Колко полезни са пясъчните бани: 3 чудотворни свойства

Не е достатъчно само да лежите върху топлия пясък. Задължително е да се възползвате и от неговите лечебни свойства

пясък Лекарите препоръчват на всеки, който е на почивка и се радва на синьото море и топлия пясък, да си позволи удоволствието и да си направи пясъчни бани.

Тази процедура е много ефективна. Пясъчните бани подобряват физическото здраве и ефективно облекчават стреса.

1. Температурен ефект

На първо място, пясъчните бани имат благоприятен термичен ефект. Пясъкът е загрят до 40-50ºС, топлоустойчив е и е хигроскопичен. Като резултат той бавно и равномерно затопля кожата, активира метаболитните процеси и механизмите за отделяне на токсини и подобрява притока на кръв. Трябва да се отбележи, че почти е невъзможно да се прегреем от пясъчните бани – пясъка попива потта отделяна от тялото, когато е изложено на топлина, така че ние се намираме в удобен пашкул с температура 37-38ºС.

2. Механично действие

По време на пясъчната баня пясъкът нежно масажира повърхността на кожата с песъчинки, които имат различни форми и гъстота. Това има положителен ефект върху нервите, кръвоносните и лимфните съдове, има и обезболяващ ефект (болката преминава в пясъка).

3. Химическо изложение

Пясъкът е изпълнен с минерални соли – карбонати на силиция, калция и магнезия, които по химичен реагират с потта, която тялото отделя. В резултат се образува на въглероден диоксид, който активира обмена на газове в тялото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *