Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мобилен телефон спасява живота на хиляди хора в Швеция

Една проста система спасява живота на хората, които са изпаднали в прединфарктно състояние

инсулт
Дейвид Фредман

В състояние на инсулт или инфаркт всяка секунда е от значение. Ако не се действа навреме може да се случи аноксия, при която нервните клетки в мозъка стават особено чувствителни. Само пет минути в състояние на хипоксия могат да предизвикат необратими и животозастрашаващи промени, като клинична смърт, например. Всички знаем, че вероятността линейката на Бърза помощ да пристигне бързо и навреме, е минимална. Ето защо един мъж от Швеция изобрети начин, който помага да се спаси живота на много хора в страната му.

Дейвид Фредман работи като медицинска сестра в спешно отделение. Той и екипът му често спестяват хора, които се обаждат на създадената за целта линия. Днес в Швеция има почти два милиона души, които са обучени да дадат първа помощ на пострадалите от инсулт или сърдечна атака.

Този проект е започнал да работи през май 2010 година. Когато на създадената за целта гореща линия се получава обаждане и SMS с географските координати на пациента, същото това обаждане се разпространява до всички доброволци, които са на 500 метра от инцидента. Да се абонират за информационния бюлетин могат всички, които са по-възрастни от 18 години, в състояние са да оказват първа помощ, разполагат с автомобил и имат високо ниво на психологическа стабилност. Тези доброволци задължително са минали курс на обучение какво трябва да направят, за да спасят живота на човек, който е получил инсулт.

Като цяло, поне 15 души получават спешния SMS след идването на обаждането. В 40% от случаите хората имат време да се притекат на помощ на пострадалия до пристигането на специализираната помощ. Това е много важно, защото шансовете за оцеляване при инсулт и инфаркт намаляват с всяка изминала минута.

Страни като Норвегия и Дания също са започнали да прилагат системата на Дейвид Фредман. Ето как съвременната технология може да бъде в помощ на човека.

Ако сте харесали идеята, споделете тази статия с приятелите си в социалните мрежи!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *