Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето кои твърдения за холестерола учените обявиха за безпочвени митове!

Искате ли да разберете какво наистина причинява високият холестерол и дали спортът може бързо да регулира нивото му? Прочетете, за да научите и абсолютно изненадващи факти за т. нар. „добър“ холестерол и вредните храни.

cholesterolНИВОТО НА „ЛОШИЯ“ ХОЛЕСТЕРОЛ Е ЕДИНСТВЕН ПОКАЗАТЕЛ ЗА РИСКА.

Всъщност, когато се говори за измерване нивата на холестерол, се взимат предвид HDL („добрият“ холестерол), LDL („лошият“ холестерол, който има свойството да се свързва с други вещества и да образува плаки по кръвоносните съдове) и триглицеридите (липопротеини, които провокират възпаления). Мнозина смятат, че за да се намали рискът от инфаркт и инсулт, е достатъчно да се контролират нивата на LDL холестерола и на триглицеридите. Но това съвсем не е цялата истина. Оказва се, че за дамите е най-важно да следят „добрия“ холестерол – ако той е с много ниски нива, то това е по-вредно за тяхното здраве, отколкото завишеното съдържание на LDL холестерола.

Безопасните нива на „лош“ холестерол варират спрямо индивидуалните особености на всеки от нас. Здрав непушач, без фамилна обремененост, трябва да поддържа нива на LDL холестерола не по-високи от 160 милиграма на децилитър. Докато хора, които имат няколко рискови фактора, трябва да следят той да е не повече от 100 милиграма на децилитър.

Тъй като HDL холестеролът се бори с възпаленията и с „лошия“ холестерол, то целта на всеки от нас трябва да е достигане на нива от поне 50-60 милиграма на децилитър.

ХОЛЕСТЕРОЛЪТ ОТ ХРАНАТА ЗАПУШВА АРТЕРИИТЕ НИ.

Скорошни научни изследвания все повече опровергават тезата, че холестеролът, който естествено се съдържа в яйцата, скаридите и други храни, се отлага директно по стените на кръвоносните съдове. Всъщност жълтъкът на яйцето е богат на омега-3 мастни киселини, които са много полезни за сърцето. По-разумно е да намалите наситените мазнини (от червеното месо и млечните продукти), защото те провокират черния дроб да произвежда повече LDL холестерол. Съблюдавайте дневният ви прием на наситени мазнини да не е повече от 76 г.

УПРАЖНЕНИЯТА БЪРЗО НОРМАЛИЗИРАТ НИВАТА НА ХОЛЕСТЕРОЛА. Ако вече сте с доказани високи нива на „лош“ холестерол и триглицериди, като част от лечението най-вероятно лекарят ви е препоръчал редовно спортуване. Има изследвания, според които 40 минути аеробна активност на ден могат значително да намалят нивата на триглицеридите, както и да повишат тези на „добрия“ холестерол. Да, само че при дамите се иска повече търпение, защото на тях ще им е нужно повече време, отколкото на господата. Друго проучване показва, че за резултатите, които мъжете постигат за 3 месеца тренировки, на жените им са нужни 6 (дори и повече) месеца упражнения. Както и да е, усилията си заслужават, защото редовното спортуване спомага за поддържане на нормални нива на кръвното налягане и предпазва от наднормено тегло.

ИМА ХОРА, КОИТО НЕ СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ. Ако досега няколко пъти сте измервали нивата на холестерола и триглицеридите си и резултатите са били добри, не си мислете, че това ще е винаги така. За съжаление, на средна възраст нивата на холестерола и триглицеридите се променят драстично, особено след менопаузата рискът от лоши резултати се покачва значително. Затова е добре да се изследвате профилактично веднъж на три години.

Знаете ли, че доматеният сок е по-полезен от доматите?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *