Ремонтите увеличават риска от рак и сърдечни заболявания

На сериозна опасност за здравето са изложени строителите и хората, които срещу заплащане извършват ремонтни дейности

Ремонтите увеличават риска от рак и сърдечни заболявания
Ремонтите увеличават риска от рак и сърдечни заболявания

Най-голямата опасност за здравето представляват шлифоването и пробиването на стени. Според учените, микроскопичните частици от прах, генерирани по време на ремонтните работи, са в състояние да проникнат в белите дробове и кръвта. Това може да доведе до рак и сърдечно-съдови заболявания, пише The Daily Mail.

Изследователите са събрали и анализирали проби от прах, които са следствие от 20 различни видове строителни и монтажни работи. Ултра фини частици, някои от които са 70,000 пъти по-тънки от човешки косъм, представляват 97% от праха. Според учените, именно малкия им, почти микроскопичен размер, ги прави толкова опасни за здравето.

По този начин, тези миниатюрни частици навлизат дълбоко в белите дробове и могат да причинят рак. Освен това, те са в състояние да проникнат в кръвния поток и да направят артериите по-малко еластични. Някои видове ремонтни работи увеличават над 4000 пъти броя на частиците във въздуха. Повечето от тях се появяват по време на разбиване на стени, къртене на мазилки, шлайфане, заваряване и бетониране.

Изследователите призовават хората, които са решили да правят ремонти, без помощта на професионалисти, да се предпазват от излагане на въздействието на тези частици. Маските не са достатъчно ефективни, така че трябва преди започване на работа да се хидратират по-често стените и другите работни повърхности.

Въпреки това, някои експерти смятат, че опасността не заплашва хората, които само от време на време се занимават с ремонти. Не по този начин обаче стои въпроса с професионалистите, които извършват ремонти срещу заплащане или работят в строителството.

Преди време Американска агенция за защита на околната среда издаде директива за разясняване на опасностите от токсичните съединения, използвани за производство на строителни материали. Това са метилен дифенил диизоцианат (MDI), толуен диизоцианат (TDI) и други химикали.

Тези съединения предизвикват остра реакция от страна дихателната система и кожата. Това е особено забележимо именно при строители, които постоянно работят с материалите. Химикалите са на едно от първите места в списъка на причините за астма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *