ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарства против астма

Целта при лечението на астма е да се използва най-малкото възможно количество медикаменти и да се постигнат две неща: поддържане на дихателните пътища отворени по време на пристъп и в дългосрочен план и намаляване на възпалението, което е в основата на заболяването.

Противовъзпалителните лекарства, които обикновено се предписват при астма, са инхалаторни кортикостероиди и левкотриенови модулатори. За да останат отворени дихателните пътища, често се назначават бронходилатори с краткосрочно или дългосрочно действие, известни като бета2-агонисти.

Според остротата на симптомите лекарят преценява как точно да лекува астмата на всеки пациент. Към заболяването най-често се подхожда по следния начин:

Лекарят преценява как точно да лекува астмата на всеки пациент
Лекарят преценява как точно да лекува астмата на всеки пациент

Стъпка 1: Предписва се бета2-агонист с краткотрайно действие, който да се ползва при появата на пристъпите. Ако на пациента са необходими една-две дози от него дневно, за да контролира симптомите, се преминава към стъпка 2.

Стъпка 2: Назначава се дневна ниска доза от инхалаторен кортикостероид, както и бета2-агонист с краткосрочно действие.

Стъпка 3: Ако симптомите все още остават неконтролирани, се добавя и ежедневен инхалаторен бета2-агонист с дългосрочно действие. Допълнителна възможност е да се започне и левкотриенов модулатор и/или теофилин или аминофилин. Те не оказват толкова предвидимо влияние при страдащите от астма в сравнение с редовно приеманите бета2-агонисти с дългосрочно действие и при употребата им е необходимо да се документира подобрението на симптомите или на белодробната функция.

Стъпка 4: Ако пациентът все още проявява симптоми, въпреки че взема ниска или умерено силна доза от инхалаторен стероид и редовно приема бета2-агонист с дългосрочно действие, вероятно е необходимо да се увеличи дозата на инхалаторния стероид и да се включат и други медикаменти като левкотриенови модулатори и/или теофилин.

Стъпка 5: Ако тревожните симптоми продължават, независимо от максималните дози инхалаторен стероид, от редовния прием на бета2-агонист с дългосрочно действие и от едно-две допълнителни лекарства, които са назначени, вероятно е нужен и редовен орален прием на стероидни таблетки.

Със стъпки 1-3 е реалистично симптомите да се премахнат напълно. Това често се случва на практика, при условие, че на пациента ясно е обяснено как да използва медикамента, най-вече инхалатора. Веднъж след като се овладеят признаците, целта е постепенно да се намали количеството лекарство до възможно най-ниската доза, нужна, за да се контролира астмата. Някои пациенти със силно изразено заболяване никога не успяват напълно да го контролират и при тях целта е да се балансира количеството медикаменти (и тревожните странични ефекти) с качеството на живот, което се постига.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *