Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на простатата! Какво да правим?

Можете ли да ми дадете повече информация за карцинома на простатата? Хистологията на баща ми показа това. Преди седем месеца простатата му беше премахната и сега вече е с рецидив – появи се кръв в изпражненията и кървеше доста. През този период той е приемал андрокур. За да се спре кървенето, му предписаха 10 курса палиативна лъчетерапия и засега е по-добре. Но какво да предприемем оттук на­татък? Урологът казва, че този видкарцином на простатата е изключително рядко срещан и не се поддава на хормонално лечение. Моля ви за повече информация!

Галя Тончева – Варна

Ракът на простатата е злокачест­вен тумор, който обикновено започва от външната част на жлезата.

При повечето мъже този процес се развива много бавно. Всъщност, много от тях дори не разбират, че са имали рак на простатата. Ранният рак е ограничен само в рамките на жлезата и могат да минат години, преди да се проявят симптомите. Простатата обикновено се увеличава с възрастта и поради специфичното й разположе­ние около уретрата, може да създаде проблеми при уриниране. В ранния ста­дий ракът не дава симптоми. Когато заболяването се изяви, те могат да включват:

Необходимост да се уринира често, особено нощем, трудност или невъзмож­ност за уриниране.

  • Слаба или прекъсната струя,
  • Болка или парене при уриниране,
  • Болка при еякулация.
  • Кръв в урината или еякулата.

Други симптоми, свързани със заболяването, ca:

  • Болка и чупливост на костите.
  • Анемия,
  • Безпричинна загуба на тегло и отпадна­лост.
  • Летаргия.

Има много начини за лечение на рака на простатата. Новите видове терапия дават все по-голям шанс за успех при това значимо заболяване. Ето най-ва­жните от тях:

  • Активно наблюдение – раковият процес се наблюдава внимателно, без да се прилага някаква специфична те­рапия. Приложимо е в случаите, в които заболяването е налице, но се развива изключително бавно и не дава особена симптоматика. Предпочита се при паци­енти с тежки придружаващи заболявания и възраст над 80 години.
  • Хирургично лечение – използва се често при ранно откриване на заболя­ването. Хирургът премахва част или цялата простата при операция, наречена радикална простатектомия. Понякога това се последва от резекция на близко разположените лимфни възли. Някои не­желани странични явления са намалена потентност, трудности при уриниране и инконтиненция (изпускане).

Трансуретрална резекция на прос­татата (ТУР) – това е хирургичен метод за облекчаване на симптоматиката. Той не лекува и не премахва раковото заболяване. Използва се по-често при доброкачествено уголемена простата. Чрез специален уред с примка се прониква през уретрата, достига се простатата и чрез топлинно обработване се отстра­няват злокачествените променени зони. Предимството на този метод се състои в липсата на разрез и възможността да се провежда в амбулаторни условия.

Радиотерапия – използват се ви-сокоенергийни рентгенови лъчи, които убиват раковите клетки и смаляват тумора. Лъчението може да се прилага чрез външен източник (външна радио­терапия) или чрез радиоактивни перли директно в тумора (вътрешна или брахи терапия).

Химиотерапия – при този метод в организма се вливат химични суб­станции, които унищожават раковите клетки. Използва се в случаите, когато ракът вече е метастазирал извън прос­татата.

Криотерапия (замразяване) – с малък разрез до простатата се вкарва малка тръбичка и с помощта на течен азот раковата тъкан се замразява и разрушава.

Хормонотерапия – раково тран­сформираните клетки на простатата се влияят от нивото на мъжките хормони (андрогени) при своя растеж и развитие. Понижаването нивото на андрогените води до смаляване на тумора.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Рак на простатата! Какво да правим?

  1. Pingback: Простатата побира повече от 100 камъка | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *