Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как протича очният преглед?

Рутинният очен преглед е безболезнен и обикновено не трае повече от половин час. Ако вече носите очила или лещи, вземете ги със себе си. Лекарят ще ви задава общи въпроси за очите, здравето и медикаментите, които приемате. Може да ви попита за случаи на очни заболявания в семейството, в случай, че сте застрашени от наследствени проблеми, както и за работата и хобитата ви, тъй като те могат да засягат зрителните ви нужди и вероятността от напрежение и наранявания.

Очният преглед е предвиден за оценяване на общото състояние на очите и очните мускули, както и за потвърждение на нормалното им функциониране – координирано и балансирано. Той може да открие други здравословни проблеми – високо кръвно налягане или повишен холестерол например – които не са пряко свързани с очите ви. Офталмологът ще прегледа очите ви при далечно и близко зрение и ще установи точния диоптър, от който евентуално се нуждаете. В края на прегледа или ще получите рецепта за очила и контактни лещи, или – удостоверение за доброто ви зрение без нужда от корекции.

Очният преглед обикновено трае около 30 минути
Очният преглед обикновено трае около 30 минути

ФЕНЕРЧЕТО НА ОФТАЛМОЛОГА
За преглед на окото се използва инструмент, наречен офталмоскоп. Той прилича на дълго, тънко фенерче с ярка светлина, която специалистът насочва към ретината. Към него е прикрепена увеличителна леща, през която лекарят преглежда задната страна на окото. Офталмоскопът се използва за следните проверки:

– Рефлекс на зеницата
Нормалните зеници се смаляват или свиват при ярка светлина. Светлината от офталмоскопа ще предизвика както пряк рефлекс на зеницата – свиване откъм посоката на светлината – така и последващ рефлекс, при който насочената към едното око светлина кара зеницата на другото също да се свива. Бавна, неравномерна или анормална реакция на зеницата може де бъде сигнал за проблем в нервната обезпеченост на очите.

– Червени рефлекси
Червеният рефлекс използва ефекта, причинител на „червени очи“ във фотографията. Когато офталмологът поглежда право в зеницата през офталмоскопа от разстояние 30-45 см, светлината достига задната част на окото и се връща обратно по същата линия. Обикновено тя изглежда червена заради цвета на кръвоносните съдове в ретината. Ако това не се случи, възможно е да има проблем с роговицата, лещата или ретината да пречи на отразяването на светлината.

КАКВО МОЖЕ ДА РАЗКРИЕ ОФТАЛМОСКОПЪТ?
Оптиците използват офталмоскоп, за да се уверят, че нямате очни заболявания като макуларна дегенерация, сълзене или отлепване на ретината, както и да проследяват промени, които могат да бъдат симптоми за други състояния като диабет или висок холестерол. Ако се установят подобни изменения, е много вероятно да бъдете насочени към очен специалист или към личния си лекар. Подобна консултация е изключително важна за ранното засичане на проблема, което позволява бърза реакция за подобряване на здравето или дори за спасяване на зрението.

ПРОВЕРКА ЗА ГЛАУКОМА
Ако сте над 40 години, очният ви преглед вероятно включва проверка за глаукома. Понякога глаукомата предизвиква промени в ретината, които могат да се наблюдават през офталмоскоп.

Ще ви бъде направен и „тонометричен“ тест за измерване на налягането в очните ябълки, тъй като високото налягане често причинява развитие на глаукома. За тази цел ще ви помолят да погледнете през окуляр, докато специален инструмент насочва малка струя въздух към предната част на всяко око – не е болезнено, но ще ви накара да премигвате. Това е обикновен преглед и резултатите не са окончателни, затова могат да ви бъдат назначени и по-задълбочени изследвания.

ОСТРОТА НА ЗРЕНИЕТО
Следващата част от очния преглед проверява остротата на зрението, позната като зрителна острота (ЗО). Формулярът, който получавате след очния си преглед, може да включва измерване на 3О, но то невинаги се включва в рецептата ви за очила или контактни лещи.

Целта на тази част от прегледа е да се разбере доколко конусовидните ви клетки различават дребните детайли. Оптикът тества всяко око поотделно, докато покрива другото и проверява зрението ви с или без коригиращи лещи. Обичайният тест за това е познатата таблица, наречена таблица на Снелен, която изобразява редици от букви (или цифри) в низходяща градация. Зрението ви се оценява според най-малките букви (цифри), които можете да разчетете от фиксирано разстояние.

За малките деца и за неграмотните се използват различни таблици. Една от тях има прости изображения вместо букви, а друга – „Опакото Е“ – показва редици от главни букви „Е“, обърнати в различни посоки. Пациентът просто трябва да каже посоката, в която е обърната буквата.

КАКВО Е „НОРМАЛНО“ ЗРЕНИЕ
Оптималната острота на зрението се описва като 20/20 (или 6/6 по метричната система). Това означава, че можете да разчитате букви с определен размер – обикновено осмия низходящ ред в таблицата на Снелен – от разстояние 6 м. Резултатът се изразява като дроб и колкото по-голяма е втората цифра, толкова по-лошо е зрението. Така че ако резултатът ви е бил 20/40 (или 6/12), това означава, че се нуждаете от два пъти по-големи букви в сравнение с някой с нормално зрение, за да можете да ги видите (или разстоянието между вас и таблицата трябва да е наполовина по-малко).

Лекарят може да запише резултатите ви не като дроб по Снелен, а като съответстващото й число: 20/20 или 6/6 се равнява на 1,0, докато 20/40 или 6/12 се равнява на 0,5 – така, записана като десетична дроб, колкото по-висока е цифрата, толкова по-добро е зрението ви.

СРЕДНО Е ПО-ДОБРЕ ОТ НОРМАЛНО
Остротата на зрението обикновено се подобрява до 25-годишна възраст и повечето младежи със здрави очи могат да четат редовете с най-малките букви под реда 20/20. Това „по-добро от нормалното“ зрение влиза в границите на таблицата на Снелен, метричната или десетичната система по-горе. Всъщност обикновено резултатът при здрави очи е между 20/16 и 20/12, което означава, че средното зрение е по-добро от 20/20 или е „нормално“. Ако резултатът от теста ви е 20/10 (или 6/3, или 2,0), това означава, че можете да виждате от 6 м буквите, които някой с „нормално“ зрение вижда от 3 м.

КАКВО ОЗНАЧАВА РЕЗУЛТАТЪТ ВИ
Ако не можете да четете реда 20/20 от таблицата на Снелен от нужното разстояние, страдате от нарушена зрителна острота. Може да сте късогледи, далекогледи или да имате астигматизъм, или очно заболяване като катаракта или макуларна дегенерация. Ако остротата ви е само леко намалена, около 20/20 (6/9), все още можете да шофирате без проблем. Ако резултатите ви показват ниво по Снелен 20/60 (6/18) или по-ниско, зрението ви се определя като ограничено и може би ви е трудно да гледате телевизия отдалече, да разчитате пътни знаци или да разпознавате близки на улицата.

Проверката с таблица на Снелен не е единственият арбитър за зрението ви. Тя може да измерва способността ви да различавате букви, които рязко контрастират с фона си, от фиксирано разстояние и при добро осветление. Това не показва непременно колко добре виждате в реалния живот.

БЛИЗКО ЗРЕНИЕ
Лекарят ви ще провери и колко добре фокусирате обектите отблизо, използвайки карти с малки параграфи текст, чийто шрифт постепенно се смалява. Ще ви помоли да държите картата на определено разстояние (обикновено около 40 см) от очите си. Оптикът ви ще запише най-дребния текст, който можете да разчетете, и разстоянието, от което го правите. Размерите на буквите върху картата се пресмятат така, че да показват еквивалента на зрение 20/20 и вариациите му във всяка посока, с или без очила или лещи.

Повечето млади хора, които се справят добре при далечно разстояние, отбелязват 20/20 или повече и на близкото. Но около 40-ия рожден ден започваме да забелязваме, че трябва да държим картата все по-далече, за да можем да я разчетем. Това се нарича пресбиопия и не е причина за тревоги. Просто означава, че ви трябват очила за четене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *