Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

БОЛКИ В КРЪСТА

Често срещан проблем, засягащ по-голямата част от населението в някакъв етап от живота. Болките в кръста могат да се дължат на различни причини.

В повечето случаи това е временен проблем, преминаващ за период от няколко дни. Преходните болки в кръста често се дължат на преразтягане на мускули или връзки. Но понякога болката в кръста може да е резултат и от по-сериозни нарушения, например дискова херния или увреждане на прешлен.

bolki v krastaКои са причините?

Хората с болки в кръста често имат лоша стойка или водят уседнал начин на живот. Внезапните движения, дори и с малка амплитуда, могат да предизвикат преразтягане на мускули и връзки. Неправилният похват при повдигане на тежки предмети и провеждането на физически упражнения без предварителна загрявка също са сред честите причини за болки в кръста.

Голяма част от бременните жени получават болки в кръста – тежестта на плода и промените в Стойката могат значително да натоварят мускулите и връзките на гръбнака.

Болката в кръста може да се дължи на дискова херния: в този случай тя настъпва внезапно и обикновено е много силна. Хроничните заболявания като остеоартрит също могат да причинят болки в тази област. Сред по-редките причини е и анки- лозиращият спондилит или вторични костни тумори – разсейки от първичен тумор в друга част на тялото.

Какви са симптомите?

Характерът на болката в кръста варира в зависимост от индивидуалността на пациента и причината за появата й. Тя може да се появи внезапно, както често се случва при мускулно преразтягане, или постепенно, както по време на бременност. Болката може да бъде ограничена в участъка около гръбнака или да се разпространява по целия гръб. Понякога мускулите в засегнатата зона се схващат и гърбът се сковава, което довежда до ограничаване на движенията. В някои случаи болките в кръста се разпространяват по протежение на единия или и на двата крака – това състояние е известно като ишиас.

Дисковата херния може да притисне нервите, излизащи от гръбначния мозък, и да причини болки, бодежи, изтръпване и слабост в краката. Понякога може да бъде засегнат и контролът на тазовите резервоари – пикочния мехур и правото черво – и да се стигне до невъзможност за изхождане или до изпускане по малка и голяма нужда. Подобни неврологични симптоми изискват незабавна медицинска помощ.

Как се поставя диагнозата?

Преразтягането на мускули и връзки обикновено се диагностицира по описанието на симптомите и резултатите от прегледа. Може да се проведе рентгеново изследване за проверка на състоянието на прешлените, въпреки че мекотъканните проблеми невинаги могат да се диагностицират по рентгенова снимка. С помощта на КТ или ЯМР се установява наличието на дискова херния или други изменения, водещи до притискане на гръбначните нерви.

Какви са възможностите за лечение?

Продължителната почивка на легло по принцип трябва да бъде избягвана, освен в случаите, когато болките са много силни, но дори и тогава залежаването следва да бъде ограничено до максимум 48 часа. Възстановяването на обичайната активност е от особена важност, за да се избегне сковаването на гръбнака и отслабването на мускулите. В повечето случаи целта на лечението е пациентът да се върне на работа колкото е възможно по-скоро. Физиотерапията може да помогне, особено през острата фаза на болките, физиотерапевтът може да препоръча упражнения, които облекчават болките в гърба, укрепват го и подобряват гъвкавостта в тази част на тялото. Мануалната терапия и масажите също спомагат за облекчаването на болките.

Болкоуспокояващите медикаменти и нестероидните противовъзпалителни средства  осигуряват известно облекчение, както и прилагането на електрическа възглавница или увита бутилка с топла вода на болното място. Освен специални упражнения за гърба се препоръчва и повишаване на физическата активност, което би подобрило общото здраве на пациента. Някои видове спортни дейности са особено подходящи при проблеми с гърба и кръста: плуването намалява натоварването на ставите и сътресенията в тях; упражненията с топка заякчават стабилизиращите мускули, укрепващи кръста; тай-чи, йога и Пилатес подобряват стойката и гъвкавостта. Ако в миналото сте имали проблеми с гърба, трябва да информирате инструкторите предварително, така че да пригодят програмата от упражнения към вашите нужди.

Ако болката в кръста е силна, трае повече от два дни и/или има признаци за натиск върху нервите, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Какви са изгледите?

В повечето случаи болката в кръста е преходно явление, но всяка нейна повторна поява увеличава риска от по-нататъшни епизоди на по-силни и продължителни болки. Хората с повишен риск от проблеми в кръста трябва да поддържат добра стойка, да използват правил на техника при повдигането на тежки предмети и да правят редовни физически упражнения. Малцина са тези, при които болките представляват траен и продължителен проблем, нарушаващ нормалния начин на живот. В подобни случаи може да се наложи съставяне на специална програма за контрол на заболяването, която да помогне на пациентите да се справят с болката и да живеят възможно най-пълноценно.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *