Начало / Здравето от А до Я / Болести на психиката / Анхедония – сериозното заболяване, което не забелязваме


Анхедония – сериозното заболяване, което не забелязваме

Това е основният признак на тежка форма на депресия

Напоследък сякаш все по-голяма част от обществото пада в жертва на анхедонията, а най-страшното е, че дори не осъзнава проблема.

В наши дни анхедонията се приема като един от основните симптоми на тежката форма на депресия. Казано с други думи, хората, които страдат от това заболяване не изпитват никакво удоволствие от живота, дори и в моментите, в които им се случва нещо приятно.

При страдащите от анхедония мозъчните центрове не реагират по възприетия нормален начин.
Един от най-ярките и показателни примери е когато майката си играе с бебето, без да изпитва радост.
При все,ч е в днешно време депресията се преекспонира доста, тя е изключително опасно състояние, което ако не бъде лекувано навреме и адекватно, може да доведе до самоубийство.

Това е основният признак на тежка форма на депресия

Това е основният признак на тежка форма на депресия

Хората, страдащи от този проблем могат да бъдат разпознати доста лесно – обикновено отношението им към живота като цяло и случващото им се, е буквално плоско. Те не реагират адекватно на нищо от онова, което се случва около тях, дори и на радостта на хората, които обичат.
Учените от години провеждат изследвания, с помощта на които да установят кои точно области на човешкия мозък са свързани с депресивните състояния и в частност с анхедонията.

Голяма част от медиците използват магнитния резонанс за провеждането на тези изследвания като се опитват да уловят промените настъпващи в него чрез сканирането му.
Не си мислете, че тези хора ходят с увиснали носове, влачейки се по улицата, дори напротив – те непрестанно търсят положителна емоция около тях. Често пъти обаче това търсене води до сериозни грешки, защото търсят емоциите на места, на които не трябва, пише ezine.bg.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб