Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сънотворните могат да ни разболеят от рак

Учени от международен екип алармираха за опасна връзка между приема на сънотворни таблетки и риска от рак на белите дробове. Колкото по-често и по-продължително заспиваме с хапче, толкова по-висока е вероятността да се разболеем от смъртоносната болест, дори никога в живота си да не сме палили цигара.

сънотворни
Честият прием на сънотворни увеличава риска от рак

Мащабното изследване е установило, че честият прием на някои популярни сънотворни като ксанакс и валиум увеличава три пъти риска от рак на белите дробове, информират от medikforum.ru. Изследователите от Великобритания, Финландия и Норвегия са изследвали историите на повече от 30 000 доброволци, за да достигнат до този стряскащ извод.

Сънотворните са често търсено помощно средство от напрегнатите, живеещи в стрес съвременни хора. Начинът на живот за милиони хора е свързан с различни разстройства на съня; споменатите медикаменти се считат за безобидни и с минимални странични ефекти. Оказва се обаче, че те могат да вкарат потребителите в смъртоносна примка и да разбият всеобщата представа, че от рак на белите дробове страдат преди всичко пушачите.

И това не е всичко, отбелязват авторите на проучването. Повишен в този случай е и рискът да се разболеем от рак на устната кухина, носа и гърлото. Рискът нараства два пъти и половина, ако редовно заспиваме с хапчетата два пъти в седмицата. Ако тази схема се поддържа три години и по-дълго, рискът вече е троен.
Хипотезата за връзка между сънотворните и белодробния рак не е нова. Тя е лансирана преди няколко години, но не е била защитена добре поради малкия брой наблюдавани пациенти. Сега статистиката е впечатляваща и учените са категорични, че е опасно да заспиваме с лекарства от групата на бензодиазепините и т.н. z-хипнотици, каквито са золпидем и зопиклон. Най-сериозните предупреждения все пак се отнасят за вече споменатите валиум и ксанакс, както и за тамезепам.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *