Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При стеатоза е много важно да се спазва диета

Имам диагности­цирана стеатоза и от един месец се лекувам с трансметил. Ензимите ми бяха 109ALAT50 ASAT. След месец лечение и диета, ензимите са ми 102ALAT47 ASAT. Продължавам на трансметил.Направиха ми изследва­ния за хепатит. Може ли да ми препоръчате някаква дие­та? На едно място прочетох, че не трябва да ям бял хляб, на друго – обратното. Спрял съм напълно алкохол, кафе и цигари.

Янко Костов – София

Чернодробната стеатоза представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на фини мастни капчици.Най-често причина­та за чернодробната стеатоза са хроничен алкохолизъм, захарен ди­абет, недохранване или прехранване, туберкуло­за и други инфекциозни заболявания, хронични заболявания на сърцето и белите дробове. В на­чалния етап липсват оп­лаквания. В по-напреднал стадий се появяват гаде­не и тежест в дясното подребрие, намаляване на апетита, непоносимост към тлъсти храни. Черни­ят дроб се увеличава и е болезнен при опипване. Езикът е зачервен и изг­ладен. Нерядко настъпва атрофия на тестисите и гинекомастия (увелича­ване на гръдните жлези у мъжете). При масивна стеатоза се установя­ва и нарушение на чер­нодробната функция. В началния период на бо­лестта може да настъпи и обратно развитие, особено при подобрение на заболяванията, които причиняват развитието на стеатозата (напри­мер прекратяване упо­требата на алкохолни напитки, компенсиране на захарния диабет, въ­веждане на рационално хранене и други). Лече­нието се състои в на­значаване на диетичен режим, съдържащ лесно усвоими въглехидрати и белтъчини и изключване на мазнините от храна­та. Трябва да се приемат повече плодове и зелен­чуци, подсладени теч­ности, шипков чай, витаминизирани напитки. Забраняват се тютюно­пушенето и употребата на алкохол. Предприема се активно лечение на заболяванията, които са причинни фактори за стеатозата, особено на захарния диабет и затлъстяването. При­лагат се медикаменти с хепатопротективно действие. Прогнозата на чернодробната сте­атоза в начален стадий е добра.

При напреднала сте­атоза с неуспешно лече­ние на рисковите забо­лявания и при развитие на усложнения с наруша­ване на чернодробната функция прогнозата се влошава.

В КАКВО СЕ СЪСТОИ ПРОФИЛАКТИКАТА?

В рационален диетичен режим, забрана на тютю­нопушене и на употреба на алкохол, активно лечение на захарния диабет и други хронични заболявания, които водят до развитие на черно­дробната стеатоза.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *