Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар обяснява кои хора най-често се разболяват от ХОББ

Д-р Янев, много е тревожна статистиката и в световен, и в национален мащаб по отношение на хроничната обструктивна белодробна болест. Това го прави социално значимо заболяване, нали така?

Абсолютно. То е едно от най-често срещаните, съответно най-социално значими заболявания. Защото има много голям брой болни с такава диагноза.

Не мислите ли, че хората не осъзнават в достатъчна степен важността на това състояние? Сякаш го неглижират?

Да, ХОББ се неглижира от всяка гледна точка – и от пушачи, и от непушачи, и от обществото като цяло. Т.е., пренебрегва се и от лична, и от социална гледна точка. Аз мисля, че една от причините да не се обръща достатъчно внимание на тази болест е фактът, че хората не са достатъчно информирани за самата болест, за последствията от нея също. Да, може да се каже, че проблемът се неглижира и като информираност, и като грижа за пациента.

Какво може да последва, ако така продължават нещата?

Д-р Атанас Янев
Д-р Атанас Янев

За съжаление, следва увеличаване на болните, това, което наистина е тревожно. Защото те са пациенти, които вече губят работоспособност, съответно за тях държавата хвърля много повече пари. Само една помпа на хронично болен от ХОББ струва 100 лв. на месец. Тя се използва често при по-тежките форми. Като добавим към това и болничните на тези хора, тяхната нетрудоспособност, предварителното трудоустрояване, пенсионирането и т.н., излиза много скъпо на държавата.

Статистиката, както видяхме, е повече от тревожна, а каква е тенденцията?

И тенденцията е към увеличаване на болните. Хроничната обструктивна белодробна болест е на трето място като значимо социално заболяване – след рака и инфаркта.

Да поговорим за самата болест. Кои са основните рискови фактори?

Основният рисков фактор е тютюнопушенето. И вторият сериозен рисков фактор – замърсяването на въздуха. Особено тютюнопушенето! Разбира се, има и генетична преекспозиция, но така или иначе голям процент, над 50 на сто от пушачите, развиват ХОББ.

Има ли първи признаци, симптоми? Кога човек може да усети, че става дума за болест, а не просто за кашлица на пушача?

За съжаление, болните усещат много късно симптомите. Тези промени са бавни и постепенни в годините. Те се приемат от организма и той свиква с тях. И, за съжаление, при нас идват вече с умерено-тежка форма, когато дебитът на дишането е ограничен до около 50%.

В това ли се изразява основно болестта – ограничен дебит на дишане?

В недостиг на въздух и бързо уморяване. Това е основното. Това са оплакванията, които ги довеждат до нас. Но пак казвам, тези оплаквания се появяват, когато вече нещата са доста напреднали. Обикновено първите симптоми са кашлицата и леката умора. Хората си казват: голяма работа, какво толкова, от цигарите е. Но с годините болестта неумолимо се развива и се стига до тази тежка форма. Разбира се, много тежките форми вече се проявяват и с други усложнения – сърдечни, белодробни, чернодробни, бъбречни. Ето това е клиничната картина на хроничната обструктивна белодробна болест.

Как ги лекувате тези болни, д-р Янев?

Преди да ви отговоря, ще ви обясня как се развива процесът, какво се случва с т.нар. морфологичен субстрат. Всичките тези дразнители и провокатори, за които говорихме – тютюнопушене, замърсеност и т.н., водят до намаляване на лумена, т.е. просвета на бронхите. Те стават по-тесни и това всъщност води до невъзможност за дишане. И от тази гледна точка най-важното лечение е бронходилатиращото, което се изразява в това да се увеличи размерът на бронхите доколкото е възможно. Астмата е същата морфология, но при нея се прилагат само медикаменти, които да разширят бронхите, докато в случая с ХОББ става дума за тяхното увеличаване.

С процедури ли става терапията или с хапчета?

Различни лечебни практики прилагаме. Използват се кортизоли и инхалационни медикаменти, които са различни видове. Има и нови видове лечение. Най-основно е лечението с инхалатори, като още веднъж ще кажа – те въобще не са евтини.

Здравната каса поема ли тяхната стойност?

Да, поема ги. В повечето случаи Здравната каса изплаща инхалаторите и мога да заявя, че действително е възможно да се провежда адекватно лечение на пациентите с тази болест. Стига самите те да са съгласни и склонни да се подложат на това лечение.

Усещам по вашите думи, че може би трябва да изплашим до известна степен и болните с поставена диагноза ХОББ, и заклетите пушачи, всички. В тази връзка може ли да се каже, че хроничната обструктивна белодробна болест е смъртоносно заболяване?

Мога да кажа, че смъртността от ХОББ нараства в световен мащаб. И то в доста голям процент.
Спрете цигарите!

Основната профилактика е отказ от тютюнопушенето, това се разбира от само себе си. За да включим една терапия на пациента, каквато и да е тя, първото нещо, в което го убеждаваме, е да откаже цигарите. Просто е излишно да се провежда лечение, когато той продължава да пуши.

Тези, които са в тежка форма, те така или иначе не могат да пушат, дори и да искат. В последните фази от болестта дори се включват на кислород, на специални инхалатори, които с различни режими подават кислород. Но останалите, поне 50% от болните в по-начална форма на болестта, не се отказват от цигарите, продължават да пушат, за съжаление.

Профилактиката и превенцията в случая са препокриват. Но явно има още много какво да се иска. Затова и в началото ви казах, че проблемът е социален, т.е. касае всички нас. В световен мащаб има такива кампании все пак. Виждаме, че и рекламите на цигари намаляха. Започна да се говори за тютюнопушенето като за един от основните фактори за карцином на белия дроб. И за ХОББ също. Така че има обща кампания, но вече е и въпрос на личен избор.

Аз съм бивш пушач, но въпросът е човек сам да се опита максимално да ограничи тютюнопушенето. Той сам трябва да усети, че повече не може да продължава така. И вече от гледната точка на непушачи можем да се уверим и категорично да кажем, че тютюнопушенето само затормозява човек. И то от много гледни точки – и финансова, и хигиенна, и общо тонизираща.

Изт.:в.“Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *