Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвети за хора с астма и алергии, които искат да се занимават с градинарство

Следват редица съвети за справяне с астмата и алергиите извън дома. Запомнете: изцяло от вас зависи да предприемете мерки и да направите каквото е нужно, за да се справите ефективно с проблемите.

В градината

Ако сте алергични към полени, е невъзможно да си създадете изцяло безопасна за вас градина, независимо от твърденията в някои книги. Полените могат да прелетят на хиляди километри от оригиналното си местоположение, както и да се появят от градината на съседа. И все пак съществуват определени стъпки, които да ви позволят да се занимавате с градинарство в относителен комфорт.

Вземайте нужните лекарства

Това означава ежедневен прием на антихистамин без седативни свойства като фексофенадин (телфаст),

По-лесно дишане - мисия възможна
По-лесно дишане – мисия възможна

мизоластин, цетиризин или лоратадин. По време на сезона, подходящ за градинарство, вземайте лекарството дори ако нямате симптоми, за да сте предпазени от полените всеки ден, а не само когато имате нужда да излезете сред растенията си. Попитайте лекаря си дали имунотерапията не е подходяща във вашия случай.

Носете подходящ екип

Това означава маска за лицето като филтър за полените от въздуха, преди да стигнат до носа или устата ви. Може да се чувствате нелепо, но все пак я носете (мислете си, че това е същото като да слагате каска за мотоциклет – вероятно неприятно, но задължително предпазно средство).

Ако очите ви създават проблеми, носете плътно прилепващи очила или такива за плуване. Освен това намажете с вазелин носа си от вътрешната страна. Звучи неприятно, но възпрепятства проникването на полените до носната лигавица.

Следете часовника

Полените са в разгара си в следобедите през пролетта и в сутрините през есента. Затова работете в градината, когато те са с най-ниска концентрация.

Съобразявайте се с времето

Ако е ветровито и сухо, останете вкъщи. По-подходящи за работа в градината са спокойните, а дори и горещите дни, когато носените по въздуха полени са доста по-малко. А най-удачни са мъгливите дни с лек дъждец, който отмива праха и полените.

Разчиствайте внимателно

Когато приключите с градинарската дейност, оставете обувките си отвън, незабавно свалете дрехите и си вземете душ. Не пропускайте да измиете и косата си – в противен случай, когато си лягате, ще пренесете полени и по възглавницата. Сложете веднага мръсните дрехи в пералнята, за да не разпространите из цялата къща полени и други алергени, носени по въздуха.

Ограничете плесените

Заменете дървесния и листния мулч с чакъл, с други камъни или с черен пластмасов мулч, за да ограничите спорите на плесените, с които влизате в контакт по време на работа в градината.

Оставете свободни пространства

Гъстите плетове задържат прах, полени и плесени. Вместо тях направете ограда.

Засадете неалергизиращи растения

Томас Лио Огрен, автор на книгата „Градинарство без алергии“, която е като алманах по темата за засегнатите от заболяването, съставя собствена скала за алергизиращите растения (OPALS), в която ги систематизира според техния потенциал за създаване на проблем. Ето част от предложенията му за тези, които искат градина, но получават сърбежи, кихане и други:

– Залагайте на растения, които имат женска и мъжка част (например ябълкови дървета и рози). Техните полени не пътуват на големи разстояния, затова е по-малко вероятно да раздразнят носа или очите ви. Така наречените растения с еднодомен тип на цъфтеж, например царевицата, имат отделни мъжки и женски цветове в едно растение.

– Или предпочитайте растения само с женска част
Огрен препоръчва създаването на „женски пейзаж“ с акцент върху дървета като ясен, върба, черница, хвойна и клен. Женските растения образуват повече семена, цветове и/или плодове и съответно са по- сложни за отглеждане, но те са по-скоро получатели на полени, а не техни създатели, затова Огрен отбелязва, че подобна градина няма да отделя алергени. Проблемът е, че без мъжки растения за оплождане няма да имате плодове.

– Изберете цветя, а не храсти за градината си. Благодарение на големите им размери полените в цветята рядко провокират алергии. Виновни за проблемите са микроскопичните, носени по въздуха частици от много храсти и дървета. Затова си направете ограда, ако търсите уединение и засадете луковични растения.

– Какво да избягвате
Според организацията „Астма“ е препоръчително да се въздържате от представители на семейството на маргаритките, както и от цветя с тежък аромат (като лилии, карамфили, жасмин, глицинии, фрезии и зюмбюли), които са в състояние да провокират астматичен пристъп. Катерливите растения близо до прозорците на спалнята могат да внесат в дома ви нежелани полени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *