Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Всичко за хранителните алергии

Помните ли времето, когато беше напълно нормално навсякъде да се предлагат фъстъци, без хората да имат представа, че те крият опасност за здравето? Днес повечето родители и детски заведения са наясно, че с тези ядки могат да провокират смъртоносна алергична реакция у хора, които са предразположени към нея.

Увеличава се броят на децата в Европа, които страдат от алергия към фъстъци. Най-често срещаната хранителна алергия, която е с фатални или близки до тях реакции се е увеличила двойно през последните 10 години и сега засяга едно на всеки 70 деца.

Не е известно точно какъв е броят на хората с хранителни алергии. Един на всеки пет души смята, че има непоносимост към една или повече храни, но според изследвания само 1-2% от възрастните и 4% от децата действително са засегнати от хранителна алергия. За повече от едно дете на 100 се счита, че страда от силно изразена алергична реакция към фъстъци, към друг вид ядки или и към двете. Малък процент, който все пак е от значение, смятат, че реагират на друг вид храни.

Фъстъците могат да провокират смъртоносна алергична реакция
Фъстъците могат да провокират смъртоносна алергична реакция

Хранителните алергии, например към фъстъци, други видове ядки, морски дарове, млечни продукти или яйчни белтъци, са доста сериозни. Те са водещата причина нa анафилактичен шок – животозастрашаваща реакция, която причинява затруднено дишане, оток в устата и в гърлото, внезапно спадане на кръвното налягане и в някои случаи – загуба на съзнание. Страдащите от силни хранителни алергии трябва винаги да носят със себе си антидот. Лекарството е синтетична версия на естествено срещащия се хормон адреналин (епинефрин), който противодейства на анафилактичния шок. То се продава под формата на инжектираща химикалка.

Все повече се увеличават данните, че хранителните алергии вероятно са рисков фактор за силно изразена астма при децата, като според едно проучване 56% от изследваните малки пациенти с тежка астма са имали също и хранителни алергии, в сравнение с 10,5%, страдащи от умерена форма на астма. Резултатите налагат заключението, че животозастрашаващите астматични пристъпи биха могли да се провокират от хранителни алергии при податливи на тях пациенти с астма.

Увеличаващият се брой на засегнатите от хранителни алергии не би могъл да се дължи изцяло на повишената консумация. В ориенталските страни например алергиите към ядки са редки, въпреки че тези храни са особено популярни. Учените предполагат, че една от причините за нарастването на алергиите към фъстъци би могла да е излагането на алергените в ранен етап от живота като резултат от ранното отбиване на бебето, употребата на продукти от ядки в бебешката козметика и в кремовете за облекчаване на напукани зърна при кърмене или пък увеличената алергенност на печените ядки.

За разлика от алергичния ринит и астмата, за хранителните алергии няма ефикасно лечение. Всичко, което трябва да направите, се свежда до избягване на въпросния продукт, което в наши дни изисква херкулесовски усилия. Хранителните алергени са така силни, че някои хора реагират остро дори след обикновена разходка из рибния пазар или след целувка с човек, наскоро консумирал морски деликатеси. При някои дори само вдишването на парите от готвенето на храни, към които са алергични, е достатъчно да провокира реакция.

Дефиниция на хранителните алергии

Ако страдате от хранителни алергии, обвинявайте родителите си. Предразположеността към тях е наследствено обусловена. Или казано по друг начин – ако в семейството си имате страдащ от алергии, сте много по-уязвими към хранителна алергия в сравнение с децата, чиито родители нямат оплаквания. Развитието на подобен проблем започва с една проста стъпка – досег с храната. Ако никога не хапнете или не докоснете фъстъци, няма да получите алергия към тях. Дори и първата фъстъчена бисквитка да ви изглежда безобидна, тя може да провокира имунната система да произведе IgE антитела, които ще се активират следващия път, когато консумирате тази храна. В действителност реакцията не се причинява от самата храна, а от белтъчините в нея, които готвенето, стомашните киселини или храносмилателните ензими не могат да разградят. Тези белтъчини се абсорбират през стомашно-чревната лигавица в кръвта и после се пренасят из цялото тяло. Оттук процесът е познат: белтъчините си взаимодействат с молекулите на IgE по повърхността на мастоцитите, като провокират клетките да освободят възпалителни вещества като хистамин. От това къде точно става процесът се определя и реакцията. Например мастоцитите по кожата са най-често засегнати от хранителните алергии, което води до обриви и атопичен дерматит (екзема) – състояние, характеризиращо се със сърбежи и лющеща се зачервена кожа. Ако се активират мастоцитите по ушите, носа и гърлото, ще усетите сърбежи в устата и ще имате проблеми с дишането или с преглъщането. А ако се активират в стомашно-чревния тракт, ще изпитате коремни болки, диария или повръщане. В случай че са тези в белите дробове, може да получите астматичен пристъп.

Реакцията към определена храна може да варира от леко гъделичкане в устата до силен анафилактичен шок с колапс. Тя започва почти незабавно, щом храната докосне устните ви, но може да се развие и по-бавно в близкия един час. Това се нарича хранителна алергия, медиирана от IgE поради очевидната причина, че IgE антителата са основна част от тази реакция.

Но човек може да изпита и не IgE медиирана реакция. Това се случва, когато храната доведе до производството на Т-клетки, които на свой ред провокират други вещества, активиращи имунен отговор, включително и възпаление. Повечето реакции от този тип водят до стомашно-чревни проблеми като газове и не са животозастрашаващи.

Трета възможност е комбинацията от провокирана от IgE алергия и несвързана с IgE хранителна чувствителност – например ако имате алергия към прясно мляко и същевременно страдате от лактозна непоносимост, което означава, че организмът ви не произвежда ензим, позволяващ усвояването на лактозата.

В случай на алергия само към една храна, вероятно сте алергични и към други. Например ако сте реагирали към скариди, сигурно ще имате проблеми и с раци, омари и други ракообразни. Лекарите наричат това явление „кръстосана реактивност“. Освен това хората с алергия към полените на брезата могат да реагират и на лешници, ябълки, моркови и целина. А ако имате алергия към латекс, внимавайте с бананите. Някои хора страдат от хранителна алергия, причинена от спортуване. Тогава при консумацията на определена храна и упражнения след това се провокира реакция. Когато тренирате и телесната ви температура се повиши, започват сърбежи, виене на свят и скоро развивате симптоми на алергия като копривна треска и дори анафилактичен шок. Лечението е много просто: не се хранете няколко часа преди упражнения.

Хранителна алергия или хранителна непоносимост?

Всеки път, когато изпиете чаша прясно мляко или изядете фунийка сладолед, се чувствате с подут корем, имате газове, стомашни болки и диария. Това означава ли, че сте алергични към прясното мляко? Вероятно не. Обикновено подобно нещо се случва само при малки деца, които са алергични към мляко и млечни продукти. Вие вероятно страдате от лактозна непоносимост. Ако ви липсва ензимът лактаза, организмът не може да обработи лактозата – захарта в млечните продукти. Лактозната непоносимост засяга около 5% от населението на Европа, но в азиатските и африканските общности, където прясното мляко не се консумира традиционно като част от хранителния режим на възрастните, тя е много по-разпространена и се развива при 80-90% от хората.

В тази област е трудно сами да си поставите диагнозата. Въпреки че само 1-2% от възрастните развиват хранителни алергии, около 20-30% смятат, че ги имат. И независимо че процентът сред децата е по-висок, при доста от случаите е поставена грешна диагноза и не става въпрос за този проблем. И внимавайте да не изключите прекалено много продукти от хранителния си режим, предимно млечни и пшенични, защото това може да доведе до недостиг на определени хранителни вещества в организма и да причини значителни проблеми.

Вместо алергия много деца страдат от хранителна непоносимост – анормална реакция към храна, която обаче не е алергична реакция. Тя се различава от нея по това, че не въвлича имунната система на организма, а по-скоро не успява да усвои храната.

Разбираемо е как някои хора смятат, че имат хранителни алергии, защото симптомите имитират реакциите на организма към инфекциозни агенти и други подобни вещества и са свързани с храносмилателни проблеми. Например:

Микроорганизми

Храни, замърсени с микроорганизми като бактерии и техните продукти, например токсини, могат да предизвикат симптоми, имитиращи алергична реакция към храна. В действителност проблемът е хранително отравяне.

Хистамини

Някои природни вещества като хистамините се срещат и в храните и стимулират реакция, подобна на алергичната. Например високи нива хистамин се наблюдават в сиренето, в някои вина и в определени риби, предимно тон и скумрия. При рибите се смята, че хистаминът се дължи на бактериално замърсяване, особено ако не са били съхранявани по правилата. Ако консумирате продукти с високо съдържание на хистамин, може да усетите хистаминова токсичност – реакция, която силно наподобява алергия от храна.

Хранителни добавки

Веществата, използвани за съхраняване, оцветяване или овкусяване на храните, често се свързват с противоречиви реакции, които могат да се объркат с хранителни алергии. Те включват: серен диоксид и сулфити (Е220-228), които се влагат в безалкохолните напитки, наденичките, бургерите и сушените плодове; и бензоена киселина и бензоати (Е210-219), често срещани в безалкохолните напитки и естествено присъстващи в плодовете и меда. И двата вида добавки са в състояние да провокират астма у хора, предразположени към заболяването. Тартразинът (Е102), жълт оцветител, който е широко използван в безалкохолните напитки, сладкишите и сосовете, може да причини копривна треска (уртикария), дерматити, астма или ринит.

Глутен

Някои хора страдат от непоносимост към него и състоянието е свързано със заболяване, наречено глутеночувствителна ентеропатия или цьолиакия. Тя се причинява от анормална реакция на имунната система към глутен – компонент в пшеницата и в други зърнени култури. Проблемът може да се установи чрез кръвен тест, с който се търсят антиглутенови антитела.

Психологически фактори или избягване на храна

Някои хора свързват определени храни с лоши спомени. Например когато са били малки, ако родителите им са ги карали редовно да консумират китайски ястия от близкия ресторант, те са ги намразили и им е останало неприятно преживяване. И днес, когато консумират подобни храни, получават нещо, което прилича на алергична реакция. Понеже ястията им напомнят за случилото се, се отключва физическа реакция към психологическия дистрес.

Заболявания

Някои болести имат сходни симптоми с хранителните алергии (например повръщане, диария, спазми или болки в корема, които се влошават след хранене) – язва, колит и рак на стомашно-чревния тракт.

Предизвикателството да избягвате определени храни

Вероятно се питате кое е толкова проблематично? Ако човек е алергичен към фъстъци, трябва просто да ги избягва, както и храните, които ги съдържат, а при алергия към морски дарове – никога не бива да си поръчва скариди.

Но нещата не са толкова опростени, особено като се има предвид колко много разчитаме на полуфабрикатите и готовите храни. Оказва се, че около 50% от хората, които са алергични към фъстъци, на всеки четири години ги поглъщат неочаквано, дори и ако са изключително внимателни. Освен това е възможно в сок, който е пакетиран на поточна линия, на която преди това е имало прясно мляко, да попаднат достатъчно млечни протеини, които да провокират алергична реакция. Същото се отнася и за десертите с тофу, които се опаковат в цехове за сладолед. Морийн Дженкинс, медицинска сестра, консултант по алергии в Съсекс и съветник в организацията „Алергия“, отбелязва, че резенче банан, попаднало до парче киви, може да съдържа достатъчно протеини от кивито, за да причини алергична реакция, както и чипс в купичка, в която преди това е имало ядки, отново крие опасност за страдащите от алергия.

Така че да установите какво се съдържа в даден хранителен продукт си е истинско предизвикателство. Нещата се усложняват допълнително от термините и включването на „невидими“ съставки. Например е особено трудно да не консумирате яйца. Знаете ли, че готовите макаронени изделия (включително и използваните в готовите храни, например в супите) съдържат яйца или са направени в цехове, където се произвеждат и макарони с яйца? Или пък че яйцата могат да се използват за създаване на пяна или млечен каймак в специалните напитки с кафе и в някои коктейли? Или че противогрипните ваксини се създават върху яйчни ембриони и могат да съдържат незначителни количества яйчен протеин?

В много медикаменти се влагат хранителни белтъчини. А ако сте алергични към риба, внимавайте със соса уорчестър и салатата „Цезар“, защото в тях се слага аншоа. На много етикети е упоменато, че са без млечни продукти, но за съжаление това не значи, че вътре няма прясно мляко. По-скоро те биха могли да съдържат вторични продукти от преработката му.

Както знаете, млечните и соевите протеини често се влагат в храните, за да увеличат белтъчното им съдържание или пък да им придадат допълнителен вкус. По същия начин за овкусяване се използват подправки (като чесън и кориандър например) или смлени семена (от синап или сусам). Фъстъци и ядки се прибавят към различни сосове, за да ги сгъстят (например за спагети) и към печени или панирани меса. А за да се повиши хранителната стойност на някои продукти, се добавят яйца и мляко.

Производителите все повече внимават какво отбелязват върху етикетите на храните, но човек трябва сам да експериментира, за да установи кое точно е безопасно за него. Например хора, които реагират на фъстъци, не понасят също нерафинираното или висококачественото фъстъчено олио. Следете да избягвате и изделия с надписа „може да съдържа следи от ядки“.

Ясно е, че потребителите все повече започват да се интересуват от надписите по етикетите на храните. Британско проучване през 2004 г. установило, че 78% от анкетираните твърдели, че четат надписите върху етикетите на хранителните продукти, като 31% го правят винаги, 26% – обикновено, а 21% – от време на време. За трима от петима информацията върху етикетите била лесна за разбиране, въпреки че един от пет души смятал, че някои етикети са „доста неясни“, а според един на 20 души те били „много трудни за разбиране“.
Докато увереността в точната информация по етикетите на храните расте, над половината от потребителите, интервюирани за проучването, били загрижени за истинността на обявените за здравословни продукти, въпреки че мнозинството (58%) били по-скоро „доста“, а не „силно“ заинтригувани от проблема.

Факти за хранителните алергии

– Рядко човек реагира на повече от три вида храни.
– С изключение на стомашно-чревните алергии, повечето симптоми на хранителните алергии се развиват до час след поглъщане на алергена.
– Всички хранителни алергии по принцип причиняват сходни симптоми, засягайки кожата, стомашно-чревния тракт и/или дихателната система.
– Субективните или поведенческите симптоми (като хиперактивност) са много редки като единствено проявление на хранителна алергия, а според някои специалисти – не са възможни.
– Алергични реакции към оцветители или добавки са също доста необичайни.

Предотвратяване на хранителните алергии

Повечето проучвания предполагат, че кърменето на бебетата до четвъртия или шестия месец помага за намаляване риска от алергии, особено към мляко и соя. Ако вие или партньорът ви страдате от атопия и кърмите, специалистите препоръчват да избягвате ядките, включително и фъстъците, и да се храните нормално, здравословно и разнообразно, освен ако бебето ви не показва явна алергична реакция към специфична храна, която вие сте консумирали. Консултирайте се с лекар как да отбиете детето, за да ограничите риска му от развитие на хранителни алергии.

Още за алергията към фъстъци

Съществуват много схващания за алергията към фъстъци. Според едно широко разпространено мнение тя продължава цял живот. И доскоро се е смятало, че това действително е вярно. Но според нарастващия брой доказателства някои деца могат да израснат този проблем.

Друго твърдение е, че дори вдишването на аромата на фъстъци от човека в съседство, който консумира сандвич с фъстъчено масло, е в състояние да провокира реакция. И съществуват доказателства в подкрепа на тази теория. Въпреки че като вдишате алергена, много рядко се провокира реакция, това действително се случва при свръхчувствителните хора. Като предпазна мярка авиокомпаниите вече не предлагат печени фъстъци с алкохолните напитки в самолетите, за да не предизвикат алергични реакции у някой пасажер.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *