Рак на белите дробове – тези терапии помагат!

Алтернативните терапии при рак на белите дробове не заменят конвенционалните, но могат да ги допълнят и да подобрят качеството на живот на пациента. Преди започването на каквато и да било алтернативна терапия болният трябва да се консултира с лекаря си и заедно да установят доколко съответният подход е уместен и каква роля би имал в цялостния план на лечението. Подходящите терапии могат да удължат живота на пациента, да подобрят качеството му, да намалят повторната поява на тумори, да удължат периодите на ремисия и да ограничат страничните реакции от химио- и лъчетерапията.

Хранителен режим
Приложените по-долу съвети за начина на хранене могат да подобрят качеството на живот на пациента, както и да укрепят имунната му система, за да се бори тя по-ефективно с болестта. Като цяло те се приемат както от алтернативната, така и от конвенционалната медицина:

– Избягвайте мазните и пикантните храни. Високото съдържание на мазнини се свързва с повишен риск от рак на белите дробове и други органи. Освен това на болните може да им е трудно да храносмилат мазните

Как да си помогнем при рак на белите дробове?
Как да си помогнем при рак на белите дробове?

продукти.
– Избирайте нови и интересни храни. Вкусната храна стимулира апетита, така че пациентите да се хранят по-добре, за да имат енергия да се борят с рака.
– Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци. Те са най-добрият източник на антиоксиданти, витамини и минерали. Особено полезни са жълтите и оранжевите плодове (портокали, пъпеши) и тъмнозелените зеленчуци.
– Наблегнете на броколите. Те са чудесен източник на сулфорафан – вещество, за което се смята, че помага срещу рака на белите дробове.
– Хранете се по малко и по-често (5-6 пъти на ден). Така ще улесните храносмилането.
– Установете си определени часове за хранене, които да спазвате редовно, и избягвайте яденето непосредствено преди сън.
– Избягвайте храни, съдържащи консерванти и изкуствени оцветители.
– Наблюдавайте теглото си и приема на подходящо количество калории и белтъчини.

Хранителни добавки
Често се твърди, че някои хранителни добавки имат силен ефект срещу рака. Действието на част от конвенционалните лекарства обаче може да бъде намалено при приемането на мегадози антиоксиданти или други добавки. Свободните радикали увреждат ДНК и това може да доведе до развиването на онкологично заболяване. Раковите култури в лабораторни условия и при изпитания върху животни забавят растежа си под влияние на антиоксидантите. Резултатите се сравняват с изследвания с хора, приемали антиоксиданти. Едно голямо проучване на 29 000 мъже пушачи показва, че тези, които приемат добавка от бета-каротин, който организмът преобразува във витамин А, развиват рак на белите дробове 18% по-често и показват с 8% по-висока смъртност от тези, които приемат плацебо.

Друго изследване, при което на пациентите се дават бета-каротин и витамин А, бива спряно, тъй като се установява, че при приемащите добавката има 46% по-висока вероятност от смърт вследствие на рак на белите дробове, отколкото при приемащите плацебо. Трети изследвания установяват много слаб или никакъв защитен ефект на тези добавки срещу рака. Позицията на Американското дружество за борба с рака, Националния институт за онкологични изследвания и някои международни здравни организации е, че антиоксидантите би следвало да се набавят от здравословен хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на мазнини, а не от хранителни добавки. Пациентите с рак трябва да се консултират с лекаря си, преди да започнат каквато и да било терапия с приемане на билки, високи дози витамини или минерали.

Повечето хранителни добавки претендират да помагат в борбата с рака, като укрепват имунната система. Един натуропат вероятно би препоръчал следните добавки:
– Витамини и минерали. Витамините, за които се смята, че са особено полезни за пациенти с онкологични заболявания, са В комплекс и най-вече В6, както и С, D, Е и К. Най-важните минерали са калций, хром, мед, йод, молибден, германий, селен, телур и цинк. Много от тези витамини и минерали са силни антиоксиданти или кофактори на антиоксидантни ензими. Пациентите обаче не бива да приемат твърде големи дози от тях без консултация с лекуващия лекар, тъй като могат да се появят значими странични или токсични ефекти, особено при минералите.

– Някои други добавки също биха могли да подпомогнат борбата с рака и укрепването на организма. Сред тях са есенциалните мастни киселини (рибено или ленено масло), флавоноидите, панкреатичните ензими (за подпомагане на храносмилането), хормони като дехидроепиандростерон (ДХЕА), мелатонин или фитоестрогени. Трябва да се има предвид обаче, че част от тях също могат да попречат на някои от конвенционалните средства за лечение и не бива да се приемат без консултация със специалист, запознат едновременно с конвенционалните и с алтернативните методи.

Традиционна китайска медицина
Конвенционалното лечение на рака на белите дробове е свързано със значителни странични ефекти. Някои от тях (като гадене, повръщане и умора) могат да бъдат намалени с помощта на китайски билкови препарати. Пациентите трябва да се консултират с опитен фитотерапевт, който да предпише медикаменти за конкретните симптоми, предизвикани от конвенционалната терапия.

Има сведения, че ежедневната консумация на един вид супа, използвана в традиционната китайска медицина, помага за забавяне на развитието на недребноклетъчния рак на белите дробове при пациенти в напреднал стадий на болестта. Супата се състои от билки и зеленчуци, които съдържат естествени вещества, укрепващи имунната система и помагащи в борбата с тумора. Пациентите трябва да потърсят по- подробна информация от лекуващия ги лекар и лицензиран специалист по традиционна китайска медицина. Супата не предотвратява и не спира заболяването, но може да удължи живота.

Сокова терапия
Този вид терапия включва консумацията на сокове от сурови плодове и зеленчуци. Соковете могат да се пият превантивно за укрепване на здравето или с цел лекуване на сериозни медицински състояния като рак. Поддръжниците на соковите терапии твърдят, че въздържането от твърди храни подпомага способността на организма да се самоизлекува. Когато тялото не е заето да отделя време и енергия за храносмилане на сложни храни с високо съдържание на мазнини, то може да се концентрира върху изцелението си. Освен това привържениците на соковите терапии смятат, че те помагат за детоксикацията на организма.

Най-крайната форма на соковата терапия при рак е терапията на Герсон. Тя се базира на приемането на прясно изстискани е преса плодови и зеленчукови сокове на всеки час. За един типичен ден в такава клиника пациентът изпива до 13 чаши сок от сурови моркови, ябълки и зелено- листни зеленчуци. Поднасят се вегетариански ястия от екологично чисти продукти. По време на лечението всяка вечер се прави клизма с кафе за пречистване на кръвта и тъканите от токсини. Системата се прилага само в две клиники – една в Калифорния и една в Мексико. Противниците на терапията на Герсон смятат, че тя крие множество опасности, включително дехидратация (обезводняване), нарушаване на електролитния баланс, констипация (запек), инфекции, слаба устойчивост към болести, прекомерна загуба на тегло, възпаление на дебелото черво, а в някои случаи и смърт, като при това не се лекува ракът.

Хомеопатия
Данните по отношение на ефективността на хомеопатията за лечението на рака са противоречиви. Тъй като химиотерапията потиска реакцията на организма спрямо хомеопатичните лекарства, те могат да се окажат неподходящи за едновременно приложение. Ето защо пациентите трябва да изчакат приключването на химиотерапията, за да опитат тази сравнително безопасна алтернативна форма на лечение.

Акупунктура
При акупунктурата в тялото се вкарват игли, които да стимулират или насочват енергията чи по меридианите (енергийните канали) в организма. Няма доказан ефект при лечението на раково болните. При някои пациенти обаче техниката помага за намаляване на гаденето и други неприятни странични ефекти на химио- и лъчетерапията.

Други терапии
Сред другите подходи са намаляване на стреса, медитация, йога, тай чи и кататимно-имагинативната психотерапия (метод за управление на вътрешните образи). Те помагат на човека да се справи с болестта и да подобри качеството си на живот, но нямат директен лечебен ефект.

Алопатично лечение
Лечението на рака на белите дробове зависи от вида на тумора, неговото местоположение и стадия на развитието му. От решаващо значение е ранното започване на терапията. Най-често използваните методи на лечение са оперативна намеса, лъчетерапия и химиотерапия. Нерядко се използва комбинация от трите.

Хирургична интервенция
При случаи на дребноклетъчен рак обикновено се изключва хирургична интервенция, тъй като към момента на поставяне на диагнозата туморите често вече са се разпространили извън границите на белия дроб. Недребноклетъчният рак е по-малко агресивен и за неговото отстраняване може да се използва хирургичен подход. В зависимост от местоположението на засегнатата област се взима решение за вида на операцията. Тя може да бъде първичен метод за лечение или да последва след лъчетерапия или химиотерапия за намаляване размера на тумора.

Съществуват три основни типа хирургични операции:
– Клиновидни резекция, при която се отстранява малка част от белия дроб;
– Лобектомия – отстраняване на един от лобовете (основните части) на белия дроб. Извършва се, когато ракът е ограничен само в една част на дроба;
– Пневмонектомия – отстраняване на целия бял дроб. Извършва се, когато се прецени, че най-добрата възможност за лечение е премахване на целия дроб.
Следоперативната болка се потиска с помощта на медикаменти. Един от по-сериозните странични ефекти на хирургичната интервенция е повишената податливост на бактериални и вирусни инфекции, поради което превантивно се дават антибиотици, а понякога и антивирусни средства.
Лъчетерапия
При лъчетерапията се използват високо енергийни лъчи, които убиват раковите клетки. Прилага се самостоятелно или в комбинация с операция и химиотерапия. Съществуват два вида лъчетерапия: външна (през кожата) и вътрешна. При външната лъчетерапия дозата радиация се доставя от машина извън тялото. При вътрешната лъчетерапия се използват малки капсули с радиоактивни вещества, които се поставят вътре в тялото, в засегнатата от рака област .

Лъчетерапията може да предизвика странични ефекти като умора, кожни обриви, стомашни разстройства и диария. По-незначителни са сухото или възпалено гърло, трудното преглъщане, загубата на окосмяване в третираната област. Те могат да изчезнат по време на лечението или след неговото приключване. Страничните ефекти и методите за намаляването им в конкретния случай се обсъждат с лекуващия лекар.

Химиотерапия
При химиотерапията интравенозно или орално (през устата) се прилагат медикаменти, борещи се с рака. Те навлизат в кръвообращението и стигат до всички части на организма, убивайки раковите клетки. Химиотерапията се използва като първично лечение при рак, разпространил се извън границите на белия дроб, който не може да се отстрани по хирургичен път. Може да се съчетае с оперативна намеса или лъчетерапия, за да се убият оцелелите ракови клетки.

Химиотерапията се назначава според индивидуалните нужди на всеки конкретен пациент. Повечето болни получават комбинация от няколко различни лекарства. Освен че убиват раковите клетки обаче, те увреждат и здравите. Ето защо дозите трябва да бъдат внимателно преценени, за да се минимизират рисковете за нормалните клетки. Химиотерапията често има тежки странични ефекти, сред които гадене, повръщане, косопад, анемия, отслабване на имунната система, понякога стерилитет. Повечето от тях изчезват след приключване на лечението. Могат да се предпишат и допълнителни лекарства, които да намалят неприятните странични ефекти на този вид терапия.

Очаквани резултати
Ако недребноклетъчният рак на белите дробове бъде установен и правилно лекуван, преди да се е разпространил в други органи, около 47% от пациентите преживяват пет или повече години след първоначалната диагноза. За съжаление обаче на този ранен етап се откриват по-малко от 15% от случаите на рак на белите дробове. През 2008 г. около 40% от всички пациенти с рак на белите дробове са преживели една или повече години след поставянето на диагнозата.

Превенция
Най-ефективният начин за превенция на рака на белите дробове е въздържането от тютюнопушене или неговото прекратяване при тези, които вече пушат. Пасивното пушене също трябва да се избягва при всяка възможност. При работа с канцерогенни вещества трябва да се взимат съответните предпазни мерки. Значение имат също така съблюдаването на правилен и балансиран хранителен режим, богат на пълноценни нерафинирани храни, плодове и зеленчуци, елиминирането на токсините, редовните физически упражнения, поддържането на здравословно тегло, измерването на радона и отстраняването на азбеста от жилището.

Оценете статията
Оценка 3 от 4 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.