От какво „парят“ очите?

Често се случва да имаме усещането, че очите едва ли не изгарят отвътре

bodeji-v-ochite

Понякога паренето минава бързо и от самосебе си, друг път е необходимо да ползваме капки. Но ако положението е по-сериозно, офталмологът може да назначи лечение и с други, по-сериозни лекарствени средства.

Кои са най-честите причини за появата на паренето в очите?

Лоша светлина за четене

Всички знаят, че е вредно да се чете на слабо осветление. Но не знаят, че четенето на смесено осветление е още по-вредно. При него се натоварват мускулите, отговорни за акомодацията на зениците. Те регулират колко да са отворени, т.е. достъпа на светлина до ретината. Четете само на интензивна бяла
светлина.

Колкото и защитен да е екранът на компютъра, ако прекарвате пред него повече от 8 часа на ден без почивки, пак нарушавате акомодацията, увеличавате диоптъра и очите болят. Дистанцията до монитора трябва да е около метър. На всеки 45 минути правете 15 или поне 5 минути почивка, като се вглеждате в отдалечени обекти през прозореца.

Конюнктивит

„Изгарянето“ може да се дължи и на възпаление. При конюнктивит се възпаляват тъканите по външната повърхност на очите (конюнкти-вите). Предизвиква се от вируси и алергии и най-често при търкане на очите с мръсни ръце.

Повишено вътреочно налягане

При глаукома нараства налягането в окото. Болестта има хроничен ход и трайно уврежда зрението. Контролира се с редовно измерване на налягането от офталмолог.

Силни емоции

Депресия, развалени семейни отношения, житейски дилеми и конфликти също предизвикват „огън“ под клепачите.
Пият се антидепресанти и успокоителни под контрола на психиатър.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *