Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са опасностите, които ни причинява климатикът!

През последните години до такава степен свикнахме да ползваме климатик, че в мъчително горещите летни дни дори не можем да си представим, че бихме могли да минем без него. Наистина толкова много привикнахме към него, че често пренебрегваме най-елементарните мерки за безопасност. Забравяме например предупрежденията, че ако разликата между външната температура и температурата в климатизирането помещение през лятото е по голяма от седем градуса, ни грозят сериозни здравословни проблеми.

klimatikЕто местата, където най-често ни „атакува” климатикът:

Главата

Климатиците могат да предизвикат у много хора на пръв поглед необясними упорити болки в главата. Скорошни изследвания пък дори сочат, че дългият престой в климатизирано помещение може да доведе до депресивни състояния

Челото

Челото и синусите често са подложени на прякото въздействие на студената въздушна струя, особено когато става въпрос за автомобилен климатик. Това често води до болки в областта на челото и още по-лошо – до възпаления на синусите. Не забравяйте, че автомобилният климатик не само простудява челото ви, а може да доведе и до други проблеми. Когато изключите климатика в колата си, зад малките решетки на вашето табло продължава да бъде влажно – резултат от работата на климатичната система. А влагата, както знаем, е идеалната среда за развитие на всякакви бактерии. Така че, влизайки отново в автомобила и насочвайки струята към главата си, вие не само предизвиквате температурен шок, но и насочвате към устата и носа си опасен поток от активни бактерии и микроби.

Очите

Сухият въздух от климатика силно дразни очите, което може да доведе до неприятни възпаления.

Носът

Всеки от нас знае от личен опит – настинката и хремата са най-честата последица след дълъг престой в климатизирано помещение.

Гърлото

В областта на носоглътката, гръкляна и гласните струни под влиянието на въздуха от климатика започва да се събира секрет, който прави гласа ни дрезгав, а често води и до дразнеща кашлица. В по-лошия случай може да се стигне и до ангина.

Бронхите

Когато бронхите ни не са добре, това може да доведе до изостряне на астмата ни, ако имаме такава. В резултат на климатика, за съжаление, можем да се сдобием и с възпаление на горните дихателни пътища, което да е предизвикано от бактерии, намерили убежище именно в климатика, както вече беше обяснено по-горе. Климатиците нерядко са виновници и за възникване и развитие на алергии.

Сърцето

Според някои кардиолози, след дълъг престой в климатизирани помещения може да се повиши кръвното налягане, което, както всички добре знаем, може да бъде предпоставка за по-сериозни кардиологични проблеми.

Ръцете

Ако понякога след дълъг престой в стая с климатик чувствате ръцете си слаби, нищо чудно именно климатикът да е виновен за това – под неговото пряко въздействие не е изключено да се стигне до временно частично обездвижване и схващане на мускули.

Коленете

Ако често преминавате от климатизирани помещения навън и обратно, има риск да получите болки в ставите.

Бъбреците

При настинка често се стига до нарушения във функциите на бъбреците, човек ходи по-често до тоалетна по малка нужда. Появява се опасност от възпаление както на бъбреците, така и на пикочните пътища, пише „Здравен журнал”.

Златните правила:

  1. Внимавайте с резките промени на температурата. Ако излезете от автомобил, в който климатикът е включен на 18 градуса, а навън е силна лятна горещина, може дори да колабирате. Има опасност кръвоносната ви система да не успее да се справи достатъчно бързо с температурния шок.
  2. Ако сте в автомобил, никога недейте да редувате духалките на климатика с класическото проветряване през прозореца.
  3. Ако имате алергия към плесени, не е препоръчително да прекарвате дълго време в климатизирани помещения.
  4. Филтрите на климатиците трябва да се чистят редовно. В противен случай, както бе споменато по-горе, климатиците могат да се превърнат в развъдник на бактерии. Има данни за случаи, в които пътуващи в самолет хора се заразяват с тежки инфекции, преносими по въздушно-капков път, именно заради лоша хигиена на филтрите на климатиците.
  5. Според група американски учени, климатиците имат вина дори за напълняването. Версията на специалистите е, че приятната температура, която климатиците поддържат в стаята, пречи на хората да се потят и да изгарят по този начин излишните калории.

 

Как да разхладите дома без климатик?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *