ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА

Церебрална парализа не нарушава интелектуалното развитие

Церебрална парализа Увреждане в определени зони на мозъка, контролиращи мускулния тонус и координацията на движенията.

церебрална парализаЦеребрална парализа е сборен термин за множество мускулни нарушения, причинени от дефекти в развитието или увреждания на моторните зони в мозъка – участъците, контролиращи движенията и стойката. Церебралната парализа не засяга интелекта.

Около две на всеки хиляда деца страдат от някаква форма на церебрална парализа, въпреки че симптомите и тежестта на заболяването варират значително. Съществуват три основни форми на церебрална парализа:

Спастична церебрална парализа. Това е най-честата форма на заболяването, засягаща 70-80% от пациентите. При нея е нарушена способността за отпускане на мускулите, което води до скованост и затрудняване на движенията.

Атетоидна (дискинетична) церебрална парализа. При тази форма е засегната способността за контрол на мускулите, което води до произволни и некоординирани движения на крайниците.

Атаксична церебрална парализа. При тази форма са засегнати равновесието и усещанията за положението в пространството на отделните части на тялото.

Не е необичайно при един и същи пациент да се наблюдават симптоми на повече от една форма: най-честата комбинация е еластичност и атетоидни движения.

Кои са причините?

Церебралната парализа обикновено е вродена, т.е. често се развива още преди раждането. Множество фактори могат да повлияят на развитието на мозъка в утробата – инфекции, някои химични вещества, алкохол и наркотици, физическа травма или недохранване – в повечето случаи лекарите така и не успяват да установят конкретна причина за заболяването.

Известно е, че рискът е особено висок при преждевременно родените деца, много дребните бебета, които не изплакват през първите пет минути след раждането си, и тези, поставени на командно дишане в кувьоз за повече от четири седмици, вероятно защото при всички тях има сериозни проблеми в развитието. При всяко преждевременно родено дете с ниско тегло може да има риск, макар и минимален. Вероятността от развитие на заболяването е по-голяма и при бебетата с вродени малформации на сърцето, бъбреците или гръбнака.

В някои случаи церебрална парализа може да се развие в хода на раждането или в ранното детство. До мозъчно увреждане могат да доведат недостиг на кислород в мозъка след задавяне, инфекции от рода на менингит и енцефалит, както и физическа травма, например при силно сътресение.

Какви са симптомите?

В зависимост от това в кои участъци на мозъка е увреждането, симптомите включват спазми или обтегнатост на мускулите, произволни движения, нарушения в походката и придвижването, нарушено усещане за положението на тялото в пространството, нарушения в зрението, слуха или говора, гърчове и прекомерно отделяне на слюнка.

Тежестта на симптомите също варира значително: децата с много лека церебрална парализа понякога се възстановяват до 4-5-годишна възраст, но при повечето пациенти заболяването води до доживотна инвалидност. Някои се нуждаят от инвалидна количка. Други могат да ходят, макар и нестабилно, с помощта на патерици или шини. В някои случаи речта е нарушена или пациентът изобщо не може да говори.

Как се поставя диагнозата?

Ако развитието на детето е забавено и то не успява навреме да усвои нормалните за възрастта му движения като посягане към играчки (3-4 месеца), сядане (6-7 месеца) и ходене (10-14 месеца), е възможно наличието на церебрална парализа. Това забавяне може да бъде признак и на други проблеми на развитието, така че церебралната парализа понякога не се диагностицира до 18-месечната възраст на детето.

Заболяването не е прогресиращо; вероятността от загуба на двигателните умения, ако веднъж вече са се развили, е малка. В случай че детето загуби дадено умение, симптомите може да се дължат на друго заболяване.

Церебралната парализа не може да бъде диагностицирана единствено въз основата на рентгенови снимки или кръвни проби, въпреки че лекарят може да назначи тези изследвания, за да изключи други неврологични заболявания. Като цяло при децата с церебрална парализа вероятността от наличието на белези от увреждане, кисти или други промени в моторната зона на мозъка е по-голяма, така че е добре да се проведе изследване с КТ или ЯМР. Тези тестове могат да установят и наличието на хидроцефалия (течност в мозъка).

Какви са възможностите за лечение?

Церебралната парализа не може да бъде напълно излекувана, но почти винаги може да се постигне подобрение на физическите възможности и нивото на самостоятелност.

Основният метод на лечение са терапевтичните процедури: физиотерапевтът, ерготерапевтът и поведенческият терапевт могат да научат детето как най-успешно да се справя със заболяването си и ежедневните дейности, физиотерапевтичните упражнения, например, предотвратяват отслабването и контрактурите (трайното свиване и скъсяване) на мускулите, подобряват волевия контрол на движенията, спомагат за усвояването на способностите за ходене, седене и гълтане.

Механичните помощни средства също могат да допринесат за преодоляването на някои физически ограничения. Сред тях са например обувките със закопчалки тип велкро, които по-лесно се обуват и събуват, както и сложните компютърни системи и гласовите синтезатори, подпомагащи общуването.

Лекарствата могат да контролират мускулните спазми и да предотвратят гърчовете.

Към най-често предписваните медикаменти спадат: диазепам, който има общо отпускащо действие; баклофен, който блокира нервните сигнали, предизвикващи свиване на мускулите; дантролен, нарушаващ процеса на мускулното съкращение. В някои случаи хирургичното лечение, целящо удължаване на прекомерно скъсените мускули или прерязване на свръхактивни нерви, може да бъде от полза.

Какви са изгледите?

Увреждането на мозъка, предизвикващо церебрална парализа, не се влошава в процеса на израстване на детето: например пациент, при който са поразени краката, не рискува засягане на ръцете или говора. Въпреки това в резултат на заболяването при някои хора се развиват по-нататъшни усложнения, например изкълчване на тазобедрените стави или сколиоза (изкривяване на гръбнака).

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *