Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

БОЛЕСТ НА БЛЪНТ (BLOUNT)

Нарушение в растежа на тибията (големия пищял), предизвикващо изкривяване на подбедрицата навътре.

bolest blantТова рядко заболяване засяга растежната плочка в горния край на големия пищял. То води до асиметричен растеж на костта (от едната страна се образува повече кост, отколкото от другата), вследствие на който подбедрицата се изкривява навътре. Кракът може да изглежда както при О-образна деформация на коленете, но за разлика от нея при болестта на Блънт се наблюдава прогресивно влошаване.

Заболяването обикновено се среща при малки деца, но може да засегне и подрастващите, особено тези с наднормено тегло. В около 60% от случаите поразява и двата крака. Може да причини ранен остеоартрит поради неравномерното износване на ставните повърхности в коленете.

Кои са причините?

Причините за развитието на болестта на Блънт не са изяснени докрай. Тя се среща много по-често при деца от черната раса, но не изглежда да е генетично обусловена. Заболяването е тясно свързано със затлъстяването и ранното прохождане, така че може да се дължи на прекомерен натиск върху растежната плочка.

Диагноза и методи на лечение

При децата под 3-годишна възраст разграничаването на болестта на Блънт от обикновената О-образна деформация на коленете може да се окаже трудно. При повечето прохождащи деца изкривените навън крака се коригират сами във възрастта между три и четири години. При изкривяване, което прогресивно се влошава, започва под коленете или изглежда асиметрично (единият крак е засегнат в по-голяма степен от другия) се налага консултация с лекар, който ще направи рентгенови снимки, за да измери ъгъла на коляното. Ако този ъгъл е повече от 10- 12 градуса, е необходимо лечение. Колкото по-рано започне то, толкова по-голям ще бъде крайният ефект. Ако заболяването бъде диагностицирано навреме, за корекция на костния растеж и изправяне на крака може да се използва шина или ортеза. Ако изкривяването е напреднало, понякога се налага оперативна корекция.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *