ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 болести, от които ни пази кафето

Учените реабилитираха кафето. Доскоро то беше смятано за вредна напитка, но днес вече не е така

kafe Според специалистите умерената консумация на кафе помага да се подобри състоянието и да се избегнат поне 5 сериозни болести. Хората, които пият на ден не повече от две чаши кафе, не вредят на сърдечно-съдовата система. Това изявление бе направено от учени от Харвардския университет, базирано на здравно проучване сред 130,000 човека, който са пиели редовно кафе.

Освен това любимата сутрешна напитка е полезна и предпазва организма от много коварни болести.

1. Невродегенеративни заболявания: болест на Алцхаймер, Паркинсон. Проучванията показват, че кофеинът блокира определени сигнални пътища в клетките – последователност от молекули, които са във вътрешността на клетките и служат за предаване на информация и изпълняват различни процеси. Консумацията на кафе инхибира тази сигнализация, допринасяща за развитието на сенилни заболявания на нервната система.

2. Цироза и други чернодробни заболявания. Изследователите открили един изненадващ факт: при алкохолиците, които редовно пият кафе, много по-рядко се развива цироза на черния дроб. Кофеинът има хепатопротективно действие, т.е. подобрява устойчивостта на чернодробните клетки на негативните ефекти на алкохола.

3. Предсърдно мъждене. Научни доказателства сочат, че това е често срещана болест на сърцето, но ако се пие кафе, то тя се случва доста по-рядко. В същото време, ако такова нарушение вече е факт, кофеинът е противопоказанен.

4. Диабет. Кафето увеличава чувствителността на панкреаса към глюкозата, която влиза в тялото ни чрез храната. Така панкреаса става по-устойчив на промени в кръвната захар и по този начин се намалява риска от развитие на диабет.

5. Стареене. Много учени са признали стареенето като заболяване или поне като състояние на организма, при което той не може да се лекува или трудно се възстановява. Кафето е средство за превенция на преждевременното остаряване.

Достатъчно е да се изпиват две чаши кафе на ден, стига да не е много силно и чашите да не са прекалено големи, за да се възползвате от полезните качества на кафето. Също така трябва да отбележим, че хората с вече съществуващи сърдечни проблеми, както и такива с високо кръвно, трябва внимателно да консумират кафе.

И още нещо – безкофеиното кафе има само вкус на кафе, но иначе няма почти нищо общо с невероятната напитка, която ни дарява със свежест в трудни моменти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *