Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са отровите в живота ни и как да се пречистим от тях?

Пречистването на организма ни от отровите е от жизненоважно значение за здравето на сърцето и изобщо на тялото ни

Чистотата безспорно е особено важна за здравето. Подобно на колата, косачката за трева и домакинските уреди, организмът ни функционира най-добре, когато го поддържаме чист. За сърцето в частност ще е най-полезно, ако се намира в среда, незамърсена от бактерии, вируси, дим, нечистотия и всички останали отпадъци, които затлачват артериите. Според едно 50-годишно изследване, публикувано в „Британски медицински журнал“, непушачите живеят средно с 10 години по-дълго от онези, които палят цигара след цигара ден след ден.

Защитата от грипните вируси може да намали риска от сърдечносъдово заболяване с една пета или повече. И, колкото и да е изне надващо, миенето на зъбите два пъти дневно се оказва изключително важно за здравото сърце. Друг факт от живота е, че колкото и приятен да е крайният резултат, повечето хора не обичат да чистят и това се отнася не само за дома, но и за начина им на живот.

Западната култура разглежда консумирането на богати храни, пушенето и пиенето като начин на забавление. Но не е задължително незамърсеният и здравословен за сърцето стил на живот да е лишен от удоволствия или да е скучен.

1-pre4istvane-1
Отровите се махат с миене

Изхвърлете отровите

Част от съветите ни, например доводите срещу тютюнопушенето, не са ви непознати, но много от доказателствата, свързващи ежедневните вредители на околната среда със сърдечносъдовите заболявания, вероятно ще ви изненадат. В статиите, които публикуваме се обяснява как химичните добавки, създадените от човека мазнини и преработените храни могат необратимо да увредят сърцето ви.

В този раздел се спираме на нехранителните токсини, които ни въздействат. Ще научите как дори и най-малките промени, на-пример използването на вода за уста или годишната противогрипна ваксина, могат да поддържат артериите ви чисти, а сърцето – здраво за години напред. На следващите страници са описани няколко прости стъпки, които ще ви помогнат да се избавите от увреждащите сърцето отрови.

Изхвърлете тютюна – Това може би ще ви се стори ужасяващо, ако цял живот сте били пушач, който се наслаждава на всяка цигара, но тютюнът е най-опасният сред замърсителите, свързани със сърдечносъдовите заболявания. Този вреден навик уврежда не само собственото ви сърце и артерии. Всеки път, когато излагате околните на цигарен дим, ускорявате втвърдяването и на техните артерии.

Пушенето причинява една пета от всички коронарни заболявания във Великобритания, а пушачите са със 70% по-застрашени от смърт, причинена от сърдечносъдово заболяване, от останалите. Като цяло рискът от инфаркт при пушач е с три пъти по-висок, отколкото при непушач. Колкото по-дълго сте пушили, толкова по-голяма е вредата. И обратно – колкото по-скоро откажете цигарите, толкова по-бързо се възстановява сърцето. Трудно е да спрете пушенето, но с помощта на никотинов заместител, съвременни лекарства и воля със сигурност не е невъзможно.

Ако ви е грижа за сърцето ви, трябва да откажете цигарите. Лекарят ще ви помогне, а ако използвате стратегиите, които следват, може да успеете и сами.

Мийте си ръцете – Микробите са навсякъде. Измиването с вода и сапун предотвратява попадането им в очите, носа или устата, където те могат да се намножат и да предизвикат инфекции и увреждащи сърцето възпаления.

Поддържането на добра лична хигиена предпазва не само от инфекции, но и от сърдечносъдови заболявания.

Правете си противогрипна ваксина – Ако се ваксинирате срещу грип, ще намалите вероятността от хоспитализация заради сърдечносъдово заболяване и значително ще понижите риска от инфаркт, ако вече сте във високорисковата категория. Във Великобритания се предлагат безплатни противогрипни ваксини на хора над 65 години, както и на рискови пациенти, например диабетиците.

Поддържайте зъбите си чисти – Пътят към здравото сърце минава през устата – не през стомаха, а през артериите. Вярвате или не, бактериите от лепкавата зъбна плака мо¬гат да проникнат във венците (ако те са възпалени) и сериозно да увредят артериите ви.

Поддържайте зъбите и венците си чисти и здрави и със сигурност ще имате причина да се усмихвате.

Тютюн

Счита се, че първите хора, пушили тютюн, са цивилизациите на майте в Централна Америка около 1000 г. пр. Хр. След експедицията на Христофор Колумб до Новия свят през 1492 г. членове на екипажа му се завърнали по домовете си с истории за хора, които вдишвали дима от горящи листа – ритуал, за който твърдели, че намалява умората, опиянява и облекчава симптомите при сифилис.

През 1586 г. английският учен Томас Херцът се възхитил на лечебната сила на „божествения“ дим, поеман в стомаха и главата с помощта на глинени лули, „откъдето прочиства… лошите течности и отваря всички пори и канали на тялото“.

Опасения относно вредите от тютюнопушенето се появяват за пръв път в списание „Ланцет“ към 1858 г. Почти век по-късно, през 1950 г., „Британски медицински журнал“ публикува доказателства за връзката между рака на белите дробове и пушенето. През 1965 г. британското правителство забранява рекламите на цигари по телевизията. Към 1971 г. тютюневите компании доброволно се съгласяват да отпечатват на всички кутии с цигари предупреждения за вредите върху здравето.

Вече знаем много повече

Днес знаем, че пушенето съкращава живота. През 2004 г. доклад върху едно дългогодишно проучване (което проследява здравето на 34 439 лекари в продължение на 50 години) съобщава, че онези, които не отказали цигарите, починали с около 10 години по-рано от останалите, които никога не били пушили. Добрата новина е, че отказването на цигарите на възраст 60, 50, 40 или 30 години връща към продължителността ни на живот респективно три, шест, девет или десет години.

Пушенето силно затормозява сърцето. Пушачите са със 70% по-застрашени от смърт, причинена от сърдечносъдово заболяване, от непушачите. Според едно финландско проучване, ако сте под 40 г. и пушите, има пет пъти по-голям риск да получите инфаркт, отколкото ако не го правите.

Цигарите ускоряват пулса, повишават кръвното налягане, провокират допълнително действието на факторите, водещи до сгъстяване на кръвта, понижават „добрия“ холестерол, увеличават триглицеридите и увреждат стените на кръвоносните съдове. А това не включва важната им роля при съдови заболявания като инсулт или импотентност, както и при болести на белите дробове като хроничен бронхит и емфизем.

Всяко кълбо дим

Всяко дръпване от цигара внася в кръвообращението ви над 4000 химически вещества, за 50 от които се знае, че в дългосрочен план причиняват рак. Димът съдържа и две силни отрови – никотин и въглероден оксид. Заедно те са по-голям товар, отколкото сърцето може да понесе (в повечето случаи).

Никотинът е и причината, поради която пушачите палят цигара. Той създава приятно, отпускащо чувство на еуфория. По ирония на съдбата той е и много силен стимулант, който вероятно ще ви убие, ако погълнете количеството, съдържащо се само в две цигари. Всъщност поемате само малка част от веществото от всяка цигара, но все пак достатъчна, за да покачи пулса ви в нездравословната зона.

Въглеродният оксид – отровният газ, изхвърлян от ауспусите на колите, също се отделя при горенето на тютюна. Когато го вдишате в белите си дробове, той измества кислорода от червените кръвни телца, което кара сърцето да бие учестено, за да може хранителните вещества и кислородът от кръвта да стигнат до всяка телесна клетка. Освен това натрупването на мастни отлагания – следствие от действието на никотина и въглеродния оксид, стеснява артериите и все повече ограни-чава притока на кръв към сърцето.

С времето кръвоносната ви система ще се задръсти, което може да доведе до трайни сърдечни увреждания. На свой ред недостигът на кислород за прекомерно натовареното сърце ви изправя пред риска от инфаркт. Колкото по-дълго пушите и колкото повече цигарен дим вдишвате, толкова по-голяма е опасността за вас.

Изгасете огъня

Въпреки че всички новини, свързани с тютюнопушенето, са мрачни, има светлина в тунела. Можете да избегнете вредните му ефекти и дори да поправите вредите, като спрете веднага. Няма значение колко дълго сте пушили – рискът ви от инфаркт намалява само 24 часа след като откажете цигарите.

След година рискът от сърдечносъдово заболяване, свързан с тютюнопушенето, ще е наполовина на този при активен пушач, а 15 години след като сте загасили последната си цигара ще падне до нивото на човек, който никога не е пушил. Ето какво е необходимо да знаете, за да откажете цигарите.

Нужна е мотивация – Вече прочетохте колко много ви вреди тютюнът – пише го и с големи букви върху всяка кутия цигари. Повечето пушачи знаят всичко това, но то не ги мотивира да спрат. Нужен им е външен стимул – може би да го направят заради хората, които обичат, например заради децата или внуците си.

Помислете си за щастливите събития, които ще пропуснете, ако животът ви се съкрати с 10-15 години. Раждането на внуче? Неговата сватба? Замислете се за всичките ви близки хора – семейството и най-добрите ви приятели. Кой ще ви липсва или на кого ще липсвате най-много, ако си отидете от света над десетилетие по-рано? Откажете цигарите заради тях.

Лекарят може да ви помогне – Макар и свободно продаван, към тютюна се пристрастявате точно толкова силно, колкото и към тежките наркотици като кокаин и хероин. Затова е възможно да не успеете да се откажете от него от първия опит.

Различни изследвания сочат, че ако се обърнете към лекар, шансовете ви да успеете са по-високи. Но не очаквайте той да поеме инициативата. Въпреки че медицинските работници разговарят с пациентите си за пушенето, в едно изследване, проведено в кардиологично отделение в Дарлингтън, било установено, че само 61% от хоспитализираните били посъветвани от лекарите си да откажат тютюнопушенето. Така че съобщете на лекаря си, че искате да спрете цигарите и помолете за помощ.

Опитайте с никотинов заместител – Хората често намират за ефикасна терапията с никотинови заместители в началния период на адаптация. Тези продукти са под формата на дъвки, лепенки, бонбони за смучене, инхалатори и спрейове за нос и се продават както с рецепта, така и свободно.

„Лайт“ вариантите рядко действат – Преминаването към по-леки цигари няма да запази здравето ви или да ви помогне да спрете да пушите. Има тенденция хората да пушат повече, по-дълго и по-често от леките цигари, за да си набавят желаната доза никотин. Пурите или лулата също са лоша алтернатива – никотинът пак се абсорбира в кръвообращението и го вдишвате с всяко дръпване.

Но спортът действа – Редовната гимнастика може да ви помогне да спрете цигарите, тъй като чрез нея ще се справите със стреса – съответно ще имате по-малко желание да пушите – и ще се отделят хормони на щастието, които ще редуцират неприятните усещания след спирането на никотина.

Допитване на „Галъп“ във Великобритания установило, че за пушачите, които спортували, имало два пъти по-голяма вероятност да спрат цигарите от онези, които не правели упражнения. А ако започнете да се занимавате с гимнастика ежедневно, вероятно ще успеете да избегнете качването на 2-4 кг, което обикновено се свързва с отказването на цигарите и от което толкова много се притеснявате.

Избягвайте вредни влияния – Срещите с пушачи не само правят отказването на цигарите по-трудно заради изкушението, което непрекъснато е пред очите ви, но и са опасни за сърцето, тъй като се превръщате в пасивен пушач.

Според една английска благотворителна организация всяка година пасивното вдишване на цигарен дим вкъщи причинява смъртта на 2700 души на възраст между 20 и 64 г., както и на 8000 души над 65 г.

Специален доклад на създадената от правителството във Великобритания Комисия по въпросите на тютюнопушенето и здравето заявява, че пасивното пушене не само причинява рак на белите дробове и сърдечносъдови заболявания при възрастните непушачи, но и смърт в ранна детска възраст, респираторни заболявания, инфекции на средното ухо и пристъпи на астма при децата. Ако живеете с пушач, изнасяйте пепелника навън и го дръжте там. Отсега нататък не позволявайте да се пуши в дома ви.

Откажете цигарите завинаги

 

„Няма нищо по-лесно от това да спрете цигарите. Аз лично съм го правил над сто пъти.“ Това заявил американският писател Марк Твен и оттогава не са били изречени по-мъдри думи. Много лесно човек се пристрастява към никотина, но много трудно се отказва от него.

Ако вече сте зависими, намаляването или отказването на цигарите може да доведе до неприятни оплаквания като раздразнителност, депресия, гняв, безпокойство, главоболие, умора, повишен апетит, проблем с концентрацията и нарушен сън. Ето някои стратегии, които ще ви помогнат да успеете.

Моят договор за спиране на цигарите

Аз, … , ще спра цигарите на …  (дата). От този ден нататък ще бъда непушач, освободен от физическото, психическото, социално и икономическо бреме на тютюна.

Отказвам се от пушенето заради себе си, но също така и заради … (списък с любимите хора):

Когато изпитам нужда да пуша, ще използвам следните стратегии, за да преодолея желанието:

Ако ми е необходима подкрепа, ще се обадя на        …

След три месеца без дим ще се възнаградя с  …

Наградата ми след шест месеца ще бъде        …

Наградата ми след девет месеца ще бъде       …

Ще празнувам една година живот без цигарен дим с…

Подпис:_______      Свидетел: ________

Насрочете дата

Отказването на цигарите изисква психическа (и физическа) подготовка. Изберете си ден, в който да спрете пушенето в рамките на следващия месец, и оградете датата на календара.

Дотогава подгответе сцената за живота си без цигарен дим. Това е вълнуващ момент, така че бъдете ентусиасти.

Запасете се със здравословни или диетични храни, например дъвки без захар, моркови и други зеленчуци, тикви, слънчоглед и пресни плодове.

В нощта преди големия ден изхвърлете всички цигари, пепелници, кибрити, запалки и всякакви други аксесоари, свързани с пушенето. Помнете – вие вече сте непушач и те не са ви нужни.

Обявете го

Кажете на приятелите, семейството и колегите си на коя дата планирате да спрете цигарите. И не се чувствайте неудобно, ако и преди сте правили подобно изявление.

Припомнете им, че често са нужни повторни опити, за да се получи, и ги помолете да ви помогнат този да е последният.

Бъдете подготвени

Има вероятност хората да изпадат в депресия, когато отказват цигарите, особено по-възрастните, които може да се почувстват объркани, тъй като паметта и концентрацията им може временно да са нарушени. С качването на килограми е същото – трябва да сте подготвени. С други думи обмислете как да се справите с подобни симптоми, ако се появят, и не се страхувайте да се обърнете за помощ към личния си лекар, вместо от отчаяние отново да запалите цигара.

Осигурете си подкрепа

Различни проучвания сочат, че ако имате силна подкрепа, шансовете ви да откажете цигарите са по-големи. В много болници и поликлиники се предлагат специализирани програми. Потърсете също приятелски съвет, брошури и полезна информация за това как да се отървете от вредния навик. Обмислете дали да не се включите в група през първите три месеца – периода, в който е най- вероятно да се върнете към цигарите.

Създайте си развлечения

Пушенето е точно толкова развлечение, колкото и зависимост. Занимавате се с него в почивките на работа, когато сте в задръстване или по време на тиха вечер вкъщи. Когато откажете цигарите, ще усещате, че нещо ви липсва в тези моменти. В зависимост от това къде се намирате запълнете празнотата с друга дейност.

Попейте любимите си песни в колата. Правете кратки разходки вместо пауза за пушене. Занимавайте ръцете си с нещо, например бродерия или редене на пъзели, докато си почивате вечер. Цигарите ще ви липсват по-малко, ако сте заети с нещо.

Потърсете никотинов заместител

Някои пушачи успяват да спрат рязко и от първия опит, но ще удвоите шансовете си за успех, ако в първите дни използвате никотинов заместител. Повечето подобни продукти се продават свободно, но има и такива, които се предписват от лекар. Никотиновите заместители не ви осигуряват усещането, което дават цигарите, но със сигурност намаляват нуждата ви от тютюн. Целта им е не да заемат мястото му, а да ви откажат от никотина.

Вероятността да успеете се увеличава, ако комбинирате никотинов заместител с лекарство, предлагано само с рецепта, наречено бупропион („Зибан“). Първоначално е предписван като антидепресант, но се оказва, че влияе на зоните в мозъка, свързани с пристрастяването към никотина и приятното му въздействие. Намалява не само желанието ви да пушите, но и физическите симптоми, появяващи се след отказването на цигарите. (Важно е да знаете, че никотиновите продукти могат да причинят главоболие, гадене и замаяност. Сред страничните ефекти на „Зибан“ са гадене, превъзбуденост, безпокойство, сухота в устата и главоболие. Той може също да влоши проблемите със съня, от които много хора страдат, когато спрат цигарите.)

Избягвайте „стимулантите“

Идентифицирайте „стимулантите“ си – сред често разпространените са кафе и алкохол – и направете всичко възможно да избягвате ситуации, в които автоматично бихте посегнали към цигарата в дните, в които сте били пушач. През първия уязвим период от 2-3 месеца в помощ би било и пълното заменяне на алкохола с минерална вода или натурален сок. По-късно ще пиете с повече увереност, но помнете – алкохолът винаги „омаловажава“ възбраните и трябва да сте бдителни.

Отделете 10 минути

Когато изпитате силно желание да запалите цигара, погледнете часовника си и изчакайте 10 минути. През това време поемайте дълбоко въздух, както бихте правили, ако пушехте. Дълбокото дишане ще напълни белите ви дробове с чист въздух и ще отключи рефлекса на спокойствието.

Когато изтекат 10-те минути, силното ви желание ще е отминало и по-лесно ще се въздържите.

Замърсяването на въздуха е опасно за сърцето!

Въпреки че замърсяването на въздуха причинява далеч по-малко здравословни проблеми от пушенето, също може да е рисков фактор за сърдечносъдово заболяване.

Британската кардиологична фондация отбелязва, че „специалистите считат, че колебанията в нивата на замърсяването на въздуха влияят върху смъртността“. За определени замърсители се смята, че предизвикват възпаление на артериалната стена, което се свързва с атеросклерозата. Могат да доведат също до възпаление на белите дробове, което да усложни съществуващи вече белодробни заболявания.

Натовареният трафик разбива сърца

Немско изследване сочи, че хората, попаднали в задръствания, са три пъти по-застрашени да получат инфаркт в рамките на час, отколкото онези, които са в ненатоварен трафик. Учените проследили 691 души, преживели инфаркт, и заключили, че всеки един от 12 бил свързан с движението по пътищата. Не било установено със сигурност дали инфарктите са вследствие на стрес, породен от трафика, или на излагане на силно замърсяване на въздуха, но тъй като хората, използващи градски транспорт, също били засегнати, най-вероятният причинител бил вторият фактор. Най-застрашени се оказали жените и хората над 60 години.

Рискът идва от озона и твърдите частици, попаднали в атмосферата под формата на много фини сажди. Те се отделят от колите, камионите, фабриките и електроцентралите, захранвани с въглища. Когато вдишате такива сажди, това дразни дихателните пътища и отключва възпалителна реакция, която, по-добно на всички възпаления, ускорява отлагането на плаки и стеснява артериите.

50 учени от седем английски университета обединиха усилия с други изследователи от цял свят, за да установят дали замърсе ният въздух в САЩ може да увреди здравето на населението в Англия. Екипът анализира потока на въздуха над Атлантическия океан, за да открие как замърсителите в атмосферата, изхвърляни под формата на изгорели газове от колите и електроцентралите, си взаимодействат във въздуха по пътя си към Европа. Американските изследователи вземат проби от въздуха, тръгващ от източния бряг на САЩ, а техни колеги от Франция и Германия му правят повторни тестове, когато пристигне в Европа. Те се надяват да установят дали замърсителите от органичните горива взаимодействат с азота от въздуха, за да образуват химичен „коктейл“ от озон и сажди, който е вреден за здравето.

Учени от университета в Шефилд са доказали, че в райони с голямо замърсяване има огромен риск от смъртни случаи, причинени от инсулт, а хоспитализирането на пациенти е по-рядко. Те считат, че замърсяването е отговорно за 11% от смъртността от инсулт.

Друго проучване, проведено там, сочи, че англичани, живеещи в близост до главна пътна артерия, имат повишен риск от смърт вследствие на инсулт. Ако тази връзка е правило, а не случайност, означава, че 1000 души годишно умират от инсулт в резултат на замърсяването, причинявано от автомобилите.

Дори здравословните дейности като джогинг или каране на велосипед могат да са опасни, ако се практикуват в райони със замърсен въздух.

В едно финландско изследване, проведено сред 45 жени с данни за коронарна болест на сърцето, се установило, че когато нивата на замърсяване на околната среда били високи, участничките, които правели упражнения на уред за ЕКГ два пъти седмично в продължение на шест месеца, имали повече пристъпи на исхемия – т. е. понижен приток на кръв към сърцето.

Въпреки че замърсяването на въздуха е опасно за всички, по-възрастните хора и пациентите с диагностицирано сърдечносъдово заболяване и диабет са изправени пред особено голям риск.

Дишайте по-добре

Не бихте могли да направите кой знае какво, за да промените въздуха, който дишате (освен да се преместите в провинцията). Но има редица стъпки, които можете да предприемете, за да излагате по-малко сърцето си на вредните ефекти на замърсения въздух.

Проверете качеството на въздуха

Министерството на околната среда във Великобритания има програма, която ежедневно следи нивата на замърсяване на въздуха в цялата страна и публикува прогнози.

Избягвайте пиковите часове – Дори и да живеете в сравнително чист район, избягвайте да правите гимнастика навън (включително джогинг и каране на велосипед) по време на най-интензивен трафик, когато емисиите на изгорели газове от автомобилите са най-високи. Най-добре спортувайте много рано сутрин и далеч от главни пътища.

Стойте далеч от пушачи – Добрата новина е, че във все повече барове, ресторанти и други обществени места се забранява пушенето. Лошата е, че пасивното пушене само на една цигара дневно ускорява процеса на атеросклероза. Когато някой близо до вас запали, се отместете.

Озеленете – Добрата изолация и двойните стъкла може и да ви спестят пари от сметката за отопление, но влошават качеството на въздуха в дома ви. Купете си домашни растения като палми, хлорофитум, спатифилиум и бръшлян, които филтрират въздуха.

Приемайте антиоксиданти – Антиоксидантите като витамини С и Е и бета-каротин предпазват сърцето и белите дробове от вредните въздействия на свободните радикали, отделящи се при замърсяването на околната среда. Но не разчитайте на хранителните добавки. Яжте пресни плодове и зеленчуци (при пушачите добавките с бета-каротин вероятно могат да повишат риска от рак на белите дробове).

Използвайте носа си – Когато спортувате на недотам добър въздух, дишайте през носа, тъй като в него има фини косъмчета, които филтрират въздуха, преди той да навлезе в белите ви дробове.

1-rasteniataПречистващи растения

Стайните цветя не служат само за украса. Проучвания сочат, че те могат чувствително да подобрят качеството на въздуха в дома ви.

Гербер, английски бръшлян, рапис, хлорофитум и спатифилиум – тези растения са сред най-ефикасните видове в борбата с най-опасните домашни замърсители: бензен – често срещан разтворител, съдържащ се в мастилата, нефтените продукти, боите, пластмасата и гумата; формалдехид – основните източници са изолационните материали, хартиените продукти и препаратите за почистване; три- хлороетилен – канцероген, който атакува черния дроб и е съставка на мастилата, боите, лаковете и лепилата.

Индекс на замърсяването на въздуха – въздействие върху вас

Замърсяване на въздуха – ниско (1-3): няма видими ефекти дори и при хората с повишена чувствителност.

Замърсяване на въздуха – средно (4-6): хората с повишена чувствителност могат да имат леки неразположения, но е малко вероятно те да изискват лекарска намеса.

Замърсяване на въздуха – високо (7-9): хората с изострена чувствителност ще усетят значителни неразположения и може да се наложи медицинска намеса.

Замърсяване на въздуха – много високо (10): при хора с повишена чувствителност неразположенията могат да се задълбочат.

Замърсяването на въздуха понякога предизвиква временни неразположения при хора с повишена чувствителност (пациенти, страдащи от сърдечносъдови и белодробни заболявания, включително и астма). Неблагоприятните ефекти могат да бъдат намалени, ако се прекарва по-малко време на открито.

При астматици инхалаторите би трябвало да облекчават състоянието, влошено от замърсения въздух.

1-virusiВируси и бактерии

Ако съществуваше безопасна и бърза терапевтична програма, която значително да понижи риска ви от сърдечносъдово заболяване, инсулт и преждевременна смърт, не бихте се поколебали да се подложите на нея. А правите ли си противогрипна ваксина всяка година? Ако не, изпускате вероятно най-добрата „имунизация срещу инфаркт“, която съвременната медицина може да предложи.

В едно голямо американско проучване били изследвани над 286 000 души на възраст над 65 г., при които била използвана противогрипна ваксина по време на два зимни сезона. Установено било, че в сравнение с хората, които не се имунизирали, те били с една пета по-малко застрашени от хоспитализация заради сърдечносъдово заболяване или инсулт, имали с 30% по-малък риск да се разболеят от пневмония, а опасността от смърт поради каквато и да било причина била сведена наполовина.

В друго изследване учените наблюдавали над 200 души с коронарни заболявания и установили, че за пациентите, ваксинирани против грип, било с 67% по-малко веро¬ятно да получат втори инфаркт от останалите, които не се имунизирали същата година.

Многопластова защита

Възможността сърцето ви да бъде защитено само от поставянето на инжекция може би ви звучи като неве¬роятно медицинско пости жение, но предполагаемата връзка между грипа и инфаркта датира от 1900 г.; когато се наблюдавали огромен брой смъртни случаи по време на грипна епидемия. Те били приписани на сърдечносъдовите заболявания, а не на грипната инфекция.

Днес учените предполагат, че противогрипната ваксина в известна степен предпазва от сърдечносъдови заболявания, като потиска хроничните възпаления. Ако атакуващ грипен вирус няма благоприятна почва за развитие, на имунната ви система не й се налага да реагира с възпалителен процес, който би могъл да доведе до образуване на кръвни съсиреци, увреждане на стените на артериите и в крайна сметка до сърдечносъдово заболяване и инфаркт.

Проучване на Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина, частично финансирано от Британската кардиологична фондация, анализира медицинските досиета на 40 000 пациенти от Великобритания, които преживели първи инфаркт или инсулт и имали противогрипни ваксини. Учените установили, че не съществувал повишен риск от инфаркт или инсулт след ваксинация, но опасността от инфаркт се увеличавала пет пъти, а от инсулт – три пъти, след остра респираторна инфекция.

Британското правителство препоръчва на хората с белодробни или сърдечносъдови проблеми, както и на всички над 65-годишна възраст, да се ваксинират против грип всяка година. Други рискови групи, които трябва да се имунизират, са пациентите с хронични бъбречни заболявания и диабет, както и хората с непълноценна имунна система, например болните от рак. Съществуват и много работодатели, които поемат разноските по противогрипната имунизация на служителите си.

Преборете се с инфекциите

Ако възпаленията са опасни за артериите ви, то избягването на всякакви инфекциозни причинители е полезно за сърцето ви. Следват няколко бързи и лесни начина да се предпазите по време на сезона на грипа и настинките.

Мийте често ръцете си

Основният начин да понижите риска от инфекция е, като миете ръцете си, с което не позволявате на микробите да проникнат в организма ви, когато се храните, търкате очите си или бършете носа си.

Но не използвайте антибактериални сапуни – те правят много бактерии резистентни на антибиотици. Обикновеният сапун действа много добре – той отстранява отрупаните с микроби мазни отлагания върху кожата и ги праща в канала заедно с течащата вода.

Не докосвайте лицето си Избягвайте да пипате лицето си с ръце, особено в сезона на грипа и настинките, когато има вероятност хората около вас да са заразени и да сеят микроби по дръжките на вратите и перилата на стълбите.

Почиствайте често употребяваните предмети

Използвайте спрей за дезинфекция на волана, кранчетата, дръжките на вратите, клавиатурата на компютъра и телефоните. Мийте съдовете с топла вода и ги оставяйте да изсъхнат от само себе си. Ежедневно сменяйте кърпите за чинии и почиствайте с белина легени, четки и парцали. Съхранявайте отделно четките за зъби, хавлиите и кърпите и осигурете лични чаши за изплакване на устата за всеки член на семейството, вместо една обща за всички.

Хранете се правилно и спортувайте

Здравословното хранене и допълнителният прием на витамини и минерали ще помогне на организма да си изгради мощна армия от клетки, атакуващи инфекциозните причинители. Физическата активност помага на тези „бойци“ да циркулират и по-лесно да намират и унищожават бактериите и вирусите, проникнали в кръвообращението. Ако следвате здравословната програма, не само ще помогнете на сърцето си, но и ще повишите имунитета си.

Поддържайте носната лигавица

Парното изсушава защитните лигавици на носа и гърлото, което ви прави по-податливи на инфекции. Ако въздухът в помещенията през зимата е сух, използвайте нелекарствен спрей с физиологичен разтвор няколко пъти дневно, за да прочистите бактериите и другите частици, попаднали в носа, и да поддържате лигавиците влажни.

Спрете цигарите

 

Димът им нарушава функцията на малките власинки на носната лигавица, които са филтър срещу бактерии и вируси, и понижава концентрацията на изграждащите имунитет елементи. Това означава, че пушачите са по-податливи на инфекции. При тях те обикновено протичат по-тежко и е нужен по-дълъг период за възстановяване, отколкото при непушачите.

Мийте, но и подсушавайте ръцете си

Броят на микробите по пръстите се удвоява след използване на тоалетната. При все това половината мъже и една четвърт от жените не мият ръцете си след посещаване на тоалетна. След като се измиете на обществено място, използвайте хартиена салфетка, за да спрете кранчето. Подсушете ръцете си с друга и после я използвайте като бариера между вас и дръжката, за да отворите вратата. Може да ви звучи вманиачено, но ще ви предпази от инфекции като настинки и грип.

Носете си почистващо средство

Предлага се под формата на гел или мокри кърпички, с които можете да почиствате ръцете си по всяко време, дори и когато най-близката чешма е на километри. И те доказано действат. Едно проучване в началните училища във Великобритания сочи, че в онези, в които се използва подобен гел, отсъствията заради инфекции са с 20% по-малко, отколкото в учебните институции, залагащи на други методи за почистване на ръцете.

Не търкайте очите си

Това е важно, за щото те са идеалното място за проникване на микроби, а повечето хора търкат очите или носовете си и пипат лицата си от 20 до 50 пъти дневно. Ако се налага да се почешете, използвайте кокалчетата на пръстите, тъй като там е по-малко вероятно да има бактерии.

Дръжте подръка салфетки

През октомври се запасете с кутии със салфетки и ги разположете на стратегически места в дома, работното място и колата си. Не се отказвайте от това в името на естетиката. Нужни са ви много салфетки, за да може всеки, който кашля, киха или издухва носа си, да го направи по възможно най-малко безопасния за разпространение на микроби начин.

Отваряйте прозорците през зимата

Оставяйте леко открехнати прозорците на стаите, в които прекарвате най-много време. Това е особено важно, ако живеете в по-нов дом, където циркулацията на въздух е станала жертва на енергоспестяващите изолации. Малко свеж полъх ще прогони микробите.

Купете си хигрометър

Тези малки машинки измерват влажността. Добре е в дома ви тя да е около 50%. Ако постоянно е над 60%, има риск по стените, тапицериите и кухнята ви да се развие плесен. Ако влажността е под 40%, сте по-податливи на инфекциите.

Ходете на сауна веднъж седмично

Едно австрийско проучване, публикувано през 1990 г., сочи, че доброволците, които често ходели на сауна в 6-месечния период на наблюдение, боледували от два пъти по-малко вирусни инфекции от останалите, които не посетили съоръжението нито веднъж. Възможно е горещият въздух, който вдишвате, да убива студенолюбивите вируси. В повечето спортни центрове има и сауна.

Потърсете добавка с чесън

 

Когато на 146 доброволци в продължение на 12 седмици от ноември до февруари прилагали или по една таблетка чеснова добавка, или плацебо (лекарство, давано за симулиране на ефект, какъвто всъщност няма), групата, приемаща чесън, била по-малко предразположена към вирусни инфекции, а ако някой все пак се разболеел, симптомите не били толкова изразени и пациентът бързо оздравявал.

1-zabiteЗдравето на зъбите

Вече е ясно, че редовното миене на зъбите и използването на конци за почистване не просто ви дават по-красива усмивка, а могат да спасят живота ви. Д-р Найджъл Картър, изпълнителен директор на Британската фондация за дентално здраве, твърди, че: „Има все повече доказателства, че хроничните заболявания на венците, причиняващи леки възпаления, могат да ускорят развитието на сърдечносъдови заболявания.“ Всъщност хората с хронични бактериални инфекции на венците са два пъти по-застрашени от фатален инфаркт от онези, които са със здрави венци. В едно американско проучване сред 700 души без данни за сърдечносъдово заболяване била открита пряка връзка между липсващите зъби (индикатор за сериозно стоматологично заболяване) и отлагането на плаки в артериалните стени.

Специалисти от лондонския стоматологичен институт лекували пациенти в добро общо здраве, но с остри заболявания на венците. Преди терапията онези от тях с най-сериозни инфекции били с над пет пъти по-висок риск от сърдечносъдово заболяване. След лечението средното ниво на риск спаднало значително. И други изследвания свързват заболяванията на венците с учестения пулс в спокойно състояние, абнормни електрокардиограми и лош контрол на кръвната захар – а това са симптоми или предпоставки за сърдечносъдови заболявания.

Увредените зъби са признак на влошено здраве, но едва наскоро е установена научно връзката им – възпалението. Според теорията бактериите от зъбната плака попадат в кръвообращението при възпаление на венците и произвеждат ензими, които правят тромбоцитите (отговорни за кръвосъсирването) по-лепкави, а това допринася за образуването на кръвни съсиреци.

Мийте зъбите заради сърцето си

Добрата новина е, че това е рисков фактор, който лесно можете да контролирате.

Мийте ги в продължение на 2 минути Използвайте таймер. Новите електрически четки за зъби имат вграден часовников механизъм. Почиствайте зъбите си с леки кръгови движения под ъгъл от 45 градуса с венците. Търкайте, докато изтече времето, като обработвате всички повърхности – отпред, отзад и отгоре. Четкането на зъбите понижава концентрацията на опасните бактерии в устата. Правете го два пъти дневно – сутрин и преди лягане.

Сменяйте четката за зъби Британската фондация за стоматологично здраве твърди, че „…износените четки не могат да почистят добре зъбите и увреждат венците“. Те съветват да ги сменяте на всеки два-три месеца: „…когато косъмчетата се изкривят, те не почистват добре“.

Конци за зъби – всеки ден според същата фондация 90% от хората не ползват

конци за зъби ежедневно; Най-добре е да откъсвате около 50 см (купувайте си конци с восък), като навивате по-голямата част около средния пръст на лявата ръка, а останалата – около средния пръст на дясната, оставяйки няколко сантиметра по средата.

Внимателно прокарвайте конеца между зъбите си, движейки го нагоре-надолу по страните им. Направете го с всеки зъб поот-делно, като наблегнете на границата с венците. Ако ви е трудно, използвайте държач или попитайте стоматолога си за специални средства за почистване на междузъбните пространства (малки четчици), което ще улесни процедурата.

Вода за уста Използването на антибактериална вода за уста може да намали зъбната плака, но трябва да избягвате продължителна употреба на подобни продукти на алкохолна основа. Има сведения, че те предразполагат към рак на устната кухина (тъй като са в контакт с нежната мукозна лигавица за по-дълго време от стандартната глътка алкохолно питие).

Запишете си час при зъболекаря Запазвайте си час за почистване на зъбите два пъти годишно или на всеки три месеца, ако; страдате от сърдечносъдово заболяване. Обсъдете със специалиста всички лекарства, които пиете, тъй като някои от тях, например антихипертензивните, увеличават риска от заболяване на венците.

Стимулирайте слюноотделянето Сухотата в устата може да причини разрушаване на зъбите. Дъвченето на дъвка без захар стимулира слюноотделянето.

Попитайте нуждаете ли се от антибиотици За хора с диагностицирани сърдечносъдови заболявания, особено при увреждания на сърдечните клапи, след стоматологични процедури съществува риск от сериозна инфекция на сърцето. Информирайте стоматолога за състоянието си и попитайте лекаря си дали е необходимо да приемате антибиотик, преди да седнете на зъболекарския стол.

Симптоми на заболявания на венците

Може да страдате от парадонтит и да не знаете за това, така че ходете редовно на стоматолог, дори и зъбите ви да са здрави. Предупредителните знаци са:

  • Венци, които често кървят
  • Зачервени, подути, чувствителни венци
  • Венците са се отдръпнали от зъбите
  • Упорит лош дъх или вкус в устата
  • Разклатени зъби, отдалечени един от друг
  • Промяна в начина на засрещане на зъбите при захапване
  • Промяна в начина на засрещане на частичните протези

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *