Петте принципа на Рейки – даряват здраве и спокойствие!

Петте принципа на Рейки са въведени за първи път от японския император Мейдзи(1868 – 1912 г.) като ръководство за живот

рейки По-късно са приспособени от д-р Усуи към нашето съвремие. Те не са нравствен кодекс, който трябва да се следва неотклонно. През тях като червена нишка преминава мисълта за единството между човека и Космоса.

ТОЧНО ДНЕС НЕ СЕ ГНЕВИ!

В самия гняв няма нищо лошо. Той е само признак на това, че се опитвате да плувате против естествения ход на събитията. Най-разумното поведение е да признаете гнева, да го наблюдавате и по този начин да се избавите завинаги от него. Щом престанете да се отъждествявате с емоцията, огънят угасва. Много ефективен метод за справяне с гнева и с други видове енергии (които ни изглеждат неконтролируеми) е динамичната медитация, към която прибягват западните психолози и психо-терапевти за снемане на стреса и за емоционално облекчаване. С помощта на контролируемия катарзис можем да се избавим от нежеланото напрежение.

ТОЧНО ДНЕС НЕ СЕ ТРЕВОЖИ!

Тревожим се, защото се стремим да съществуваме отделно от цялото, да запазим усещането за собствената си отделност, която иначе не можем да почувстваме. Безпокоим се, че всичко може да стане не така, както сме очаквали, като при това отчитаме единствено собствената си изгода. Източник на безпокойство е страхът ни, че не можем да сме абсолютно сигурни в промените. Склонни сме да виждаме в цялото останало човечество съперници вместо спътници, а може би дори врагове. Забравяме, че Вселената е единна и само егото я разкъсва на части.

ТОЧНО ДНЕС БЛАГОДАРИ!

Всички знаем колко трудно е да гледаме всеки път с различни очи на преживяванията. Но моментът, когато случайно успеем, изглежда вълшебен и вечен. Съзнателно оценявайки това, което ни заобикаля -дали наш партньор, или стръкче трева, можем отново да намерим своето място в тази невероятно прекрасна приказка на живота. Така наречените „добро“ и „зло“ са част от него. Склонни сме да гледаме на собствения си и на живота на другите хора от ограничена перспектива, без да познаваме цялото, без да се доверяваме на момента и да приемаме това, което той ни предлага.

ТОЧНО ДНЕС РАБОТИ УСЪРДНО!

Този принцип не означава да работите по 18 часа в денонощието. Понятието „работи усърдно“ се отнася към работата над себе си, към заниманията с медитация и намирането на време за духовен растеж. Ценностите на вътрешния свят значително се отличават от ценностите на външния свят. Външната „тежка работа“ се превръща във вътрешно „ревностно служене“, където няма място за „тежест“. Във външния свят можем да работим, вървейки към определена цел, докато във вътрешния единствено съществуващото време е настоящият момент.

ТОЧНО ДНЕС БЪДИ ДОБЪР С ДРУГИТЕ

Всички йерархии са създадени от хората. Не е трудно да се види до какво води това: унищожаване на околната среда, глобално затопляне, неспиращи войни – безкраен списък със сърцераздирателни събития. Погледнете това, което ви заобикаля, с любящи очи и светът отново ще се превърне в чудесно пространство, излъчващо любов.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *