ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тук ще научите как трябва да полагате грижи за дишането и сърцето си

Възрастта на човека се познава по състоянието на неговите артерии. Когато клетките не получават оптималната си доза кислород и не са добре прочистени от въглеродния двуокис, цялото тяло страда.

di6aneto i sarcetoС ГОДИНИТЕ…

…започваме да се задъхваме.

…появява се сърцебиене.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ

Преценете белодробната си възраст

Наблюдението над респираторния капацитет трябва да е толкова редовно колкото меренето на кръвното налягане, особено ако човек пуши или работи в замърсена околна среда. Достатъчно е да поемете дълбоко дъх и да издишате в специална тръба, за да разберете дали дробовете ви функционират добре. Попитайте вашия лекуващ лекар къде можете да си направите това лесно изследване.

Следете за обиколката на талията си

Мазнината около талията благоприятства метаболитния синдром, който съчетава диабет, хипертония и висок холестерол. Напълняването в тази област създава условия за отлагане на плаки по съдовете на кръвоносните съдове и за инфаркт. Откажете се от газираните напитки, дори и етикетите да твърдят, че са без захар. Вместо това пийте зелен чай и билкови отвари.

Научете се да дишате дълбоко

Когато вдишвате, издувайте корема, когато издишвате, го прибирайте навътре. Застояването на въздуха в дробовете не е здравословно. Много би ви помогнало да пеете или да свирите на духов инструмент, защото тези дейности изискват издишване докрай.

Пригодете физическата си активност към вашата възраст

Колкото по-малко е трениран един организъм, толкова по-бързо се задъхва. Какъвто и спорт да изберете – колоездене, плуване, тенис…, най-важното е да го практикувате редовно, но без да се излагате на опасност. Максималният сърдечен ритъм е равен на 220 минус възрастта ви. При физическа дейност пулсът не бива да надхвърля 80% от получената цифра. Не започвайте да спортувате на 50 години, преди да се консултирате с вашия лекар. Редовна физическа активност означава 45 минути пет пъти в седмицата.

Намалете стреса

Той ускорява сърдечния ритъм и води до спазми в артериите, особено при жените. Ако често изпадате в стресови ситуации, заемете се с йога, тай-чи или медитация.

Намерете баланса в консумацията на мастни киселини

Излишъкът от наситени мастни киселини повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Не консумирайте червени меса всеки ден и не прекалявайте с различни видове сирена. По-добре ги заменете със зеленчуци и плодове. Есенциалните мастни киселини омега 3 и 6 трябва да бъдат добре балансирани, което може да се постигне с редовната консумация на мазни риби (скумрия, херинга, сардина, риба тон), рапично олио, зехтин.

Ограничете бързите захари

Те увеличават нивото на триглицеридите и атакуват протеините, което води до остаряването на организма. Вместо да пиете плодови сокове, яжте цели плодове – техните фибри забавят усвояването на фруктозата.

Внимавайте със солта

Съотношението между натриевия хлорид (готварската сол) и калия е много важен фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания и остеопороза. Всеки ден са ни нужни 5-6 г сол и 8 г калий. Вместо това ние консумираме средно по 10 г сол и 3 г калий. Тази грешка се поправя с включването на повече плодове и зеленчуци, богати на калий, в менюто – сушени кайсии, банани, спанак, авокадо, броколи. Използвайте повече куркума. Избягвайте готовите супи, които съдържат до 10 г сол на 100 г!

Удоволствия в малки количества

Черният шоколад е много полезен, защото предпазва артериите и подсилва паметта. До 1 чаша алкохол дневно за жените и до 2 за мъжете е оптималното количество, при което спиртните напитки могат да имат благотворно влияние, като втечняват кръвта и повишават добрия холестерол. Ако прекалите с чашите, алкохолът води до хипертония и проблеми със сърдечния мускул.

Поговорете с лекаря, ако се задъхвате и кашляте

Всеки от нас трябва да е в състояние да преплува два пъти по 25 метра в басейна и да изкачи 4 етажа, без да се задъха. Кашлянето никога не е нормално, дори да сте пушачи. Вземете час при лекаря.

Преглеждайте се редовно

След 40-годишна възраст започнете да следите за кръвното си налягане. След 50 години контролирайте редовно холестерола чрез кръвни изследвания.

Според даоисткия фън шуй, има седем вида чувствителност на тялото ни

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *