарингит. Изброените състояния се характеризират с повишена телесна температура, трудно или невъзможно преглъщане, позиви за повръщане, обща отпадналост, болка в мускулите и ставите.

Лечение

За да се приложи адекватно лечение на стафилококова инфекция в гърлото, необходимо е както да се унищожи патогена, така и да се премахнат факторите, довели до неговото активизиране.

С цел провеждане на правилна терапия се прави антибиограма, посредством която се установява кой е антибиотикът, към когото бактериите не са резистентни. Най-често при наличието на Златист стафилокок в гърлото се предписва продукт от групата на пеницилиновите производни. От изключително значение е курсът на лечение да се изкара докрай, а не приемането на медикаменти да спре с изчезването на симптомите. Това е от особено значение, защото останалите микроорганизми развиват резистентност, която може да доведе до хронифициране на заболяването.

С цел прочистване на тялото от интоксикацията, предизвикана от някои състояния като стафилококовата ангина например, се провежда и патогенна терапия. Самата детоксикация се извършва чрез интравенозно вливане на физиологичен разтвор. При прилагането й се ограничават всички вредни фактори от околната среда, в това число консумацията на алкохол, на тежка храна и прочие.

Имунотерапията или цялостното укрепване на организма също е от значение. За възстановяване след бактериална инфекция се препоръчват натурални имуномодулатори като лимомена трева, сибирски жен-шен, ехинацея.

Хомеопатия при стафилококи

Често инфекциите се тушират с хомеопатични продукти.

Обстоятелството, че стафилококовата бактерия се лекува директно с антибиотик, кара мнозина да търсят алтернативни методи за справяне с проблема.

По отношение на лечението с хомеопатични продукти най-често се дава съвета, че тези продукти се предписват в зависимост от конкретното състояние на пациента. А не по принцип.

Все пак като ефективни за справяне със стафилококовата инфекция се посочват няколко популярни хомеопатични продукта – Calcarea carbonica, Pulsatilla или Silicea. Тези препарати се препоръчват при разнородни инфекции, но най-вече в случаите, когато патогенните микроорганизми са предизвикали конюктивит.

Съществува и хомеопатичен продукт, чието действие е насочено директно към стафилококовата бактерия. Става дума за Стафилококцинум. Продуктът на Боарон се препоръчва в случаите, когато поразени са кожата, лигавиците на горните дихателни пътища или белия дроб. Стафилококцинум се използва и за лечение на рецидивиращи инфекции, както и при инфекции, предизвикани от херпес зостер. Конкретната схема на прием на продукта зависи от здравословното и цялостното състояние на пациента.

Алтернативно лечение при стафилококи

Освен хомеопатия, като алтернатива на антибиотичното лечение се препоръчват някои нетрадиционни методи за лечение на стафилококи. Ето най-популярните сред тях:

  • лечение с невен – невенът намира място в лечението на стафилококи заради антивъзпалителните си свойства. С цел унищожаване на патогена могат да се приемат отвара, настойка, извлек от лековитата билка. При кожни инфекции пък ефикасно е локалното приложение под формата на компреси или промивки.

Запарка от невен при стафилококи се приготвя, като 2 с.л. пресен цвят се заливат с 400 мл гореща вода. Оставят се за 2 часа, след което се прецеждат. По около 100 мл от отварата се приемат по 3 пъти на ден половин час преди основните хранения.

За приготвянето на отвара от невен са необходими 2 с.л. билка, които се варят за 3 минути в половин литър вода. След като отварата изкисне за около час, се прецежда. Използва се за гаргара при стафилококи в гърлото, за промивки и компреси.

Настойка от невен при стафилококова инфекция се приготвя, като в съотношение 1:3 се накисват пресни цветове, листа и дръжки от невен в медицински спирт. Сместа престоява за период от 3 седмици в подходящ съд на тъмно място. Прецежда се и се използва най-вече за компреси. 20 капки от настойката с невен се разреждат в 100 мл вода;

  • терапия с клеева тинктура – клеевата тинктура се използва най-вече при стафилококи в носа. Когато инфекцията е поразила лигавицата на носа, се приготвя промивка от 5 капки клеева тинктура, разтворени в 10 мл физиологичен разтвор. От така приготвената течност се капват по 3-4 капки във всяка ноздра по няколко пъти на ден;
  • разтвор със сребърна вода – при стафилококова инфекция се използва и разтвор със сребърна вода. В зависимост от пораженията се прилага сребърна вода в различна концентрация. При бактерия в гърлото, например, се прави гаргара като 20 мл се разтварят литър вода. Ако се третират постоперативни рани, се прави компрес с концентрация 3:100, който се загрява преди нанасяне.
За финал

Ще повторим съществената роля на високата лична хигиена като мярка срещу заразяване с бактерията стафилококи. И още нещо – за стерилност следва да се съблюдават не само медицинските обекти, които се посещават. Трябва да се следи за безупречна хигиена в козметични салони, в магазини и обекти за хранене. 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 7 до “Стафилококи – тук събрахме доказаните начини за лечение!

  1. Лиляна каза:

    Моля, ако някой знае какъв точно специалист да потърся. Имах кашлица близо 3 години и до скоро. Личната не ми даваше направление и ми гледаше гърлото, казваше, че нищо ми няма и на слушалка не чуваше нищо, а аз вече получавам сериозни симптоми.Съвсем скоро преди 14 дни си направих сама микробиология и беше изолирана staphilococcus aureus. Оказа, се че тази стафилококова инфекция се е разпространила в сърцето, дробовете, костите. Получавам втрисане, понижаване на кръвното, гадене, сърцебиене и задух, замайване, постоянно главоболие, някога се събуждам от някакъв хлад в сърдечната област и ме обвзема паника, треперене. Казах за тези симптоми на личната, а тя ми се присмя. И тогава точна след четене в интернет реших да си направя микробиология. Сега вече зная, че имам тези бактерии, които най-вероятно на навлезли в кръвта и останалите органи, но не зная какво е адекватното лечение и към какъв точно специалист да се обърна? Може ли скендер-човекът, койтко е коментерал по-горе да ми даде повече информация, ако е възможно?

    • Ваня каза:

      Здравейте, искам да попитал как сте към днешна дата. И аз имам такъв проблем. И на мен са ми се пресмивали както на вас. Сега преди седмица пях в Пловдив на лечение. Сега продължавам в къщи. Вас с какво са ви лекувал? Как сте в момента? Къде се лекувате? Има ли напредък? И аз се измъчих от това положение. Затова ви питам.

  2. галя каза:

    моля лечението в турция ме заинтерисува ….кажете време и медикаменти на лечение . благодаря предварително !

    • Ваня каза:

      Здравейте, пиша ви във връзка с бактериалната инфекция. Как сте към днешна дата? Защото и аз съм в такова положение. И аз се мъча от много време. И на мен са ми се пресмивали лекари. Сега преди седмица се лекувах в Пловдив и продължавам в къщи. Как сте! Къде се лекувате!

  3. Скендер каза:

    Лечението е само едно! Системи антибиотици и тей подобни помагат временно затишие преди буря се получава и в един момент „БУМ“ не осъзнаваш, че си на прага на смъртта, лекувал съм го в Турция и продължавам да го лекувам. Това е доста тежко и изисква дълъг период от време и сериозно средства. Не се лъжете, че антибиотика лекува, както написах това е затишие.

    • Мартина Шаренкова каза:

      Здравейте, може ли да ми дадете информация как се излекувахте от стафилококова инфекция в носа и гърлото staphylococcus aureus. Детето ми е с тази бактерия.

  4. ilian каза:

    Смятам , че публикуваната информация за лечение на стафилококовата инфекция/на белите дробове, септични състояния и урогенитални инфекции / не е поднесена коректно. При прием на гентамицин през устата резорбцията му е не по голяма от 7% и ако търсим от това приложение ефект трябва да дадем доза около 14 пъти по висока от тази за мускулно или венозно приложение. Ако приложим такава висока доза на вероятния ефект ще е, че ще унищожим всички полезни микроорганизми , населяващи храносмилателната система и ще предизвикаме тежка дисбиоза.Поднасяйте само вярна и добре проверена информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *