Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чили и рак: кой ще спечели?

Предишни изследвания са показали, че лютивото чили има много ползи за здравето

чили Освен за добра фигура, лютото помага при косопад и също така е отличен аналгетик. Тези ползи са безспорни. Гелове, базирани на капсаицин могат да бъдат намерени в почти всички аптеки по света. Наскоро, обаче, Ан Боде от Университета на Минесота (САЩ) доказа, че капсаицинът е опасен, защото провокира развитието на рак.

Червеният лют пипер (чили), или мексиканският червен пипер, е една от най-използваните подправки в азиатските страни. Има няколко разновидности на чилито, като всички те се различават по вкус и степен на лютивост.

Чилито се различава от своите конгенери по червения цвят и сладникавата миризма. Много изследвания са доказали, че когато се използва в умерени количества има изразен терапевтичен ефект върху тялото.

Алкалоидът капсаицин дава допълнително мастни масла, каротеноиди, капсорубин, капсантин, каротин и захар. Според лекарите, щипка чили е просто склад на витамини В2, В6, P, E и PP. Доказано е, че чилито съдържа два пъти повече витамин С от лимона. Чилито помага и за производството на ендорфини – хормоните на щастието.

В проучване, проведено преди време, изследователите, ръководени от Тимъти Бейтс изследвали ефекта на капсаицина върху клетъчна култура от рак на белия дроб и рак на панкреаса.

Установено е, че капсаицинът се свързва с протеин на митохондриите на раковите клетки и стимулира апоптоза (генетично програмирана клетъчна смърт), без да се засягат здравите клетки.

„Тъй като тези вещества атакуват самото сърце на туморните клетки, ние вярваме, че сме намерили „ахилесовата пета“ на раковите клетки.“ – казва Бейтс.

Трябва само да се открие точната доза капсаицин, която да стимулира апоптоза в раковите клетки, без да се засягат нормалните клетки, добавя той. Според авторите, в дългосрочен план на базата на капсаицин и други подобни вещества, могат да бъдат създадени ефективни противоракови лекарства.

И все пак!

Сега, в най-новите си изследвания, американските учени са установили, че капсаицинът не само унищожава раковите клетки. В същото време той е в състояние да действа като канцероген, особено в ранните етапи ота развитие на тумора.

Ан Боде от Университета на Минесота казва, че значителен резултат от нейното изследване идентифицира капсаицина като агент, който по някакъв начин стимулира растежа на раковите клетки.

В тази връзка, въпросът за безопасността на болкоуспокояващи гелове на основата на капсаицин, които се продават по цял свят, е под въпрос.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *