ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекар предупреждава за последствията от ушните инфекции

Д-р Боримир Фурнаджиев казва, че през последните месеци се наблюдава зачестяване на ушните инфекции. Той предупреждава родителите да обърнат специално внимание на оплакванията на децата си. Вижте какви съвети дава той още в интервю за в. „Доктор“. 

Д-р Фурнаджиев, вече се появи тревожната информация, че са зачестили ушните инфекции, особено при децата? Ако е така, какви са причините?

Да, така е! Това лято зачестиха ушните инфекции, а причините са, че децата всяко лято ходят на детски лагери – на палаткови, къмпингови, на морето и т.н. Там те са групово, колективно. Децата посещават много често басейни, което неминуемо повишава процента на инфекциите. Аз в момента имам пациенти, които са се върнали от гръцки или турски курорти. Били са в скъпи, 5-6-звездни хотели, но се връщат тук със здравословни проблеми. Причината – там в басейните слагат някакви химикали. Пресен пример от вчера – цяло семейство се върнаха в България с тежки алергични обриви именно заради скъпите химически препарати, използвани в тези басейни. Там има много деца, а те най-бързо се разболяват. Искам и нещо друго да вметна. От една седмица лекуваме и 5-6 деца със скарлатина, отговорен съм да го кажа, защото става дума за няколко деца.

Моля ви накратко да посочим първоначалните признаци на една ушна инфекция. Как

Д-р Б. Фурнаджиев
Д-р Б. Фурнаджиев

родителите да разпознаят, че детето има проблеми и е нужна консултация със специалист?

Искам първо да изтъкна нещо, с което се сблъсквам всеки ден и което е парадоксално. Родители, не чистете ушите на децата с ушните тампончета, защото така заедно с ушната кал набутвате инфекцията навътре. Нека обясня защо се получава така: ушният канал е като епруветка, чието дъно в случая е тъпанчето. Затова инфекцията лесно се вкарва навътре. Относно симптомите: първият признак е болка, затова препоръчвам: когато едно дете каже „мамо, заболя ме ухото“ и това нещо се повтори един или два пъти през следващия половин час, вие трябва да вземете мерки. Например оплаче се веднъж, след това се заиграе, но след около 20 минути отново каже: „Мамо, пак ме боли ухото“, това трябва да е сигнал за вас задължително да го заведете при ушен лекар.

Заради усложненията ли?

Най-вече заради усложненията. Трябва да знаете, че ушната инфекция се развива много бързо, а отзад на този орган са менингите, отзад е вестибуларният апарат. По тази причина детето получава дискомфортни световъртежи. В смисъл, започва леко да залита и казва: „Искам да си легна“. Проблемът е, че инфекцията от средното ухо преминава навътре към вестибуларния апарат и детето не може да пази равновесие. Така че при второто и третото споделяне от негова страна, първото, което трябва да предприемете, е да купите капки за уши от аптеката и да му сложите няколко в ухото. Обикновено всички те имат обезболяващ ефект. Но независимо от това, непременно заведете детето на ушен лекар, а не при джипито.

Това означава ли, че в крайна сметка ще се стигне задължително до антибиотик?

Да, точно това означава. Задължително се стига до антибиотик. Характерно за нас, като специалисти, а и специално по отношение на ушните инфекции е това, че много по-скоро предприемаме лечение с антибиотик, отколкото ако става дума за носа и дори за гърлото. В тези случаи може може да се изчака поне 10-ина часа, дори 1 -2 дни. Но когато лекарят види, че е зачервено тъпанчето на ухото, той знае още от „старите книжки“, че трябва веднага да се даде антибиотик. Защото, както споменах и по-горе, отзад са разположени менингите. И ние не можем да си простим, ако детето на третия ден от ушната инфекция развие менингит.

Това е едно от тежките усложнения, нали? Д-р Фурнаджиев, много родители през последните години сякаш се въздържат от антибиотици…

Аз като видя едно зачервено гърло, мога да изчакам три дни, без да дам антибиотик. Тази инфекция по закона на земното притегляне може на следващия ден да тръгне надолу и да засегне гласните струни, детето започва да гъгне. И тогава вече мога да реша да предпиша антибиотик. Но имам време, разполагам с едни 10- ина часа, през които може да се изчака. Докато при ушните инфекции нещата са по-спешни. При тях ако до 2-ия-3-ия час след поставяне на капките ухото не се успокои, то трябва да бъде прегледано от лекар и веднага да му се предпише антибиотик. Това е дебело подчертано в нашите учебници. Защото, пак ви казвам: тъпанчето е много малка ципа. След това инфекцията влиза в средното ухо, а зад него е вътрешното ухо. Следват менингите и се получава едно менингиално дразнене. Нищо друго не ни остава, освен да започнем да атакуваме с антибиотик, за да не допуснем инфекцията да проникне в мозъка. Много е грешна позицията на онези родители, които се подвеждат по уверенията на приятели, интернет и прочее, че „няма да тъпчат децата с антибиотици“. Аз, като специалист, съм по-притеснен, когато видя зачервено ухо, отколкото загуба на глас например при моите пациенти.

Д-р Фурнаджиев, да ви помоля накрая да коментираме накратко и т.нар. лятна ангина. Аз знам, че това не е медицински термин, но все пак – защо лятна ангина?

За съжаление, през последните години за ангината няма сезонност. При старата практика едно време нещата бяха различни и сякаш подредени. Знаехме, че през зимата ще се разболеем от ангина, а през януари и от грип. Това вече не е така. През лятото възникват най-вече вирусните ангини. Те са с много остро начало и висока температура. Характерното за летните вирусни ангини е това, че при тях не избива гной по сливиците, т.е. ангината не се превръща във фоликуларна. Тук става дума само за катарална ангина – първи тип. Основните прояви са остро начало, както споменах вече. И още: зачервено гърло, висока температура, втрисане, болки в гърлото и почти винаги загуба на глас. Защото между ларинкса и фаринкса разстоянието е един сантиметър. Затова инфекцията като падне малко надолу от гърлото към гласните връзки, човек веднага започва да гъгне и да губи глас. Така че летните ангини в момента са много актуални. Ще ви призная, че вече август дойде, а аз имам пациенти в кабинета в нашия център горе-долу толкова, колкото и през зимата. Е, малко по-малко са, но болните през лятото са вече една постоянна величина. Т.е. винаги, всяко лято, вече имаме определен процент на летни катарални от грипно естество ангини.

Т.е., искате да кажете да не се игнорират подобни състояния, приемайки ги за лека настинка?

Не трябва да се игнорират. Да, така е прието, така сме свикнали, че лятото е здрав сезон – има слънце, море, плодове, зеленчуци. Но всъщност морето и басейните са развъдник на инфекции. Защото – първо, често не са много чисти, и второ – събрани са на едно място много хора. Това винаги е висок рисков фактор за разпространяване на вирусните инфекции.

Сега се сещам да ви попитам и за климатиците – все по-често се говори, че и те разболяват.

Категорично разболяват. Аз имам пациенти, които работят в един бизнес-парк с голям климатик в коридора. В такава ситуация, ако има дори само един болен в една от стаите, климатикът е този, който пренася бактериите и вирусите навсякъде из офиса, из което и да е помещение. Аз съм и против климатиците в колите. Имам пациенти, които като си пуснат климатика, тръгвайки от Гърция, докато се приберат до София, се разболяват. Защото вътре е 18 градуса, а навън – 38 градуса. Тази разлика е много лоша за организма. Той не може да се адаптира за една-две минути като слезеш от колата. Климатиците много разболяват и абсолютно пренасят инфекции. Този въздух, който те завъртат, върви на талази из цялата стая, из цялото помещение. Това не е полезно и от хигиенна гледна точка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *