ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекар дава ценни съвети как да реагираме при алергичен шок

Д-р Стефановски, какъв е рискът човек да изпадне в тежък алергичен шок след ужилване от пчела? Може ли още от първото ужилване, без човек да е имал проблеми преди това, да се стигне до такова тежко състояние?

Ухапванията от различни насекоми можем да ги разделим на няколко групи – едните са комарите и кърлежите, които причиняват неприятни усещания, но без сериозни алергични реакции, застрашаващи живота на човека. И другите, които са с опасност за живота – това са най-често от пчели, оси, стършели, паяци, скорпиони и др. инсекти, които не се срещат по нашите географски ширини. Няма човек, който да не е хапан от комар. По принцип, организмът с времето си изработва имунитет към ухапванията от тези нахални насекоми, но след ухапване от комар се получава силен сърбеж, подуване на мястото, където е ухапването, и общо взето с това се разминава.

Как да си помогнем при ухапване от комар, ако ни сърби много?

В началото мястото се полива със студена вода, може да се третира с одеколон, етилов спирт или с други подръчни средства – например с мокра кърпичка и проблемът отзвучава. Но ако сърбежът не преминава повече от 12 часа, тогава трябва да се вземе някакъв противоалергичен препарат. Ако след едно денонощие имаме сърбеж, зачервяване и неприятни усещания, тогава най-добре е пациентът да се обърне към

Д-р Петър Стефановски дава ценни съвети
Д-р Петър Стефановски дава ценни съвети

алерголог. Т.е., това означава, че организмът е сенсибилизиран – вече е алергичен към ухапването от комар. Но не така стоят нещата с ужилванията от пчели, оси, земна пчела, стършели. Тук, освен болезнената реакция и подуването, най-опасното усложнение е т.нар. анафилактичен или алергичен шок. Трябва да знаем, че освен алергиите към определени външни агенти, които се предават по наследство, има и т.нар. сенсибилизация на организма. С течение на времето организмът прави патологична реакция. Дори и в детството си човек да не е бил алергичен, може да се появи проблем, когато вече порасне, при контакт с алерген, особено с пчелната отрова.

Каква е разликата при ужилването от пчели, оси и стършели?

При пчелите отровата е в достатъчно голямо количество, предизвиква силна болка, зачервяване на мястото и е силно алергизираща. След забиването на жилото, пчелата умира. Изключение правят т.нар. африкански пчели-убийци, които нанасят няколко болезнени ужилвания, от които след това, дори и неалергични пациенти, може да умрат.

Късметлии сме, че тези пчели ги няма в България!

Да, все още ги няма в България, но ги нямаше и в САЩ, а сега се появиха и там… А нашите пчели жилят и умират. На мястото на ухапването се вижда жилото – като игла на спринцовка, а над него е торбичката с отровата. Тази торбичка пулсира – има мускулни влакна, които след отделянето от тялото на пчелата пулсират и жилото, като спринцовка, инжектира по малко от отровата, която се намира в торбичката. Затова, след ухапване от пчела, първото нещо, което трябва да се направи, е да се махне жилото. Най-добре е това да стане с нож, като в никакъв случай не трябва да се хваща с пръсти и да се стиска силно, защото така ще инжектираме цялото количество отрова в тялото си. Внимателно трябва да се хване жилото отдолу и да се извади, за да не навлиза още отрова. Второто важно нещо: ако човек знае, че не е алергичен, може да натърка мястото с маточина. Билката облекчава местната реакция и болката. Може да се приложи и студен компрес с вода или да се обтрие мястото с мокра кърпичка, да се намаже с някакъв антихистаминен крем – например, алергозан, за да се премахнат отокът и болката. Така тази локална реакция преминава за 4-6 часа. Тук важи същото правило, както и при комарите: ако болката и сърбежът продължат повече от 12 часа, трябва да се потърси специализирана помощ от алерголог, който да изпише специални медикаменти. Осите и стършелите след ужилване не умират, както пчелите. Те инжектират от два до три пъти по-малко отрова от пчелата, но за сметка на това жилят по повече пъти. Така че ефектът върху организма е общо взето същият.

Това е за хората, които не са алергични. А как трябва да реагираме, ако човекът е алергичен?

Всеки човек, който някога е бил жилен от пчела и се е подул или е имал някакви алергични реакции към други алергени – било то заешки пух, полени, домашен прах, трябва да бъде много внимателен с жилещите насекоми. Такива хора да стоят далече от летни кухни, от места, където се приготвя сладко, зимнина, от кошери – от всичко, което привлича насекомите. Имайте предвид, че осите се привличат и от месото – те са месоядни. Когато ходят в планината, винаги да бъдат обути с високи обувки, защото земните пчели са в тревата, те не летят. А и не само заради тях – там има кърлежи, змии също.

Но ако въпреки всички предпазни мерки, ни ужили пчела, оса или стършел и сме алергични, какво трябва да направим?

Първо, ако около вас се завърти пчела, в никакъв случай не изпадайте в паника и не се опитвайте да я прогоните, размахвайки ръце. Обикновено насекомото просто си хвърчи по пътя и е привлечено от някаква ваша миризма. Ако не го застрашите, то ще си отлети. Най-опасни са ужилванията в областта на лицето, защото гръклянът е близо и ужилването може да доведе до оток и до задушаване – т.нар. едем на Квинке. Заболяването е по името на немски лекар, който го е описал още през 1882 г. Тези, които са силно алергични и вече веднъж са спасявани от силна алергична реакция, задължително трябва да носят винаги със себе си ампула адреналин. Това е първото и животоспасяващо средство при всички тежки, алергични реакции.

Ампулата адреналин трябва да се инжектира или се приема през устата?

В България няма по аптеките „писалки“ с адреналин – те са като инсулиновите. Човек може и сам да си постави инжекцията. Но в България все още няма такива „писалки“, затова същата работа ще ви свърши и ампулата с адреналин, ако я накапвате под езика. Резорбцията е малко по-слаба, отколкото при инжекционното й поставяне, но със сигурност може да спаси живота ви, ако изпаднете в алергичен шок.

Кои са тревожните симптоми, предупреждаващи за развитието на алергичен шок?

Ако сте свидетел на ужилване на алергичен човек, трябва да следите за няколко основни, тревожни признака: първо, промяна в гласа на човека – той става нисък и пресипнал, появява се кашлица, която е суха, без храчки. Човекът започва да вдишва трудно и лицето му първо почервенява, а след това става мораво, посинява. След като вече се развие шокът, лицето побледнява и човек изпада в безсъзнание. Затова още при първите такива симптоми незабавно трябва да се извика „Спешна помощ“ на тел. 112. При оток на ларинкса или ако съобщите, че има човек с алергична реакция, ужилен от пчела, който не може да диша, гарантирам ви, че линейката ще пристигне по възможно най-бързия начин. Всички сме нащрек летните месеци най-вече за алергични реакции. А докато дойде линейката, първо трябва да има около човека достатъчно въздух – ако е в закрито помещение, отворете широко вратите и прозорците, включете вентилатора – нека стаята да се напълни с чист въздух. Успокойте човека – до него постоянно трябва да има някой и да му се говори. Сложете лед на мястото на ухапването, за да се забави разпространението на отровата в организма. Ако разполагате с ампула адреналин, накапете я под езика му. Ако започне да повръща, обърнете го веднага на една страна, за да не се задуши. Т.е., прилагат се всички познати неща за оказване на бърза помощ.

Колко време след ухапването може да се развие тежък алергичен шок?

Много зависи от индивидуалното състояние и от сенсибилизацията на организма. Фатален изход може да настъпи от секунди до часове. Няма гаранция и няма как да се предскаже даден човек как ще реагира. Но ако до един час не се получи реакция – задушаване и алергичен шок, човекът не е толкова алергичен. Тогава – със старите добри методи на народната медицина – чрез натъркване на мястото с маточина, студени компреси, почивка на хладно, човекът ще се оправи.

Изт.: в.“Доктор“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Лекар дава ценни съвети как да реагираме при алергичен шок

  1. д-р Сидеров каза:

    Ако след ужилване не се почувствате добре, превоз до най – близкото здравно заведение. Каквото и да направят за Вас, ще е повече от това , което Вие може да направите. А цената ще ви предпази от повторна грешка.

  2. Гинка Димкова каза:

    Животоспасяваща при ужилване е следната рецепта: Смесват се добре равни количества / напр. по една супена лъжица / ракия, оцет и сол.Със сместа се маже ужиленото място. Ефектът е почти мигновен – не се подува, не сърби, почти веднага отзвучава. Добре е, ако човек е на плаж, да си носи шишенце със сместа, особено е валидно за алергичните хора. Лекарството е лично изпитано многократно и е помогнало на много хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *