Знаете ли, че и молитвите могат да лекуват

Това, естествено, се оспорва от атеистите, но изследователи в медицината посочват конкретни примери за излекуване по този начин.

Молитвите, в крайна сметка, наистина могат да лекуват боле­дуващите хора. Това се потвърж­дава от мащабно международно из­следване. Особено, ако молещите, се намират редом до този човек, за чието здраве страдат.

Група учени от Университета в Индиана, начело с професора по теология Кенди Гюнтер Браун, проследили въздействието на изцеляващите молитви, които се произнасят редом до пациентите. Обект на нейния интерес станали жители от селските райони на

Мозамбик, които имали проблеми със слуха и зрението. Изследова­телите наблюдавали как след тези молитви се подобрявали зрението и слухът на болните хора.

Така например една престаряла жена от Мозамбик, която не била в състояние да види колко пръста й показват директно в лицето, нео­чаквано прогледнала. Молещият се за това е трябвало да сложи длан върху очите на болния и да произ­несе молитва, която продължила по-малко от минута.

Данните от това изследване изглеждат удивителни, дори съм­нителни. И атеистите побързаха да се усъмнят в това доколко те са точни. Президентът на Нацио­налното светско общество в САЩ

Тери Сандерсън заявил: „Това е много подозрително изследване, основано на съвършено неопреде­лени резултати, постигнати в тези места, където е невъзможно да се направи проверка. Точността на това изследване се уронва и подкопава от факта, че е проведе­но от религиозни хора. И самото изследване има ярък религиозен контекст“.

Сандерсън напомня също, че в предишни години били проведени множество изследвания, опитващи се да определят въздействието на изцеляващата молитва върху здравето на пациентите. И всич­ки те показали, че молитвата е неефикасна, а в някои случаи дори вредна.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *