ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Прочетете за новооткритите рискови фактори за сърцето

Новооткритите рискови фактори научаваме, благодарение на молекулярните биолози и изследователите кардиолози, които винаги търсят нови сигнали за сърдечносъдови заболявания

novi riskСледва списък от четири показателя, за които е доказано, че са сред потенциално най-значимите.

1. Хомоцистин

Ако тази аминокиселина, отделяща се когато организмът разгражда белтъците от храната (особено животинските), е със стойности, по-високи от нормалните, рискът от коронарно заболяване се удвоява. Едно норвежко изследване, проведено сред 587 сърдечноболни, сочи, че рискът от смърт е осем пъти по-голям при пациентите с високи нива на хомоцистин, отколкото при тези с ниски. Екип от Великобритания открива, че хората, генетично предразположени към по-високи стойности на хомоцистина, са по-застрашени от инсулт.

Добрата новина е, че според проучванията рискът може да бъде снижен, ако се приема фолиева киселина. Но все още са необходими мащабни експерименти, за да се провери дали подобно лечение би било безопасно в дългосрочен план. И остава въпросът: дали високото ниво на хомоцистин причинява или допринася за сърдечносъдово заболяване или просто е сигнал за някакъв друг здравословен проблем? Дали ако се понижи нивото му, ще се намали и рискът? Тъй като хомоцистинът може да увреди артериалната стена и да доведе до образуването на кръвен съсирек, Британската кардиологична фондация сверява подробно различни доказателства, според които повишената концентрация на хомоцистин в кръвта е свързана с повишен риск от сърдечносъдово заболяване.

Много фактори могат да доведат до повишаване на стойностите на хомоцистина, в това число и недостигът на фолиева киселина. Организмът я използва заедно с витамините В6 и В12, за да разгражда хомоцистина и да го превърне в източник на енергия. В момента Британското правителство разглежда възможността брашното да бъде обогатено с фолиева киселина. Но вие можете да я осигурите на организма си, като наблягате на зеленолистни зеленчуци (сурови или леко задушени, така че да се запази фолиевата им киселина), пресни плодове и портокалов сок.

Дали сте застрашени?

Британската кардиологична фондация твърди, че в момента няма достатъчно доказателства, даващи основание за рутинно изследване на хомоцистина или повлияване на повишената му концентрация с таблетки фолиева киселина.

2. Аполипопротеини (а) и (b)

Аполипопротеините, познати като аро (а) и (b), играят важна роля в производството и транспортирането на холестерол в организма. И двата типа се свързват с холестерола в кръвта; аро (а) – с „добрия“ холестерол, аро (b) – с „лошия“. На човек са му нужни повече аро (а) и по-малко аро (b), тъй като аро (b) се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Дали сте застрашени?

Тук отново няма широко използван тест за този новооткрит рисков фактор, но лекарите подозират, че тези мастно-протеинови частици могат по-добре да предсказват риска за сърцето, отколкото стойностите на холестерола, особено при жените и хората с високи нива на триглицериди.

3. Липопротеин (а)

Съществува една разновидност на „лошия“ холестерол 1р (а) или липопротеин (а), която е комбинация от аполипопротеин (а) и ЛНП. Частиците имат холестеролова сърцевина и са обвити с лепкаво протеиново покритие, което благоприятства сгъстяването на кръвта. Липопротеин (а) също така прикрепва по-лесно „лошия“ холестерол към артериалните стени и предизвиква образуването на плака. Високите стойности на 1р (а) са важен фактор за ранна атеросклероза; за 10 години те увеличават риска от сърдечносъдово заболяване със 70% и може да се наблюдават и при хора с иначе нормална концентрация на холестерол. Няма конкретно лечение за понижаването на липопротеин (а) освен осъзнаването, че ако го имате, можете да промените начина си на живот, за да предпазите сърцето си.

Дали сте застрашени?

Липопротеин (а), изглежда, е генетично заложен (по-често се среща при хора от афрокарибски произход).

При жените по-високите му стойности може да са свързани с наднормено тегло.

novi-NO4. Азотен оксид (NO)

Тази малка молекула има основна роля за здравето на сърцето. Тя поддържа кръвоносните съдове разширени, а по този начин и кръвното налягане в оптимални граници, и предотвратява атеросклерозата, като предпазва артериалните стени, подобно на тефлоновото покритие на домакинските съдове, така че белите кръвни клетки и елементите, образуващи съсиреците, да не могат да залепват. Азотният оксид потиска и прекомерното разрастване на мускулните клетки в артериалните стени, което предотвратява удебеляването, и има значение за намаляване на производството на свободни радикали.

Възможно е да се стимулира производството му, ако се набляга на храни, богати на аргинин (суровината за образуване на NO), каквито са бобовите растения, рибата, ядките и соята. Това може да се постигне и ако се намали приемът на наситени мазнини и се увеличи спортът (и двете неща са неразделна част от плана в книгата).

Дали сте застрашени?

Артериалните стени образуват собствен резерв от азотен оксид. И ако те не са здрави, производството на NO намалява. В момента няма широко използван тест за измерване стойностите на азотния оксид, но организмът вероятно произвежда по-малко от необходимото, ако сте с наднормено тегло, пушач или ако не спортувате и имате висок холестерол.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *