Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Атеросклерозата може да бъде облекчена с диета

Известно е, че за разви­тието на атеросклерозата решаваща роля играят пови­шените нива в кръвта на някои вещества, съдържащи се в мазнините (липиди). Именно по тази причина лечението с диета на атеросклерозата е един от основните етапи на без медикаментозното й ле­чение. Правилно планираната диета е ефикасен метод за коригиране на нарушенията в метаболизма на мазнините и намалява концентрацията на кръвните липиди. Основни принципи на лечебната диета при атеросклероза са: ограни­чаване консумацията на живо­тински мазнини и храни с висо­ко съдържание на холестерол, увеличаване на приема на храни, съдържащи полиненаситени мастни киселини и витамини с антиоксидантни свойства.

• Диета при атероскле­роза: многобройни клинич­ни проучвания показват, че ключова роля в развитието на атеросклерозата играе нарушеният метаболизъм на мазнините (липиди) и пови­шаване концентрацията им в кръвта. Липидите (холестеро-лът) имат способността да се натрупват по стените на кръвоносните съдове, подпо­магайки развитието на ате­росклеротични плаки, а заедно с това и повишават риска от развитие на усложнения на атеросклерозата. От друга страна, премахването на на­рушенията в метаболизма на мазнините (например чрез дие-та) значително намалява риска от усложнения 6 разВитието на атеросклерозата, като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

В КОИ СЛУЧАИ ТРЯБВА ДА СПАЗВАТЕ ДИЕТА? Тя се препоръчва в следни­те случаи:

  • Наличието на атеросклероза и съдови увреждания на вътрешните органи, установени с помощта на различните методи на диагности­ката.
  • Наличието на рискови фактори за развитието на атеросклероза при различни категории пациенти (тютюнопушене, затлъстяване, диабет, хипертония).
  • Висок холестерол в кръвта.

КАКВА ТРЯБВА ДА Е ДИЕТАТА ПРИ АТЕРОСКЛЕРОЗА?

Правилата за хранене при лечение и профилактика на атеросклерозата са: нама­ляване на общата калорич­ност на диетата подобрява усвояването на мазнините, възстановява чувствител­ността на тъканите към глюкозата, подпомага бор­бата с наднорменото тегло. Калориите, необходими на възрастен човек, са около 2000-2500 (в зависимост от професията). Ограничаване на калориите под 2000 не се препоръчва.

НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЖИВОТИНСКИ МАЗНИНИ Те са основен източник на хранителния холестерол. Поради това диетата с ниско съдържание на животински мазнини намалява концентра­цията на холестерол в кръвта. Количеството на животински­те мазнини в диетата на па­циентите с атеросклероза не трябва да надвишава 30% (от всички хранителни калории).

НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА НАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Днес няма никакво съмне­ние, че високото съдържание в храната на наситени мастни киселини допринася за повиша­ване на холестерола в кръвта и увеличава риска от развитие на усложнения на атероскле­розата.

Наситените мастни киселини се срещат най-вече в животинските мазнини (масло, мас), някои растителни мазнини (палмово масло), както и
в маргарина. 

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *