Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синусова инфекция – какви са причините и как се лекува?

Под синуит или синусова инфекция разбираме предизвикано от инфекция възпаление на синусите (околоносните кухини).

Описание

Синусите са двойка кухини, разположени между лицевите кости. Те са няколко вида:
– Челни (фронтални) синуси, разположени над очите зад центъра на веждите.
– Горночелюстни (максиларни) синуси, разположени в горната челюст, от двете страни на носа.
– Решетъчни (етмоидални) синуси, разположени между очите точно зад основата на носа.
– Клиновидни (сфеноидални) синуси, разположени зад решетъчните синуси и зад очите.

Синусите са свързани с носа. Те са покрити с лигавица, подобна на тази в респираторния (дихателния) тракт. От лигавицата излизат малки косъмчета, наречени цилии (микро-власинки). Те трептят постоянно, като по този начин придвижват слузта, произвеждана в синусите, към респираторния тракт, като с това го прочистват от налични шлаки и микроорганизми. При оток на лигавицата на синусите нормалното движение на слузта се нарушава. Задържаният секрет изпълва синусите, като причинява неприятно усещане за вътрешен натиск и предоставя отлична среда за развитие на инфекциозни бактерии.

Причини и симптоми
Оток в резултат на алергии предизвиква симптоми като натиск, болка и запушване, но алергиите могат да са предпоставка и за бактериални инфекции. Въпреки че бактериите се смятат за най-разпространената

Различни са причините за синусовата инфекция
Различни са причините за синусовата инфекция

причина за синусовата инфекция, последните научни изследвания сочат като друга основна причина гъбичките. Streptococcus pneumoniae причиняват около 33%, a Haemophilus influenzae – 25% от всички заболявания. Двадесет процента от синусовите инфекции при децата се дължат на Moraxella catarrhalis. При хора със слаба имунна система (включително пациенти с диабет, синдром на придобитата имунна недостатъчност – СПИН, болни от рак и пациенти с трансплантирани органи, чиито лекарствени средства намаляват имунната им активност) синусовите инфекции може да са в резултат на гъбички от вида Aspergillus, Candida или Mucorales. Към подобни инфекции са предразположени и болните, приемащи антибиотици.

Острите синусови инфекции най-често се появяват след инфекция на горните дихателни пътища или простудни заболявания. Простудното заболяване се проточва дълго време, с постоянно и влошаващо се запушване. Секретът от носа често се променя – сгъстява се и от безцветен става жълтозелен на цвят. Температурата се повишава. Появява се главоболие и болка около синусите, както и чувство за напрежение при навеждане. Понякога се усеща болка в челюстта или зъбите. При децата най-често се наблюдава разстроен стомах, тъй като секретът от носа слиза надолу към гърлото и стомаха. Някои пациенти страдат и от кашлица. През последните години лекарите съветват оцветената слуз да не се приема задължително като признак на бактериална инфекция. Тя може също да има вирусен произход, а болните е добре да избягват прекомерната употреба на антибиотици.

Диагностициране
Общите прегледи в лекарския кабинет дават резултати с различна степен на надеждност и достоверност. Възможно е например потупването върху синусите да предизвика болка при пациенти със синусова инфекция, но е възможно и да не предизвика такава. По същия начин в част от случаите добър ефект има процедурата, наречена синусова трансилюминация (диафаноскопия), при която лекарят допира до бузата на пациента фенерче и поглежда в отворената му уста. В нормално състояние, когато синусите са изпълнени с въздух, светлината преминава през тях и се отразява в горната част на устата като червено петно. Когато синусите са пълни със секрет, лъчите не преминават. Този тест може да е полезен, но в никакъв случай не може да се смята за категоричен при поставянето на диагнозата.

Рентгеновите снимки и компютърната томография на синусите се прилагат ефективно както при остри, така и при хронични синусови инфекции. При хронична синусова инфекция се използва риноскоп (уред за оглеждане на вътрешността на носа), за да се види дали заболяването не е причинено от анатомична обструкция. Когато септумът (хрущялът, който разделя двете носни кухини) е изместен, говорим за девиация (изкривяване) на септума. Това може да доведе до хронична обструкция (запушване), предразполагаща към развиване на инфекции.

Лечение
Според едно проучване, проведено през 2001 г. в Северна Калифорния, използването на алтернативни методи за лечение на риносинуит и астма достига 52% през последните 12 месеца, като най-използвани са билковите средства, основно продукти със съдържание на ефедра (Ephedra sinica). Хроничното възпаление на синусите често се свързва с алергия към храни. Препоръчва се елиминираща диета, чрез която да се определят храните, предизвикващи алергията. При синуит и алергия е добре да се прави промивка на носната кухина със солен воден разтвор, който прочиства каналите и секрета. Към соления разтвор може да се добави хидрастис (Hydrastis canadensis). Друг билков медикамент за вътрешна употреба е смес от очанка (Euphrasia officinalis), хидрастис, бял равнец (Achillea millefolium), хрян и ефедра, а при наличието на инфекция – смес от ехинацея (Echinacea), баптизия и лаконос (Phytolacca decandra или Phytolacca americana).
Привържениците на хомеопатията предлагат различни средства за лечение на синуит – бял арсенов оксид (Arsenicum album), калиев бихромат (Kalium bichromium), стрихнинов орех (Nux vomica), живачен йодид (Mercurius iodatus) и силика (силициев диоксид). Андрографис паникулата, известен и под името Kalmegh, се препоръчва за борба със зимни синусови инфекции. Обикновено се комбинира с ехинацея. За лечение на синусово възпаление се използва също така акупунктура, както и разнообразни хранителни добавки – витамин А, С, Е и цинк. Контрастната хидротерапия (водолечение) представлява редуване на горещи (3 минути) и студени (30 секунди) компреси три пъти дневно, като се завършва със студен компрес. Прилага се директно върху синусите, за да се облекчи чувството за напрежение и да се ускори лечението. Инхалация с разтвор от две чаши вода и няколко капки смес от етерични масла на мащерка, розмарин или лавандула отпушва синусите и унищожава бактериите, причинители на инфекцията.

Алопатично лечение
При остра синусова инфекция с диагноза бактериална инфекция традиционно се предписват антибиотици. Подходящи са тези, които съдържат сулфонамиди, амоксициклин и различни цефалоспорини. Обикновено се приемат две седмици, но лечението с тях може да продължи и по-дълго. В проучване от 2001 г. се твърди, че при леки до средно силни синусови инфекции видът на антибиотика не е от значение. Тъй като съществуват 16 вида антибиотици, които спират инфекцията, цената също може да е определяща. Според проучването лекарите биха могли да отложат назначаването на антибиотици при пациенти с леки симптоми и да ги предписват само когато оплакванията продължат повече от седмица или в случай че състоянието се влоши.

Деконгестантите или деконгестантните назални спрейове често дават добри резултати. Ацетаминофенът и ибупрофенът намаляват болката и главоболието. Овлажняването на въздуха с подходящ уред не допуска изсушаването на секрета и успокоява съпътстващата кашлица и болното гърло. Хроничните синусови инфекции често се лекуват от самото начало с антибиотици. Стероидните спрейове намаляват отоците в назалните канали. Ако причината за хроничната инфекция е анатомична, може да се наложи коригираща хирургическа намеса. При нея обикновено се взема проба, за да се установи наличието на организми, причинители на инфекцията. При гъбична синусова инфекция е необходимо да се почистят синусите. Следва относително дълъг процес на усилено противогъбично лечение с амфотерицин Б, прилаган венозно. Този вид инфекция може да се лекува и с помощта на билки.

Очаквани резултати
Резултатът от лечението на синусови инфекции обикновено е отличен, макар някои болни да са сравнително предразположени към подобни инфекции след простуда. При гъбичните синусови инфекции обаче се наблюдава относително висока степен на смъртност.

Превенция
Превантивните мерки включват добра хигиена и намаляване на простудните заболявания, избягване на цигарен дим, диагностициране и лечение на алергии, въздържане от гмуркане в плувни басейни и други водоеми, ограничаване на млечните и/или житните продукти. През зимата е добре да се използва овлажнител за въздух, тъй като сухите назални канали се напукват и допускат навлизането на бактерии. При наличие на алергично заболяване се препоръчват назални спрейове за предотвратяване на възпалението на назалните канали и улесняване на нормалното движение на секретите. В доклад от 2003 г., публикуван в Швеция, се препоръчва болните да си тананикат. При това упражнение те издишат 15 пъти повече въздух, а с него и вредните микроби от носните пътища.

ПРИ ПРОБЛЕМИ СЪС СИНУСИТЕ – ЛУЛА ИНХАЛАТОР С ХИМАЛАЙСКА СОЛ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *