Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ОСТЕОМИЕЛИТ

Остра или хронична инфекция на костта, засягаща както деца, така и възрастни.

osteomielitОстрият остеомиелит се причинява от директното разпространение на инфекция от съседните тъкани или от инфекциозни агенти, дошли по кръвоносните съдове от друга част на тялото. Заболяването понякога настъпва в резултат на външно увреждане – всяка директна контузия на костта осигурява възможност за оцеляването и размножаването на бактерии. Недохранването и нарушеният имунитет също са от значение. Хроничният остеомиелит се развива, когато острата инфекция не е излекувана ефективно и може да трае с години. Благодарение на ранната диагностика и съвременните антибиотици днес прерастването на острия остеомиелит в хроничен е сравнително рядко явление в развитите страни.

Какви са симптомите?

Главните симптоми на остър остеомиелит са често силна болка в костта и висока температура. Ако бактериите не бъдат напълно унищожени, в костта може да се образува голяма кухина, пълна с гной. Кухината се свързва с повърхността на тялото, оформяйки канал, наречен синус, които позволява оттичането на гнойта. Може да има болка и загуба на тегло, свързана с хроничната инфекция. Понякога гнойта се отделя в близкостоящите стави, предизвиквайки септичен артрит.

Как се поставя диагнозата?

Провеждат се изследвания на кръвта за проверка на броя на белите кръвни клетки, даващ данни за наличието на инфекциозен процес. Мястото на инфекцията може да бъде уточнено с помощта на рентген или ЯМР.

Какви са възможностите за лечение?

Острият остеомиелит обикновено налага приемането на пациента в болница и антибиотично лечение. Ако инфекцията не бъде овладяна в течение на няколко дни, лекарите могат да пробият засегнатата кост, за да позволят оттичането на гнойта. Това обикновено води до затихване на инфекцията. При малка част от случаите обаче заболяването може да стане хронично.

Хроничният остеомиелит се лекува посредством хирургично отстраняване на необратимо увредената кост и интензивна антибиотична терапия. Лечението може да бъде дълго и трудно, тъй като приемането на антибиотици често продължава с месеци. Когато инфекцията бъде излекувана, понякога се налага допълнително хирургично лечение за за-местване на увредената кост със здрава кост от друга част на тялото.

Какви са изгледите?

Ако острият остеомиелит бъде диагностициран навреме и лечението с антибиотици започне незабавно, прогнозата е много добра. Всяко забавяне може да доведе до хронифициране на заболяването и да затрудни лечението му.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *