ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Газове в стомаха – кога се налага лечение?

Газовете в стомаха или червата представляват страничен продукт при разграждането на храната от бактериите, които се намират в стомашно-чревния тракт. Газовете могат да навлязат в храносмилателната система и при поглъщането на по-голямо количество въздух. Тялото абсорбира част от него, а останалата се изхвърля. Стомашно- чревните газове съдържат метан, въглероден диоксид, азот, водород и сероводород.

Образуването на газове е важна и нормална функция на стомашно-чревния тракт, като повечето здрави хора отделят до 1,2 л газ всеки ден. Миризмата им се дължи на малките количества сяра, освобождавани от бактериите. Когато газовете предизвикват болки и колики, се налага преглед и предприемане на лечение.

Една от основните причини за стомашните газове е консумираната храна
Една от основните причини за стомашните газове е консумираната храна

Причини и симптоми:

Образуването на стомашно-чревни газове може да се увеличи от някои храни, заболявания и лекарства. Най-честите причини за твърде голямото образуване на газове са:

– Храни, предизвикващи образуване на газове – лукът, бобът и зеленчуците от семейството на зелето, както и други, богати на фибри и сяра храни могат да доведат до образуването на прекомерно количество газове или до спазми в червата. Консумацията на големи количества мазнини също намалява способността на тялото да разгражда въглехидратите и може да доведе до образуването на по-големи количества газове.

– Стомашно-чревни заболявания и смущения – увеличеният метеоризъм (събиране на газове) е характерен симптом при възпалени черва, дивертикулит (възпалени торбовидни разширения на червата), непоносимост към лактоза, проблеми поради намалена абсорбция в червата, дисбактериоза (нарушен баланс между различните бактерии в червата) и други стомашно-чревни смущения.

– Поглъщане на въздух (аерофагия) – по време на хранене или дъвчене на дъвка може да се вкара допълнително количество въздух в стомашно-чревния тракт.

– Лекарства-определени медикаменти могат да доведат като страничен ефект до образуване на газове.

– Стресът и хранителните алергии могат също да причинят образуване на газове.

Симптомите за образуване на прекомерно количество газове са:

– Метеоризъм (увеличение на газовете евентуално с подуване на корема)
– Оригване или хълцане
– Стомашни спазми или колики
– Болки в стомаха

Диагноза:

Подробното запознаване с хранителния режим на пациента и щателния преглед, извършен от лекар, обикновено помагат за откриване на причината за повишеното образуване на газове и свързаните с него болки, причинени от определени храни или лекарства. Проблемите с образуване на газове, предизвикано от стомашно-чревно заболяване, се диагностицират по-трудно и обикновено изискват извършването на допълнително медицинско тестване, като колоноскопия или рентгенография (рентгенови снимки на храносмилателната система) на долната или горната част на стомашно-чревния тракт.

Лечение:

Промените в хранителния режим могат да елиминират причините за образуване на прекомерно количество газове, дължащо се на определена храна или напитка. Тук може да се добавят намаляване на захарите и мазнините в хранителния режим, както и поемане на по-малко количество храна, но по-често. Газовете, дължащи се на поглъщане на въздух, могат да се намалят с по-бавно хранене и с избягване на пушене, дъвчене на дъвка и чрез пиенето на течностите със сламка.

Лекарите, които практикуват алтернативна медицина, могат да препоръчат препарат от газогонни билки, например валериана (Valeriana officinalis) или лютива мента (Mentha piperita). Те могат да помогнат за премахване на дискомфорта и подуването, свързано с повишеното образуване на газове.

Хомеопатичните лекарствени средства срещу прекомерно количество газове в червата включват Carbo vegetabilis (растителен въглен), Nux vomica и Chamomilla. Предписването на хомеопатично лекарство зависи от общата картина на симптомите на пациента, настроението и темперамента му и трябва да се извършва от квалифициран лекар хомеопат.

За облекчаване на болката и дискомфорта, причинени от прекомерно количество газове, могат да помогнат хидротерапията, акупресурата, акупунктурата, йога, рефлексологията и леките физически упражнения.

Алопатично лечение

Продаваните свободно препарати на основата на ензима алфа-Д-галактозидаза (например Веаnо) могат да облекчат симптомите от газ, дължащи се на поемането на определени храни (особено бобови) при някои хора. Тези препарати обикновено са налични в течна форма или като таблетки. Други лекарствени средства, които се продават свободно, като например Gas-X, Phazyme и Mylanta, съдържат съставката симетикон, която може да намали газовите мехурчета в стомашно-чревния тракт. Хранителните добавки с ензима лактаза помагат на някои хора да усвояват лактозата (млечна захар) без образуване на газ.

Образуването на неголеми количества газове обикновено се лекува лесно, особено когато е предизвикано от хранителния режим. Когато обаче газовете са образувани в резултат на стомашно-чревни заболявания, лечението е по-трудно и зависи от типа и тежестта на разстройството.

Избягването на ферментирали храни, на драстично увеличаване на количеството поемани фибри, както и на поглъщането на голямо количество въздух могат да предотвратят образуването на прекомерно количество газове. Хората с непоносимост към лактоза трябва да избягват повечето млечни продукти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *