ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Червените боровинки са в състояние да победят рака на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е едно от най-агресивните онкологични заболявания, и всяка година от него умират милиони хора по света

cherveni-borovinki

Експертите от университета в Масачузетс направили проучване с мишки. На гризачите, страдащи от рак на дебелото черво, в продължение на 20 седмици е даван екстракт от червени боровинки на прах. Първaта група гризачи била захранвана с екстракт съдържащ всички компоненти на плодовете, втората група – екстракт, в който имало само полифеноли, а третата – всичко, освен полифеноли, пише The Daily Mail.

Количеството на екстракта било еквивалентно на една чаша боровинки. То било добавено към ежедневна храна на мишките. След 20 седмици диета с червени боровинки, броят на туморите при гризачите, третирани с екстракт от плодовете, който съдържал всички съединения, намалял с 50%. Останалите мишки също имали по-малко количество тумори, но нивото на туморния им маркер не било намаляло така драстично, както това на първата група мишки. Освен това, благодарение на екстракта от боровинки, нивата на възпалителните маркери при животните също били намалели.

Изследователите не са сигурни, че сокът от червени боровинки е също толкова полезен. Сега експертите изследват как метаболитите в тялото на гризачите приемат екстракта от червена боровинка. В бъдеще учените планират да определят точно кои компоненти на плодовете имат противоракови свойства. Предишни изследвания също са доказали, че съединение, извлечено от екстракта на червените боровинки селективно убива раковите клетки на дебелото черво.

Освен това учените напомнят, че хората над 50 години трябва да изпиват по две чаши сок от червени боровинки, за да се предпазят от инсулт. Именно полифинолите, които се съдържат в този толкова полезен плод, предпазват от атаката на инсулта. Учените са категорични: полифенолите в червените боровинки са много повече, отколкото, например, в ябълките, боровинките, гроздето и черешите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *