Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Искате ли да дадете подкрепа на болен приятел? Вижте как!

Може да не знаете какво да кажете или направите, когато се окаже, че ваш близък е сериозно болен. Но има начини да сте полезни – ето как.

bolen priatel3Хроничните заболявания не са само за хората в напреднала възраст – те могат (и го правят!) да ни атакуват всякога. Предлагаме ви съвети на психолози как да помогнете на приятел, сполетян от сериозен здравословен проблем.

Първо разберете собствената си реакция

Когато узнаете лошата новина, може да бъдете обзети от най-различни емоции – шок, отчаяние, гняв, объркване и, най-накрая – страх. Това е напълно естествено, защото почти автоматично се поставяте на мястото на болния си близък. Може да ви обземе дори паника. Затова трябва да си кажете, че не става дума за вас, не вие сте болни, а приятелят ви.

Реакцията ви може да има връзка и с предишен случай, когато друг ваш близък е бил болен, или сте загубили любим човек. Може да ви се стори непоносимо да преминете през всичко това отново. Съветът на психотерапевтите е да се опитате да се изправите лице в лице със страха си, да сте достатъчно смели да разберете какво го отключва и да осъзнаете, че миналият случай е бил друг, различен, част от натрупания ви жизнен опит.

Ако не можете да го преодолеете сами, помислете за психологична помощ за себе си, както и за други варианти за подкрепа. Каквото и да предприемете, само не изчезвайте. Това е последното нещо, от което има нужда приятелят ви в този тежък за него момент – близките му да не са край него.

Присъствайте в живота му

Няма целебни думи, които магически да помогнат на болния. Можете да му кажете, че съжалявате, че трябва да мине през всичко това, или просто да признаете, че не знаете какво да кажете. Избягвайте обаче, колкото и да ви се иска, да споделите: „Знам как се чувстваш“. Защото наистина не знаете!

Оставете приятеля си да води разговора, позволете му да реагира както иска – да говори или да мълчи. Нека обаче усети, че сте до него и с него в трудния период от живота му, че искате да сте заедно, дори само просто да си седите.

 

Ако реши да разкрие пред вас притесненията си,не бива да го убеждавате,че няма страшно, че всичко е наред. Не се опитвайте да променяте темата, за да отклоните вниманието му, да го разсеете от тежките мисли. Оставете го да говори, питайте го за тревогите му, нека се открие напълно (щом е започнал), а вие бъдете смели да чуете за всички страхове,които изпитва. И слушайте, слушайте търпеливо и с внимание. Присъствайте в неговия свят.

bolen priatel2Бъдете практичният помощник

Ако чувствате, че не сте роден за „душеприказчик“, че не издържате да слушате и да съпреживявате тревогите и притесненията, тогава бъдете практичният приятел. Вземете нещата в свои ръце, но не като предложите неопределено: „Ако мога да направя нещо за теб, само ми кажи“.

Човек, който е сполетян от тежка болест, едва ли може да се сети за нещо конкретно между всичките изследвания, консултации, терапии, психическо натоварване и физическа умора, в които се намира. Нека инициативата дойде от ваша страна.

Не е добре обаче веднага да превземете дома му, като започнете да му носите храна, да чистите, да пускате пералнята, да зареждате хладилника. Съобразявайте се с неговото състояние и не натрапвайте помощта си. Обадете се например и кажете, че днес имате свободно време и може да го придружите до клиниката, където провежда терапията си, или да вземете децата му след училище.

Друг път предложете да му занесете негово любимо ястие, което ще приготвяте и без това за семейството си, или да му купите нещо, от което има нужда. Така няма да го притесните, че правите нещо само за него. Може да отидете заедно на разходка, докато пералнята се върти, и после да прострете. Оставете избора на болния, но не го затрупвайте с много варианти – така ще му е по-лесно да посочи с какво ще сте най-полезни.

bolen priatel1Погрижете се за партньора на болния

Той живее с него, докато вие идвате и си отивате. И който и друг да дойде, обръща внимание на болния,не на партньора му. А той също има нужда от подкрепа.

Намерете време да го изслушате, ако иска да  сподели с вас. Предложете  да го заместите в някой  ангажимент (например да  закарате болния на консултация), да го отмените в някои грижи, за да има време за себе си. Убедете го, че  трябва да излиза с приятели, да се отделя от всекидневието, за да се презареди с нови сили. Включете и  други ваши близки в грижите за болния и партньора му, така няма всичко да се струпва на един човек.

Продължавайте да правите това, което сте обичали преди – спортувайте, забавлявайте се, смейте се на глупави комедии, не зарязвайте хобито си. Няма нищо лошо в това – така ще сте същият добър и ведър приятел, който сте били за близкия си, преди да се разболее.

И когато ви стане много тежко и ви се иска да споделите тревогите и страховете си за приятеля в беда, обадете се на вашия душеприказчик, за да ви изслуша. Всеки човек има нужда от малко помощ от приятел.

ПРЕПОРЪКИ НА БОЛНИЯ КЪМ ПРИЯТЕЛИТЕ

МОЛЯ, НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА:

Не прекъсвайте връзката с мен, нека аз решавам дали имам нужда от малко усамотение.

Не ми повтаряйте, че трябва да мисля само позитивно. През повечето време го правя, но имам право понякога да съм малко уплашен или тъжен.

Не ми предлагайте алтернативно лечение. И без това в главата ми се въртят хиляди тревоги за успеха на терапията ми и още повече истории за чудодейни лекове, разказани от мои събратя по съдба, докато чакаме пред кабинета на лекаря.

Не ме питайте какви са прогнозите за развитието на болестта и лечението ми. Може да не искам да ви кажа, а може и да не знам.

МОЛЯ, НАПРАВЕТЕ ТОВА:

Пращайте ми съобщения, обаждайте ми се, пишете ми имейли просто така, да ми кажете едно „здравей“.

Разказвайте ми за себе си, какво ново се случва, така както правехте, преди да се разболея – болестта ми не прекъсва интереса ми към вас.

Придружете ме на поредната химиотерапия, ако имате време да ми отделите цял ден – за да се върнем заедно и да усетя подкрепата ви.

Закарайте ме, ако не мога да шофирам, до поредната консултация с лекаря ми. Мога да взема и такси, но така ще чувствам приятелско рамо.

 

Какво е емпатия и как да я усвоим?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *