ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечение след инсулт – какво трябва да знаете?

Лечение след инсулт – какво трябва да знаете?

Има много приложения на алтернативни и допълващи се лекарства за лечение и профилактика на мозъчния удар. Алтернативни терапии се използват и в рехабилитацията на жертвите на инсулта.

Акупунктурата и акупресурата се използват широко при пациентите с инсулт, както и масажът. Упражненията и програмите за медитация, като тай чи, носят голяма полза. Могат да бъдат приемани билки с антиоксидантни свойства, но само по лекарско предписание. Много терапии помагат за контрола на кръвното налягане, включително медитация, кататимно- имагинативната психотерапия (използваща въображението), биофийдбек (биообратна връзка) и тай чи.

Алопатично лечение

Голяма част от необходимите грижи веднага след прекаран мозъчен удар са насочени към преодоляването на по-нататъшните последици. Парализата изисква предотвратяването на контрактурите или упражнения за парализираните крайници. Това се постига чрез физиотерапия и може да включва помощни средства, като поддържащи тиранти за ръцете, подлакътници, носене на специални обувки в леглото, за да се предотврати деформация в стъпалото. Тежко пострадалият от мозъчен удар пациент трябва да се препозиционира (обръща) често, за да се предотвратят усложнения като пневмония и задържане на венозна кръв, или белодробна емболия.

Лечение след инсулт
Лечение след инсулт

Поради трудностите при преглъщане на болния може да се наложи употребата на временна или постоянни тръба за хранене, поставена в стомаха, за да се осигури адекватно хранене. Тези тръби могат да бъдат спуснати през хранопровода в стомаха през носа или да се приложат гастрично (в стомаха) чрез тръба с по-широк лумен, хирургически имплантирана в стомаха.

Тежкият инсулт, който води до загуба на съзнание или кома, изисква медицинско наблюдение и намеса,

включително допълнителен приток на кислород и дори евентуално интубиране, за да се осигури адекватното функциониране на дихателните пътища и да се улесни дишането.

Приемът на течности, които болният може да не бъде в състояние да погълне през устата поради затрудненото преглъщане, ще се осигури чрез вливания. Вероятно би се наложила и употребата на медикаменти, регулиращи разреждането на кръвта или разтварянето на съсиреците, каквито са кумадин или хепарин.

Петгодишно клинично изследване, завършило през 1995 г. и оповестено от вестник New England Journal of Medicine, показва, че пациенти с инсулт, лекувани в рамките на три часа от удара с антикоагуланти (препарати за разграждане на съсиреци), имат 1/3 по-голям шанс да не развият трайна инвалидност. Травмата на мозъка, причинена от инсулт, може да доведе до оток, който ще трябва да бъде намален чрез прием на диуретици или стероидни лекарства.

Понякога е необходимо хирургично отстраняване на съсирека, запушващ дадена артерия.

Хеморагичният инсулт може да доведе до нарастване на напрежението в мозъка, което трябва да бъде освободено възможно най-скоро, за да се предотврати нанасянето на допълнителни поражения. В някои крайни случаи за облекчаване на натиска може да се наложи оперативно лечение.

Очаквани резултати

Изследванията, докладвани от Националния институт за неврологични заболявания и инсулти, посочват, че 25% от хората, които са претърпели мозъчен удар, се възстановяват напълно, а 20% умират в рамките на три месеца след инсулта.

От оставащите 55% – 5% изискват дългосрочни грижи (напр. санаториум). А за останалите – приблизително половината от пациентите с инсулт – рехабилитация и възстановителни процедури, за да успеят да възстановят голяма част от предишните си способности. Доказано е, че необратимите щети от инсулта са най-често онези, касаещи интелектуалните функции на пациентите.

Превенция

Контролът върху кръвното налягане е най-важният фактор за предотвратяване на мозъчния удар. Хората трябва редовно да проследяват кръвното си налягане и ако то е постоянно завишено (за систолното, или горната граница – при нива над 140-150 и диастолното, или долна граница – над 90-100), трябва да бъде потърсена незабавно консултация с лекар.

Американската кардиологична асоциация (АКА) препоръчва на пушачите да прекъснат този навик, за да се предпазят от инсулт. Употребата на цигари може да удвои риска от мозъчен инфаркт и пушенето като цяло се свързва с други рискови фактори за инсулта. Рискът започва да се увеличава, ако отказът от тютюнопушене се проточи във времето.

Също така АКА препоръчва на застрашените от мозъчен удар да избягват тютюневия дим, ако това е възможно.

Диета, включваща намален прием на натрий (сол), умерена физическа активност и загуба на тегло (ако пациентът е с наднормено такова), са форми на немедикаментозно лечение за понижаване на кръвното налягане. Други естествени средства включват използването на артишок, който намалява съдържанието на мазнини в кръвта, чесън – за понижаване на холестерола и кръвното налягане, както и за намаляване на кръвосъсирването, и гинко, който подобрява кръвообращението и укрепва артериите и вените.

Използването на фолиева киселина, лецитин, витамини В6 и В12, витамини С и Е се препоръчва като поддържаща мярка за намаляване на кръвното налягане. Две нови проучвания от Харвард установяват, че спазването на диета, богата на плодове и зеленчуци (особено зеленолистни зеленчуци и кръстоцветни — такива като броколи, карфиол и зеле), може да намали риска от исхемичен инсулт. Когато плодовете и зеленчуците се приемат не само като добавка към храната, а изместват месото и трансмазнините (хидрогенираните масти в шоколада и повечето маргарини), те намаляват допълнително риска от инсулт.

Избягване на вещества, които могат да причинят инсулт.

Доклад от 2002 г. разкри, че популярната билкова добавка ефедрин може да предизвика инсулт, инфаркт и внезапна смърт.

Множество проучвания са установили, че аспиринът действа като разредител на кръвта и спомага за намаляване на съсиреците, когато се приема в малки дози. Една малка таблетка аспирин дневно осигурява тази антикоагулантна профилактика.

Ако е необходимо, лекуващият може да препоръча медикаменти за понижаване на кръвното налягане. Тези лекарства включват:

– Бета-блокери, които намаляват силата и скоростта на сърдечната дейност.
– Вазодилататори, които разширяват кръвоносните съдове.
– Диуретици, намаляващи общия обем на циркулиращата кръв и по този начин работата на сърцето чрез премахване на течности от организма.
– Липидопонижаващи медикаменти, увеличаващи освобождаването на холестерол от организма или предотвратяващи превръщането на мастните киселини в холестерол. Те намаляват мазнините в кръвния поток.

Предварителен доклад от Франция през 2002 г. заяви, че използването на имунизираща ваксина срещу грип може да намали риска от инсулт. Предишни изследвания доказаха също така, че ваксините срещу грип стимулират имунната система, което помага за намаляване на възпаленията в целия организъм. Ако приемем това за вярно, ползата би била предимно за хората на възраст над 75 години.

Неврохелт
НЕВРОХЕЛТ е хранителната добавка, която съдържа гъбата Лъвска грива, възстановяваща нервната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *