ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стига сте спали лошо! Спете като царе с тези съвети!

Бленувате за дълбок и продължителен сън? Нуждаете се от него? Но трудно заспивате, събуждате се многократно през нощта или пък отваряте очи прекалено рано. Ето някои съвети, които ще ви помогнат!

healthy_sleepМасажирайте прасците си

Отделяйте пет минути за това малко преди да си легнете и ще заспивате два пъти по-бързо. Учените са установили,че този масаж стимулира нервните окончания, които пък намаляват производството на хормоните на стреса.

Проверете възглавницата си

Идеалният модел поддържа тила и гръбначния стълб в удобна позиция и предпазва от схващания и болки. Уверете се, че тилът ви не отива много назад или пък не е прекалено високо и ако се налага, сменете възглавницата.

Прогонете напрежението

Твърде ранните събуждания често се дължат на натрупан стрес, нервно напрежение или дори на депресия. Редовната физическа активност, която ви доставя удоволствие и която практикувате многократно през седмицата, ще ви помогне да се отпуснете и да спите много по-възстановяващо. Енергичното ходене също е ефикасно.

Мислете за красиви неща

Хората, които си представят слънчев плаж, прекрасна зелена градина или си припомнят нещо красиво, заспиват 20 минути по-рано от тези, които броят овце, така твърди британско изследване за съня.

Пригответе си чаша топло мляко

Добре познатият лек на нашите баби! Изпийте една чаша топло прясно мляко (без захар или мед, за да предпазите зъбите си от кариес) и се пъхнете под завивката! Прясното мляко оказва сънотворен ефект, благодарение на съдържащата се в него аминокиселина триптофан, която има силно успокояващо въздействие.

Лягайте и ставайте в един и същи час

Това ще намали пристъпите ви на безсъние. За да благоприятства съня, организмът ни понижава температурата си и намалява производството на хормоните на стреса. Това може да стане, ако имаме редовен режим на лягане. Иначе организмът ни се обърква.

Сменете пижамата си

Пижамата или нощницата ви трябва да е широка и удобна, за да не затруднява движенията ви по време на сън. Твърде тесните пижами държат топло, което спира производството намелатонин, хормонът на съня.

Дишайте дълбоко

Тази техника помага да се забави сърдечния ритъм и да се понижи артериалното налягане, отпуска тялото и стимулира производството на ендорфини.

Обърнете будилника

Установено е, че ако се обърне будилника така, че да не се вижда колко е часът, това помага на един от трима души да спят по-дълбоко. Нормално е човек да се събужда през нощта за кратко, но консултирането колко е часът изпраща към мозъка сигнал да се събужда.

Останете в леглото

Преди специалистите единодушно съветваха, когато сутрин се събудим, бързо да станем и да не се опитваме отново да заспим. Днес мнението на голяма част от тях е друго: ако не бързате за работа, не се чувствате напрегнати и тревожни, останете легнали и направете малко упражнения за дишане и визуализация. Вдишвайте и издишвайте дълбоко или си представяйте приятни неща. Ако обаче се чувствате нервни и тревожни, станете, протегнете се и си направете нежен масаж на ходилата.

Дръжте ръцете си под завивката

Ако температурата на тялото трябва да се понижи, за да се благоприятства съня, ръцете и краката е важно да останат топли, иначе има риск да се събуждате през нощта. Запазете ги топли и ще заспите по-бързо.

Разтягайте се

86 % от жените заспиват по-лесно, ако вечер отделят по 20 минути, за да слушат приятна музика, докато разтягат ръце, крака, гръбнак. Според учените тези движения, които благоприятстват отпускането, придружени от слушане на приятна музика, задействат производството на тета вълни в мозъка, което благоприятства състоянието на дълбок релакс.

Избягвайте тези напитки

Киселите сокове на базата на домати, цитруси и ананас могат да раздразнят стените на пикочния мехур, което пък може да провокира спазми и събуждане през нощта при чувствителните хора. Избягвайте също да пиете кафе и чай след 14 часа.

Разхождайте се

След вечеря се подвижете със спокойна крачка около 30 минути в района, където живеете. Според учените това не само ще подпомогне храносмилането ви, но може и да добави към нощния ви сън до 45 минути. Леките физически упражнения за релакс стимулират производството на серотонин, хормонът, който ни позволява да спим дълбоко през цялата нощ.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *