Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това е най-важното, което всеки трябва да знае за ГМО

Връзката между раковите заболявания и генномодифицираните храни е известна отдавна

гмо Как и дали можем да ги познаем – това е друг въпрос. Най-добре е да се купуват продукти от проверени производители, да се предпочита скъпото и качественото пред евтиното и добре изглеждащо и не на последно място – ако е възможно да отглеждаме сами по-голямата част от нещата, с които се храним.

Ябълките и картофите с времето се натъртват и потъмняват. Но не и новите сортове, за които ни убеждават, че макар и с модифицирани гени, са безвредни и по-хранителни.

Много хора обаче избягват ГМО храните, стига да могат да ги разпознаят. Как става това?

В САЩ и Канада е лесно: ако етикетът премълчава дали продуктът е ГМО, се гледа цифровият код. Ако е 4-цифров и първата цифра е четворка, продуктът е натурален. Ако е 5-цифров и първата цифра е деветка, продуктът е ГМО.

Този начин върши работа и у нас, тъй като повечето храни са вносни. Специално картофите и ябълките ги издава оксидацията, че са ГМО. Тя е много по-бавна, отколкото при натуралните. Макар и безвредна, оксидацията прави тази стока неугледна и причинява финансови щети на търговците.

Друг начин за разпознаване е да се огледа ябълка или картоф, които са били срязани. Ако са ГМО, кората няма да се е свила навътре по ръба на срязването.

Освен това, около 90 процента от соята и царевицата, които се използват за производство, са ГМО.

Сьомгата, която се продава в големите вериги, също е дело на генното инженерство.

Днес 80 процента от онова, което се продава в магазините за хранителни стоки, е получено от ГМО.

В допълнение към царевица, ябълките и соята, други храни, които са одобрени за генетична модификация са рапично масло и животински продукти като мляко, яйца и месо. Също така в списъка са и: захарно цвекло, папая, люцерна, тиквички и жълта тиква.

Запомнете: дори и органичната храна може да има следи от ГМО. Това е заради полените и опрашването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *