Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РАЗКЪСВАНЕ НА МЕНИСКУС

Увреждане на хрущялните плочки, които намаляват натоварването на ставните повърхности и поглъщат сътресенията в коленете.

razkasan meniskusМенискусите представляват хрущялни плочки със сърповидна форма, разположени в някои стави на тялото, включително тези на китките и коленете (във всяко коляно има по два). Те намаляват триенето, стабилизират ставите и поглъщат голяма част от сътресенията при ходене и бягане. Коленните менискуси са особено податливи на разкъсване.

Различни травми, дори незначителни, могат да доведат до разкъсване на менискусите в коляното. Футболистите и баскетболистите са особено застрашени, тъй като при внезапно усукване или смяна на посоката на движение лесно се стига до разкъсвания.

В процеса на остаряване менискусите постепенно губят здравината и еластичността си; травми вследствие дегенерация на хрущяла могат да се получат дори при обръщане в леглото или несъобразено движение в коляното. Понякога пациентът може да не усети увреждането, докато не се появит болка и подуване.

Какви са симптомите?

Ако разкъсването настъпи внезапно, например при рязко усукване на коляното, обикновено има остра болка и ставата се подува. В някои случаи парче от хрущялния пръстен може да плува свободно в ставата и да доведе до пълно блокиране на коляното. Ако ставата не може да поеме тежестта на тялото, стоенето на засегнатия крак може да бъде затруднено.

Как се поставя диагнозата?

Описаните симптоми и резултатите от физикалния преглед на ставата могат да насочат лекаря към диагноза „разкъсан менискус“. Тя се потвърждава с помощта на артроскопия (въвеждане на тънка фиброоптична тръба през малък разрез в коляното) или ЯМР.

Какви са възможностите за лечение?

Минималните разкъсвания по външния ръб на менискуса, където кръвоснабдяването на хрущяла е сравнително добро, в повечето случаи зарастват самостоятелно след период на покой. По-големите разкъсвания и тези по вътрешния ръб заздравяват по-бавно, а в някои случаи изобщо не могат да зараснат и често се налага да бъдат лекувани оперативно.

Може да бъде проведена т. нар. менискектомия – операция, при която се отстраняват свободните парченца хрущял, останали в коляното след разкъсването на менискуса. Тя може да се извърши с помощта на артроскоп или, по-рядко, чрез открит хирургичен достъп до ставата. Колкото е възможно по-голяма част от увреденият менискус се запазва, така че да може да продължи да предпазва ставните повърхности от сътресения и износване.

Следоперативната програма от физиотерапевтични упражнения подпомага възстановяването на силата на мускулите около коляното. Пълно натоварване на ставата се разрешава няколко седмици след артроскопията или няколко месеца след конвенционалната оперативна намеса.

Какви са изгледите?

Менискектомията обикновено е с висока успеваемост. За жалост отстраняването на менискуса или части от него води до увеличаване на натиска върху ставните повърхности, което повишава вероятността от развитие на остеоартрит на коляното в по-късните години от живота.

Разработени са няколко по-малко драстични метода на възстановяване и трансплантиране на хрущялна тъкан, всеки от които е с различна степен на успеваемост. При тях се извършва възстановяване на менискуса, при което хирургът зашива разкъсаните краища.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *