Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лютите чушки спасяват черния дроб

Лютите чушки действат благотворно на черния дроб и го предпазват от тежки болести. Всекидневното похапване на чили предпазва този важен орган от формиране на ръбцова тъкан и от фиброза.

lutЗа интересното изследване се съобщава в MedDaily; от meddaily.ru пък акцентират върху новите доказателства за свойства на капсаицина. Именно този компонент придава характерния лют вкус на огнените чушки. Капсаицинът предотвратява трансформацията на чернодробните клетки и формирането на фибротична тъкан – това лишава черния дроб от изпълнението на специфичните му функции.

Изследването е било проведено върху гризачи с различна степен на чернодробно увреждане; на опитните животни започнали да дават капсаицин. Онези от тях, които имали признаци на фиброза, изпитвали ефекта на лютите чушки, като стабилизирали здравите части на органа, т.е. процесът на трансформация в съединителна тъкан се ограничавал. При други животни имало въздействие с токсина тетрахлорметан – и въпреки него благодарение на капсаицина не се стигало до трайни увреждания.

Всъщност няма нищо ново в твърдението, че капсаицинът е полезен – просто се разкрива поредното му положително въздействие. Вече е известно, че прибавянето в храната на люта чушка активира кафявите мастни клетки, които съдействат за стопяване на излишните килограми. Доказано е и това, че редовната консумация на люто е едно от условията на дълголетието.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Лютите чушки спасяват черния дроб

  1. Иван каза:

    Обожавам лютиво и на масата гледам да не сядам без него. Като малък не ми разрешаваха да ям много, но сега вече почти на всяко ядене употребявам.
    Не съм знаел че е полезно за толкова неща, но наша българска жилка е да си похапваме лютичко.
    Не знам колко, но доста от българите обичат лютивото. 🙂
    Сайта ми харесва и го следя редовно. Пускате интересни неща и предполагам се радвате на голяма аудитория от читатели.

    Продължавайте в същият дух!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *